E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 96 bin puanın altında kapandı---

Borsa İstanbul 96 bin puanın altında kapandı

Borsa İstanbul 96 bin puanın altında kapandı
28 Ağustos 2019 - 09:31 borsagundem.com

Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul, gün içerisinde dar bantta dalgalı seyir izlemesinin ardından günü yüzde 0.13 oranında kayıpla 95 bin 908 puandan kapattı

Borsa İstanbul haftanın üçüncü işlem gününde, bir önceki güne benzer bir seyir izledi. Güne 0.48 oranında yükselişle 96 bin 493 puandan başladı. Pozitif açılışın ardından eksiye geçen BIST, gün ortasına doğru kayıplarını geri alarak günün ilk yarısını 0.07 oranında yükselişle 960 bin 96 puandan tamamladı. 

Gün ortasının ardından dar bannta dalgalanan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0.13 oranında düşüşle 95 bin 908 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi gün içerisinde en düşük 95 bin 291, en yüksek 96 bin 596 puanı gördü.

Salı günü ise, küresel pay piyasalarındaki alıcılı seyre paralel 97.350 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen satışlarla gerileyerek günü yüzde 1,10 değer kaybıyla 96.030,47 puandan tamamlamıştı.

Ekonomiye güven Ağustos'ta yüzde 7.9 arttı

TÜİK, ekonomiye güven endeksi verilerini bugün saat 10.00'da açıkladı. Verilere göre, ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 80,7 iken, Ağustos ayında %7,9 oranında artarak 87,1 oldu. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Piyasaların gözü kulağı ticaret savaşında

Piyasalar, ABD-Çin ticaret savaşına yönelik gelişmeleri yakından izliyor. ABD ile Çin arasında iki yıldır devam eden ticaret anlaşmazlığı küresel ekonomiye giderek daha fazla zarar vererek politika yapıcıları ekonomik büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri ve yeni destek tedbirleri ile karşılık vermeye zorluyor.

Öte yandan risk iştahında gözlenen azalma gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıyor. Bu noktada yapılan yüklü faiz indiriminin ardından geçen haftaki zorunlu karşılık düzenlemeleri de Türkiye'de para politikası bileşiminde gevşeme endişeleri yaratmasıyla TL'de nispeten daha olumsuz bir performans gözleniyor.

Bu çerçevede ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faiz nedeniyle TL'nin son dönemde artan cazibesi küresel resesyon endişeleri, para politikası ve Suriye kaynaklı jeopolitik endişelerin gölgesinde kaldı.

TL'deki kırılganlık devam ediyor

Analistler Türkiye ekonomisine yönelik güvensizliğin TL'yi daha kırılgan kıldığına, küresel risk iştahı ve Türkiye'ye yönelik algının hala bozuk olması nedeniyle TL'de baskının devam edebileceğine dikkat çekiyor. 

Dolar/TL 5.79 seviyesini gördü

Dolar kurunda sakin seyir hakim. Dün 5.80-5.85 bandında hareket eden dolar yeni güne 5.82 TL'den başladı.

Dolar saat 18:09 itibariyle 5.8086 lira seviyesinde bulunuyor. Euro ise aynı dakikalarda 6.4551 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dolarda açılışın ardından en düşük 5.7922 lira, en yüksek 5.8376 lira seviyesi görüldü. Euro/dolar paritesi 1.1089 seviyesinde. Gram altın 287.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.75 seviyesinde.

Dolar sakin seyrediyor

Kongre'den Trump'a Türkiye'ye yaptırım çağrısı

Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sisteminin ikinci parti teslimatının başladığını açıklamasına ABD Kongresi’nden tepki geldi. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Twitter hesabından bir açıklama yayınladı ve Türkiye’ye yaptırım çağrısında bulundu.

Kongre'den Trump'a Türkiye'ye yaptırım çağrısı

Fed, Trump'ın faiz indirim taleplerinin geri çevrilmesi çağrısını reddetti

New York Fed eski Başkanı Dudley'in, Trump'ın faizlerin indirilmesi yönünde ortaya koyduğu taleplerin geri çevrilmesi yönünde yaptığı çağrıyı yanıtlayan Fed Sözcüsü, "FOMC kararlarında politikanın etkisi olamaz" dedi.

Çin'den tüketimi artırma hamlesi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ancak büyüme hızı azalan Çin, otomobil alımlarındaki kısıtlamaların kaldırılması da dahil olmak üzere tüketimi artıracak muhtemel tedbirler açıkladı.

ABD ile Çin arasında iki yıldır devam eden ticaret anlaşmazlığı küresel ekonomiye giderek daha fazla zarar vererek politika yapıcıları ekonomik büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri ve yeni destek tedbirleri ile karşılık vermeye zorluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)