E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul da oruçlu!---

Borsa İstanbul da oruçlu!

Borsa İstanbul da oruçlu!
03 Temmuz 2014 - 07:34 borsagundem.com

Son 4 yıl incelendiğinde, sıcak yaza denk gelen Ramazan ayı boyunca Borsa’da işlem hacminde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor

Borsa İstanbul’da (BİST) Ramazan ayı etkisi net şekilde ortaya çıktı. Gıda ve perakende şirketlerinde olumlu performans görünse de Borsa’nın genelinde bir düşüş havası Ramazan ayına hakim olurken, en belirgin fark ise işlem hacminde ortaya çıkıyor.
 
Son 5 yılın Ramazan ayı işlem hacimleri incelendiğinde Borsa’da ciddi hacim daralması göze çarpıyor.
 
2010 yılında ortalama işlem hacmi aylık 2 milyar 588 milyon lira seviyelerindeyken Ramazan ayında bir anda yüzde 34 kayıpla 1.7 milyar TL seviyelerine çekildi. Bu oran son 5 yılda işlem hacmindeki en büyük daralma olarak kaydedildi. Ancak ilerleyen yıllarda da Ramazan ayı boyunca işlem hacminde düşüş trendi değişmedi. 2011 yılı Ramazan ayında işlem hacmi aylık bazda yüzde 7 düşüşle 2 milyar 777 milyon TL seviyelerinden 2 milyar 580 milyon TL seviyelerine çekildi.
 
2012 yılı Ramazan ayı döneminde de işlem hacmindeki daralma yüzde 17’yi buldu. Bir sonraki yıl 2013’te de Ramazan ayında yüzde 10’luk işlem hacmi kaybı yaşanması son yıllarda Borsa’da Ramazan ayı etkisi olarak kabul edildi ve aracı kurum raporlarına da girmeye başladı.
 
Trend değişmedi
 
2014 yılında Ramazan ayının içine girilirken son 3 günlük işlem hacmine bakıldığında düşüş trendinin devam ettiği görülüyor. BİST’te Pazartesi’den bu yana işlem hacminin ortalama yüzde 16 gerilediği dikkati çekiyor. Son 3 günde BİST’de işlem hacmindeki düşüşün yanısıra endeks değerinde de ciddi bir gerileme göze çarpıyor.
 
Yaz ayları da etken
 
Ramazan ayı döneminde Borsa İstanbul’da hacminde yaşanan değişim üzerine yapılan araştırma sonucuna göre 1997- 2013 yılları arasında Ramazan ayında işlem hacmi TL bazında arttı. Ancak son 5 yılda bu etki kayboldu ve işlem hacmi TL bazında ortalama yüzde 17 geriledi.
 
Son 5 yılda Borsa’da işlem hacmi ile birlikte Ramazan ayı döneminde getiriler de düştü. Son 6 yılda Ramazan ayı dönebinde 4 kez değer kaybı yaşayan Borsa’da BİST 100 endeksinin ortalama getirisi yüzde 0.8’de kaldı.
 
Neden alım satım azalıyor?
 
Ramazan ayında işlem hacminin düşüşünü açıklayan bilimsel araştırmalar bulunmuyor. Ancak özellikle son 5 yılda Ramazan döneminin en sıcak yaz günlerine denk gelmesinin hacim daralmasında önemli etkisi olabileceği vurgulanıyor. Bazı oruç tutan yatırımcıların aç karnına yanlış yatırım kararı vermemek için alım satımdan uzak durduğu biliniyor. Bazı yatırımcılar ise oruçlu iken Borsa’da al-sat yapmanın dinen sakıncaları olabileceğini düşünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • huysuz03 Temmuz 2014 09:08

    bistte yeralan yatırımcının % 90 ı yabancı olduğuna göre ve yerli yatırımcının %10 luk kısmının en fazla 250 bin tl si olduğu vurgusu ele alındığında, hepsinin neredeyse küçük yatırımcı olduğu düşünülürse tabii, ramazan çok etkiliyordur. bu kadar az para ile koskoca bist çökerse vay halimize...mantıksız.