E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan rekor kapanış---

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış
28 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yeni bir rekor seviyesi ile tamamladı ve yüzde 0.98 oranında artışla 100.617 puan seviyesinden kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yurtdışı piyasaların etkisiyle düşüşle başlayan Borsa İstanbul günü yeni bir zirveyi test ederek kapattı.Tatil öncesi rekorunu 100.265 puana taşıyan Bist endeksi bugün 100.617 puan olarak yeni bir zirve seviyesi yakaladı ve günü yüzde 0.98 oranında yükselişle 100.617 puan seviyesinden tamamladı.Küresel merkez bankalarının açıklamalarıyla kurlarda yaşanan dalgalanmalar gün içinde yapılan açıklamalarla normale döndü.Kaynaklar, Draghi'nin son dönemlerdeki güçlü ekonomik verilere dikkat çekerek, piyasaları ECB'nin sonbahardaki toplantısında 2.3 trilyon euroluk tahvil alım programı hakkında verilebilecek bir karara hazırlamayı hedeflediğini fakat herhangi bir taahhütte bulunmadığını belirttiler.Piyasalar bu açıklama sonrası rahatladı.

BİST-100 gün boyu en yüksek , en düşük 99.418 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 1.33 oranında arttı,sanayi endeksi yüzde 1.70 oranında yükseldi.Piyasa işlem hacmi 4.261 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Kardemir D, Türk Havayolları ve Koza Anadolu oldu.  

Dolar/TL 3.52'nin altında

Bayram tatilinde 3.49'lara gerileyen Dolar/TL sabah işlemlerine 3.52'nin üzerinde başladı.Küresel merkez bankaları tarafından gelen açıklamalarla kurda yukarı hareket görüldü. ECB'nin piyasalara verdiği desteği azaltacak mı endişesi, piyasalarda likiditenin azalacağı algısı oluşturarak risk iştahında da azalmaya neden oldu.Haber akışlarıyla dalgalanan kur en yüksek 3.5384'ü en düşük 3.5128'i gördü. Dragi'nin sözlerinin yanlış değerlendirildiği açıklamalrı sonrası kur toparlama eğilimi gösterdi.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5151 seviyesinde bulunuyor. 

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den gelen açıklamada, Euro bölgesi 2017 GSYİH'sinin Mart ayındaki yüzde 1.6'lık büyüme tahmininin yüzde 2'ye çekildiği belirtildi.
Citigroup, emtiaya gelen satışlara en çok maruz kalanlar arasında ABD bankalarının olduğunu belirtti. Araştırma şirketi Cybersecurity Ventures’ın analizine göre, 2021’de siber suçlar nedeniyle ortaya çıkan zarar 6 trilyon dolar olacak. Bu rakamın 2015 yılında 3 trilyon dolar olduğu göz önünde bulundurulursa sorunun vahameti daha iyi anlaşılıyor. Analizde, 2017 ve 2021 yılları arasında, kurumların küresel olarak siber güvenlik alanında yapacakları harcamaların 1 trilyon doları aşacağı öngörülüyor.
Japonya ve Avrupa Birliği global ekonomiyi tehdit eden korumacılığa karşı koymak için serbest ticaret anlaşması yapma yolundaki çabalarını hızlandırdılar.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye'ye sermaye girişlerinin devam edeceğini belirterek, "Önümüzdeki günlerde finans piyasalarında daha güzel sürprizler göreceğiz." dedi. Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Yorgo Chouliarakis, özelleştirme programınını hızlandırılması gerektiğini söyledi.Özelleştirme programı, Yunanistan'ın 2010 yılından bu yana uyguladığı uluslararası kurtarma programlarının en önemli ayaklarından biri ancak şu ana kadar siyasi direnç ve bürokrasi nedeniyle yeterince gelir yaratamadı.
 Aralarında Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu Körfez ülkeleri, "bölgedeki radikal dinci grupları finanse etmekle" suçladıkları Katar'a yönelik yaptırımları genişletmeye hazırlanıyor.
Olası yeni yaptırımların arasında, ticari ortaklarıyla Katar'ın bağını koparmaya dönük önlemler de bulunuyor.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre global borç seviyesi, gelişmekte olan ülkelerin yaptıkları 3 triyon Dolar borçlanmanın etkisiyle 217 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harran'da Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampa düzenlediği ziyaretin ardından İzvestiya gazetesine konuştu.
 ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 6,2 düşüşle 417,4 puan oldu.
 Fransa Hükümet Sözcüsü Christophe Castaner, Başbakan Eduardo Philippe'nin Paris'i global bir finansal merkez olarak daha cazip hale getirmeye yönelik olarak birkaç hafta içinde güçlü tedbirler
açıklayacağını duyurdu.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, 2018 yılı için hazırladıkları bütçe tasarısının ve 2021'e kadar ki dönem için ortaya koydukları kamu harcamaları planlarının ECB'nin olası faiz artırımlarının etkilerine yönelik ayrılmış karşılıkları da içerdiğini ifade etti.
 Norveç Hükümeti ülkedeki isami örgütlenmelerin çatı kuruluşu Norveç İslam Konseyi’ne 2017 yılında yapılması gereken 650 bin Norveç Kronu (68.000 Euro) devlet yardımını  belirsiz bir süre için durdurdu.
İran, Suriye rejiminin kimyasal saldırı hazırlığı yaptığını öne sürerek bu ülkeye askeri müdahale sinyali veren ABD'yi "ateşle oynamakla" uyardı.
Credit Agricole Türkiye büyüme ve enflasyon tahminlerini yükseltti.Bamkanın 28 Haziran itibariyle Türkiye tahminlerine göre ülke ekonomisi 2017'de yıllık yüzde 4.0 büyüyecek. Bir hafta önceki tahmin Türkiye'nin yüzde 1.5 büyüyeceği yönündeydi. Türkiye 2018 yılı büyüme tahmini ise yüzde 1.5'ten yüzde 2.8'e yükseldi.
ABD'de bekleyen konut satışları Mayıs ayında beklenmedik şekilde düşüş gösterdi.Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği (NAR) tarafından açıklanan verilerine göre, bekleyen konut satış endeksi yüzde 0,8 düşüşle 108,5 puan oldu. Analistlerin tahmini aylık bazda yüzde 0,8 artış olacağı yönündeydi. 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD Merkez Bankası'nın finansal istikrar risklerini izlerken tetikte olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. "Finansal sistemi daha istikrarlı ve dirençli hale getirme yolunda son yıllarda ciddi ilerleme sağlandı, ancak hiçbir zaman rehavete kapılmamalıyız" diye konuşan Fischer, artan eşit altı araç kredileri ve öğrenim kredileri dengesi ve gecikme oranlarının endişe verici trendler olduğunu vurguladı.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed bilançosunda normalleşmenin "otopilot"a alınması gerektiğini söyledi. Philadelphia fed Başkanı Patrick Harker, ABD Doları'nda yaşanan hareketlerin Fed için hali hazırda büyük bir endişe olmadığını söyledi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyon düşük olduğu ve ücretlerin çok az yukarı yönlü artış gösterdiği ortamda Fed'in faiz oranlarını artırmaması gerektiğini savundu.
San Francisco Fed Başkanı John Williams, yatırımcıların Trup yönetiminin vergilerde yapacağı indirimin şirketlerin karlarını artıracağı beklentisi ile ABD hisse senetlerine yatırım yapmakta olduklarını, ancak bu yatırımcıların riskler konusunda aşırı rehavete kapılmış olabileceklerini söyledi.ABD Yüksek Mahkemesi, federal mahkemelerin daha önce iki kez ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdiği seyahat yasağını gözden geçirme kararı aldı.
Yüksek Mahkeme, ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık özel yetkisini kullanarak çıkardığı ve genel olarak Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağının genel hatlarıyla yürürlüğe konmasına da izin verdi.
Amerikan araştırma kuruluşu Pew Research Center’ın dünya çapında yaptığı araştırma sonuçlarına göre dünya nüfusunun yüzde 75’ten fazlası ABD Devlet Başkanı Donald Trump’a güvenmiyor. Brezilya’da savcılık devlet başkanı Michel Temer’i yolsuzlukla suçladı. Temer hakkında, yolsuzluk skandalına adı karışan JBS ile ilişkili olarak hazırlanan iddianame Yüksek Federal Mahkemeye sunuldu.JBS şirketinin sahibi Joesley Batista, kendisine ceza indirimi sağlanması karşılığında bildiklerini mahkemeyle paylaşmış ve 2010’dan beri Temer’e rüşvet ödediğini itiraf etmişti.
Kıbrıs Konferansı, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında yeniden toplanıyor. BM Genel Sekreteri’nin 4 Haziran tarihli açıklaması çerçevesinde gerçekleşecek konferans, yerel saatle 10.00’da başlayacak.  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov, Moskova’nın Kuzey Kore sorununu çözmek için yol haritası hazırladığını ve bunu partnerleriyle görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.
Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Beyaz Saray’ın Suriye’de yeni kimyasal silah saldırısı tehdidi olduğuna ilişkin açıklamalarının dayanağının ne olduğunu Kremlin’in bilmediğini bildirdi ve ABD'ye tepki gösterdi.
Azınlık hükümeti konusunda anlaşılan İngiltere’de Başbakan Theresa May, İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılmasından sonra ülkede yasal olarak yaşayan hiçbir AB vatandaşının geri gönderilmeyeceğini söyledi.
Fed Başkanı Janet Yellen, yaşamının geri kalan bölümünde yeni bir finansal krizle karşı karşıya kalmayı beklemediğini söyledi.Londra'da katıldığı bir toplantıda soruları yanıtlayan Yellen, "Hiç bir zaman yeni bir kriz yaşanmayabileceğini söyleyebilir miyim? Bildğim şu anda çok daha güvende olduğumuz ve yaşam süremiz içinde bir başka kriz yaşanmayacağını umuyorum ve yeni bir kriz olacağına inanmıyorum"dedi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ekonomi istikrarlı şekilde büyüse ve enflasyon toparlansa bile Euro Bölgesi'nin ECB'den hala kayda değer parasal desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Moody's Investors Service, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu, Euro Bölgesi hükümetlerinden alınan yeni kreoi dilimi sonrasında 'Caa3'den 'Caa2' seviyesine yükseltti.
Almanya Başbakanı Angele Merkel, gelecek hafta yapılacak ve ev sahibi olacağı G20 zirvesi öncesinde üye ülkeler arasında bir uzlaşma arayışına çıktı. Global ticaretin sıfır toplamlı bir oyun olmadığını ifade eden Merkel, herkesin yararına olan kural tabanlı ticaret sistemi oluşturulması için çabaladığını vurguladı.
Uluslararası Para Fonu IMF, Amerika’nın 2017 ve 2018 büyüme tahminini yüzde 2,1’e düşürdü. IMF, Trump yönetiminin vergi kesintisi ve bütçe planlarının büyümeyi güçlendirmesini beklemiyor.

Günün önemli şirket haberleri 28/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 28/06/2017

 

Petrol, ABD'deki özel sektör stok artışıyla yeniden düştü

 

Dolardaki zayıflamanın ardından altın yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)