E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul Avrupa'ya paralel düşüşle kapattı---

Borsa İstanbul Avrupa'ya paralel düşüşle kapattı

Borsa İstanbul Avrupa'ya paralel düşüşle kapattı
03 Aralık 2015 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 1.23 kayıpla 75 bin 452 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, AMB Başkanı Draghi'nin konuşması sonrası Avrupa borsalarıyla birlikte düşüşe geçti. BİST-100 günü yüzde 1.23 kayıpla 75 bin 452 puandan kapattı. BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 942,12 puan azalırken toplam işlem hacmi 4.27 milyar lira olarak gerçekleşti. 

BİST yeni güne yüzde 0.35 oranında yükselişle 76 bin 665 puandan başlamıştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmaması ve parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması ile birlikte Borsa İstanbul'da kayıplar yüzde 0.5'i aşarak kazançlarını sildi ve negatif işlem görmeye başladı.
 
Piyasaların ek parasal genişlemenin arttırılacağı konusundaki beklentisinin karşılanmamasıyla birlikte Avrupa endekslerinde sert satışlar görüldü ve Avrupa borsaları kırmızıya döndü. Alman DAX endeksinde yüzde 2'yi aşan kayıp yaşadı. Borsa İstanbul'da da Avrupa borsalarıyla birlikte eksiye döndü ve günü yüzde 1.23 kayıpla 75 bin 452 puandan kapattı.

DOLAR 2.89’UN ÜZERİNDE
 
Rusya gelişmeleriyle gerilen Türkiye gündeminin hala daha ateşi sönmedi. Euro Bölgesinde yapılan açıklamalarla Euro’nun değer kazanması sonucu dolar endeksindeki gevşemeye bağlı olarak kur tarafında geri çekilmeler destek buldu. Ancak Yellen’ın konuşmalarıyla tekrardan yukarı yönlü hareket eden kurda teknik olarak 2.8960 seviyesinin aşılmasıyla 2.9150 direnci test edilebilir. Ancak bu seviye aşılmadıkça yükselişler sınırlı kalıp, geri çekilmelerde 2.87 ve 2.86 destekleri gündeme gelebilir.

EURO HIZLA YÜKSELDİ

Avrupa Merkez Bankası'nın yeni kararları bu yükselişte etkili oldu.  Bankanın mevduat faizlerini yüzde 0.30'a indirmesi ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin varlık alımı programını genişleteceklerini açıklamasının ardından euro/dolar 1,08'i aştı. Parite 1,0894 ile dört haftanın zirvesini gördü, günlük kazanım yüzde 2'yi geçti. İç piyasada da sabah 3.04 düzeyinde seyreden euro/TL  3,13'ün üzerine kadar yükseldi.



PETROL OPEC'LE YÖN BULUYOR

Viyana'da Cuma günü üretim politikasını görüşmek üzere bir araya gelmeye hazırlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri arasındaki uyumsuzluk işaretlerinin etkisi ile petrol varil başına 40 dolar seviyesi yakınından işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günkü yüzde 4.'lık düşüşün ardından yüzde 0.8 kadar yükseldi. İran Petrol Bakanlığı'na ait Shana haber ajansına göre, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri hariç, OPEC üyelerinin çoğunluğu üretimin düşürülmesi konusunda görüş birliğine varmış durumda. ABD'de petrol stokları geçen hafta, Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre, 1.18 milyon varil arttı ve artışını 10'ncu haftaya genişletti.

Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in bir yıl önce üretimi devam ettirme ve yüksek maliyetli kaya petrolü üreticilerini piyasa dışına itme kararından bu yana yaklaşık yüzde 39 değer kaybetti. Shana'nın OPEC genel direktörü Mehdi Asali'ye dayandırdığı haberine göre, OPEC üyelerinin yılda iki kez gerçekleştirdikleri toplantı için Viyana'da toplanmaları ile birlikte, arzın nasıl yönetileceği ve piyasaya nasıl istikrar kazandırılacağı yolunda üyeler arasında görüş birliği yok.

Melbourne'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. emtia araştırma müdürü Mark Pervan, "Piyasa bu büyük petrol üreticileri arasında bir politika değişikliği olmasını beklemiyor," dedi ve "Üretimi kısarlarsa bu sürpriz olur" şeklinde görüş bildirdi.

ALTIN 6 YILIN DİBİNDE

Fed Başkanı Janet Yellen'in 15-16 Aralık tarihinde yapılacak FOMC toplantısında faiz artırımına gidileceği yönünde sinyal vermesinin etkisiyle spot altın fiyatı bu sabah 1.046,42 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Spot altın bu seviyeyi en son Şubat 2010'da görmüştü.
Uluslararası piyasalarda spot altın şu sıralarda düne göre 1,51 dolar düşüşle 1051,90 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor. 

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 17 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:13'te varil başına 40.11 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.91 dolar düşerek 39.94 dolara geriledi ve 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 27 altındaydı. Fiyatlar Kasım ayında yüzde 11 düştü.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent yükselerek varil başına 42.64 dolara çıktı. Kontrat dün yüzde 4.4 düşüşle 42.49 dolara indi ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Avrupa gösterge petrolü ile ABD göstergesi arasındaki fiyat farkı 2.53 dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)