E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
04 Mayıs 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.88 oranında düşerek 93.038 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne Fed sonrası hafif satıcılı başlayan Borsa İstanbul dolar/TL’deki yukarı hareketin ve Turkcel hissesindeki haber akışlarının etkisiyle yüzde 0.88 oranında düşerek 93.038 puan seviyesinden kapandı.Yarın açıklanacak olan ABD istihdam verileri ve S&P’nin not değerlemesi ile haftasonu Fransa’da ikinci turu yapılacak olan seçimlere odaklanan piyasada risk iştahının azaldığı görülüyor.Yukarı harekette satışla karşılaşan BİST-100 en düşük 92.999 puanı, en yüksek 94.073 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.90 oranında düştü ,sanayi endeksi yüzde 0.39 oranında düştü .Tüm gün için işlem hacmi 5.211 milyar TL ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler  Turkcell,Garanti ve Kiler GYO oldu. 

DOLAR/TL 3.56'YI AŞTI

Fed sonrası dolardaki güçlenme ile gelişmekte olan ülke paraları değer kaybetti.Dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerindeki bozulmaya paralel 3.5677 seviyesini gördü. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran ayında faiz artırımı yapabileceği beklentisinin arttığını belirten bankacılar, gelişmekte olan ülke para birimlerinin de değer kaybettiğine dikkat çekiyor.Dolar/TL'de bir süredir hakim olansatış baskısı kısa vadeli de olsa etkisini yitirmiş görünüyor.Saat 18:05 itibariyle kur 3.5542 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Norveç Merkez Bankası(Norges), faiz oranında bir değişikliğe gitmediğini açıkladı.Norges'ten yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,50 olarak bırakıldı.Piyasalarda beklenti faizlerin yüzde 0,50 kalacağı yönündeydi.
IHS Markit tarafından yapılan satın alma yöneticiler araştırmasına göre Euro Bölgesi işletmeleri ikinci çeyrekte son 6 yılın en iyi başlangıcını yaptılar. Araştırma, Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın geniş tabanlı ve sürdürülebilir olduğuna işaret etti.IHS Markit nihai Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi Nisan ayında Mart ayındaki 56,4 puandan 56,8 puana çıktı. Bileşik PMI flash değerlendirmede 56,7 seviyesindeydi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan küresel gıda fiyatları endeksi Niasn ayına yüzde 1,8 düşüş gösterdi.FAO'dan yapılan açıklamaya göre, global gıda fiyatları endeksi 168,0 puan oldu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, dolardaki seyirle ilgili olarak,"Kurun bu seviyelerine bakınca oynaklık tarafında oldukça iyi durumda.2017'nin bu şekilde olacağını ve kurda bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum" dedi.
Almanya'da hizmet sektörü nisan ayında hafif bir düşüşle nihai 55.4 olarak gerçekleşti.Markit tarafından hazırlanan hizmet sektörü nihai satın alım yöneticileri endeksinin (PMI) mart ayındaki 55.6'lık seviyeden 54.7'ye gerilemesini bekleniyordu.
Merkez Bankasının Geç Likidite Penceresi faizini 50 baz puan artırma hamlesini yorumlayan Ertem, "GLP faizini yukarı çekerek bunu enflasyonla mücadelenin temel aracı yapamazsınız. Enflasyonu önlemek için Merkez Bankamızın elindeki araçların yeterli olup olmadığını tartışmamız gerekiyor" dedi. Gıda tarafından ciddi sorunların olduğunu ifade eden Ertem, "Türkiye'de talep değil arz yönlü bir enflasyon var. Enflasyon faizi artırarak çözülmez" ifadesini kullandı.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) bölgesinde Mart ayında enflasyon geriledi.Bölgede önceki ay yüzde 2,5 olan yıllık enflasyon oranı yüzde 2,3'e indi.OECD'den yapılan açıklamaya göre, gıda ve enerji hariç olarak hesaplanan çekirdek enflasyon aynı ayda yıllık yüzde 1,8 oldu. Bir önceki ayda oran yüzde 1,8 seviyesindeydi.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nda ECB'nin bankacılık denetim, gözetim birimini temsilen görev yapan Sabine Lautenschlaeger.İngiltere'nin AB'den ayrılması sonrasında Euro Bölgesi'ne taşınacak bankaların kendi risk hesaplama modellerini sınırlı bir süre için kullanmaya devam edebileceklerini söyledi.  Bankacılık sisteminde 28 Nisan haftasında mevduat azalırken, krediler artış gösterdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, mevduat 1 trilyon 634 milyar TL, krediler 1 trilyon 888 milyar TL seviyesine geldi.
ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 19 bin düşüşle 238 bin oldu. Piyasa beklentisi başvuruların 9 bin düşüşle 248 bin olacağı yönündeydi

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

ABD merkez bankası Fed dün sonlanan iki günlük toplantısının ardından faizleri sabit tutarken, güçlü istihdam piyasasının da altını çizerek ekonomide birinci çeyrekte yaşanan zayıflığın geçici olduğunu belirtti ve bu yıl iki kez daha faiz artırmak için yola devam ettiği sinyallerini verdi. Fed aynı zamanda tüketici harcamalarının sağlam kalmaya devam ettiğinin, iş yatırımlarının güçlendiğinin ve enflasyonun hedefe yakın bir seyir izlediğinin de altını çizdi. Görüş birliğiyle yapılan açıklamada, "Komite ilk çeyrekte görülen (ekonomik) yumuşaklığın geçici olduğu görüşünde hemfikir" ifadeleri kullanıldı. Politika yapıcılar ekonomik aktivitenin yavaşlamasına rağmen istihdam piyasasındaki güçlenmenin devam ettiğini belirterek, "Tüketimde devam eden büyümeyi destekleyen temeller de sağlam kalmayı sürdürdü" dediler. ABD Temsilciler Meclisi, federal kurumların faaliyetlerini Ekim ayına kadar sürdürmesini sağlayacak 1.1 trilyon dolarlık genel bütçe tasarısını onayladı. Beyaz Saray'ın Kongre'deki Cumhuriyetçi ve Demokrat vekillerle yaptığı müzakereler çerçevesinde hazırlanan bütçe tasarısı Temsilciler Meclisi'nde 118'e karşı 309 oyla kabul edildi.Çetin müzakereler sonucunda ortaya çıkan bütçe tasarısının bir sonraki durağı Senato olacak. Tasarı, Senatodan geçmesi için gereken 60 oyu alırsa yasalaşmak üzere ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasına sunulacak.
Avustralya'da yeni konut satışlarında düşüş yaşandı.Avustralya Konut Sanayi Derneğinin(HIA) yayınladığı rakamlara göre, Mart ayında mevsimsel düzeltilmiş verilerle yeni konut satışları bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı.Aynı ayda müstakil konut satışları yüzde 1,4 düşerken, çok birimli konut satışları yüzde 0,1 azaldı.
Asya'nın en büyük ekonomilerinden olan Güney Kore'nin cari fazlası bir önceki aya göre düşüş gösterdi.
Güney Kore Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Mart'ta cari işlemler fazlası 5,93 milyar dolar seviyesinde geldi.
Avrupa Birliği ülkeleri damping ile mücadele için yeni kurallar üzerinde anlaştılar. Üzerinde anlaşılan kurallar, Çinli imalatçılardan yapılan çelik gibi ürünlerdeki ucuz ithalatı hedefleyen bir adım. Avrupa Birliği ve Çin'in diğer ticari partnerleri Çin'in 'piyasa ekonomisi' olarak tanımlanıp tanımlanamayacağını tartışıyorlar.Çin ise DTÖ üyeliğinin üzerinden geçen 15 yıldan sonra 'piyasa ekonomisi' olarak tanımlanmanın hakkı olduğunu savunuyor. 

Günün önemli şirket haberleri 04/05/2017

 

Petrol fiyatları yeniden düşüşte

 

Altın, Fed sonrası kayıplarını korudu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekli05 Mayıs 2017 00:41

    yerli mal aklını kendine sakla dolarını bozdurabilirsin ben bozdurmam

  • yerli mal04 Mayıs 2017 18:13

    herkeş dolarını satsın, borsaya gömsün. seferberlik zamanı şimdi. borsa çökerse ülke ekonomisi de çöker

  • çimento04 Mayıs 2017 17:04

    ülkemin her tarafı inşaat on senedir yükselmeyen düşen çimento şaka değil gerçek.

  • özgür04 Mayıs 2017 16:28

    gsd durduk yere primlenmişse borsa satışa geçecek demek

  • KARTALAĞABEYLİ04 Mayıs 2017 11:28

    vatan hainliği kişinin KARAKTERİNDE KİŞİLİĞİNDE VARDIR.DÜN NEYSE BUGÜNDE AYNIDIR.ALMANYAYI BİLİYORDUM AMA RUSYAYI DA ÖĞRENDİM...HİZMETKARLARA DİKKAT.VATANSIZLAR