E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
31 Ocak 2019 - 09:38 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.11 oranında düşüşle 104 bin 74 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne primli başlayan BİST gün içerisinde gelen alımlarla birlikte 106 bin puan seviyesine kadar dayandı. Kapanışa yakın saatte banka hisselerine gelen tepki satışlarıyla Borsa İstanbul'da düşüş hızlandı. Bu gelişmelerle birlikte BİST günü düşüşle tamamladı.

TÜİK tarafından 2018 Aralık ayı dış ticaret istatistikleri açıklandı. Buna göre Aralık ayında dış ticaret açığı yüzde 71.1 azalarak 2 milyar 674 milyon dolara geriledi.

Dış ticaret açığı yüzde 71 geriledi

Borsa İstanbul güne yüzde 1.24 oranında yükselişle 105 bin 478 puandan başladı.

Açılışın ardından Borsa İstanbul banka ve sanayi hisselerine gelen primden destek bularak gün ortasına yüzde 1.30 oranında yükselişle 105 bin 542 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından primli seyrini bir süre sürdüren BİST kapanışa yakın saatte bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte kazançlarını silmeye başladı. Bu gelişmelerle birlikte Borsa İstanbul günü yüzde 0.11 oranında düşüşle 104 bin 74 puan seviyesinde tamamladı.

Güne primli başlayan bankacılık endeksi yüzde 0.62 oranında düşüşle işlem gördü.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 103 bin 408, en yüksek ise 105 bin 930 puan seviyesi görüldü.

Yurt dışında yerleşik kişiler, 25 Ocak haftasında 321,5 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

Yabancılar hisse aldı

Öte yandan dün gece Fed piyasalar tarafından beklenen faiz kararını açıkladı. Fed politika faizini yüzde 2,25-2,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz artırımına yönelik görüşlerinin değiştiğini belirterek, “Faiz artırmaya yönelik konu kısmen zayıfladı” dedi. Böylelikle Powell faiz artışında sabırlı olunacağının sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 maddelik 31 Mart yerel seçim manifestosunu bugün Ankara'da açıkladı.

Geçtiğimiz gün Merkez Bankası Ocak ayı enflasyon raporunu açıkladı. MB Başkanı Çetinkaya, toplantıda enflasyon tahminini aşağı yönde revize etti. Çetinkaya, enflasyonun 2019 yılı sonunda yüzde 14.6 olarak gerçekleşeceği, 2020 yıl sonunda yüzde 8.2'ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini söyledi. Ayrıca Çetinkaya gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılacağını belirterek, Merkez Bnkası'nın sıkı para politikasındaki kararlı duruşunu sürdüreceğinin altını çizdi.

Dış piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, ABD'nin Huawei'ye yönelik sıçlamaları, Brexit sürecine ilişkin gelişmeler, küresel büyümedeki yavaşlamaya yönelik riskler piyasalar tarafından endişe unsuru olmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda ise, ABD borsalarında Fed'in faizi sabit bırakması ve bu yıl faiz artırımı için sabırlı olunacağını açıklamasının ardından alımlar arttı, hisseler değer kazandı. Asya borsaları ise Fed kararı sonrası günü 4 ayın zirvesinde tamamladı.

Küresel piyasalar 4 ayın zirvesinde

 

Türk Lirası iki ayın zirvesinde

KÜRESEL PİYASALAR 4 AYIN ZİRVESİNDE

Asya borsaları, Fed'in küresel büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretlerin olduğu bir ortamda ilerdeki faiz artırımlarında sabırlı olacağını söyleyerek, sıkılaştırma döngüsüne son verebileceğinin sinyalini vermesinin ardından dört ayın zirvesine yükseldi
Dolar, yatırımcıların Fed'in yaklaşımını değiştirmesine tepki vermesiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, ABD hazine tahvil getirileri geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  4 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.7 artıda bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.9 yükseldi. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını sabit tutarak, faiz oranlarındaki "daha fazla kademeli artışlar" sözlerinden vazgeçti ve daha fazla adım atmadan önce "sabırlı" olacağını söyledi

Dow Jones  ve Nasdaq  Fed'in sıkılaştırma döngüsünü durdurmasının ABD ekonomisi ve şirket bilançolarına güçlenme imkanı sağlayacağı umutlarıyla sırasıyla yüzde 1.7 ve 2.2 yükseldi.

Fed'in para politikası kararını açıklamasının ardından, yatırımcıların dikkati ABD-Çin arasında aylardır süren gümrük vergisi savaşını yatıştırmayı amaçlayan ve dün başlayan üst düzey ticaret görüşmelerine çevrildi.

TÜRK LİRASI İKİ AYIN ZİRVESİNDE

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerinde acele etmeyeceği algısıyla dün düşüş eğilimine giren dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında "sabırlı" olacağı söylemiyle birlikte düşüşünü hızlandırdı. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya dün yaptığı açıklamada, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğini ve veri odaklı bir para politikası izleneceğini söyledi. Bu açıklamalar piyasada erken bir faiz indirimi yapılmayacağı beklentisi yarattı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.1738 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.1696 lira, en yüksek 5.2421 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9480 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1477 seviyesinde. Gram altın 220.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.39 seviyesinde.

Dolar/TL iki ayın en düşük seviyelerine gerilerken 10 yıllık gösterge tahvil getirisindeki iki günlük düşüş 100 baz puanı aştı.

Fed dün faiz oranlarını sabit tutarak, küresel sorunlar ve ticaret ve bütçe müzakerelerine ilişkin çıkmazdan dolayı ABD ekonomisinin görünümünün belirsiz olduğu bir ortamda, üç yıllık sıkılaştırma politikasına son verebileceğinin sinyalini verdi. Fed ayrıca faiz oranlarındaki "daha fazla kademeli artışlar" sözlerinden vazgeçti ve daha fazla adım atmadan önce "sabırlı" olacağını söyledi.

Öte yandan ABD Çin ticaret görüşmelerine yönelik söylemler ve ABD işsizlik maaş başvuruları verileri gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik risk iştahını artıran diğer gelişmeler oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin faiz indirimlerinde acele etmeyeceğine daha veri odaklı bir seyir izleyeceğine yönelik söylemlerle başlayan iyimserlik bugün de Fed ile devam ediyor. Fed açıklamaları küresel risk iştahını tetiklemiş durumda. Fed faiz artışlarına ilişkin beklentiler zayıflarken ABD verileri de bu iyimserliği tetikliyor" dedi.

Dün enflasyon raporu öncesi 5.31'li seviyelerde işlem gören ve ardından piyasalarca yakından izlenen sıkı duruş söylemlerinin kuvvetlendirmesi sonrası 5.26'lı seviyelere kadar gerileyen dolar/TL Türkiye piyasalarının kapanışında 5.28'li seviyelerde günü tamamlamıştı.

Dolar/TL dün akşam açıklanan Fed kararı sonrası ise 5.2128'e kadar geriledikten sonra düşüşünü sürdürdü. Kur bugün ise iki ayın yeni en düşük seviyesi olan 5.1676'ya kadar geriledi. 

Küresel piyasalarda dolar, Fed'in dün akşam açıkladığı faiz kararında para politikasını gevşetmeye yönelik yaklaşım benimsemesinin ardından başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti. Fed'in yaklaşımında bu değişiklik piyasa genelinde risk iştahını artırdı ve Avustralya doları ve euro ve gibi para birimlerini destekledi.

Dolar endeksi dün yüzde 0.43 geriledikten sonra üç haftanın dip seviyesi olan 95.25 civarında seyrediyor.

TCMB: VERİ ODAKLI BİR POLİTİKA

Bankacılar dolar/TL'de dün başlayan iyimserlikte belirleyici ana faktörün TCMB'nin faiz indirimleri için acele etmeyeceği algısı olduğuna dikkat çekmişlerdi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya dün, "Bugün yayınladığımız Enflasyon Raporunda verilen ana mesaj, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğidir. Bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında üç yıllık bir zaman diliminde nihai hedefimiz olan yüzde 5'e yaklaştırmaktır" demişti. Çetinkaya toplantının soru cevap bölümünde ise enflasyonda ikna edici söylemine ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt vermişti:

"Enflasyon görünümü yani fiyatlama davranışlarının yansımalarını tüm kalemler... manşet, çekirdek, fiyatlama davranışlarındaki eğilimler, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında görülen bozulmadaki düzelme trendi... bunların tamamını birlikte değerlendirerek fiyatlama davranışlarının tekrar sağlıklı seviyelere ulaştığını görebilmemiz gerekiyor."

Çetinkaya ayrıca indirimler için süreden ziyade verilere odaklı bir politika izleyecekleri mesajı da verdi. Bu mesajların ardından erken bir faiz indirimi riskine ilişkin fiyatlamalar da ortadan kalktı.

Çetinkaya, "Para Politikası Kurulu'nun bu konudaki görüşü net. Bu anlamda süre değil veriye bağlı bir karar verme sürecimiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Verileri yakından takip ederek devam edeceğiz. Bulunduğumuz (enflasyon) seviyeler olası yukarı yönlü risklere karşı yüksek temkinlilik gerektiriyor. Zaten bunu net bir şekilde ortaya koyduk. Bazı olumlu gelişmeler var. Biz bu olumlu gelişmeleri enflasyonda tek haneye olabildiğinde erken ulaşmak için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Mümkün olacak en kısa sürede enflasyonda tek haneye ulaşmamızı sağlayacak parasal duruş sıkılığı ne ise bunu uygulayacağız."

10 YILLIK TAHVİLDE 2 GÜNLÜK DÜŞÜŞ 100 BP'Yİ AŞTI

TL'deki değer kazancı bono verilerine de yansıdı. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi. 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.10 valörde son işlemlerde yüzde 14.91 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlemler yüzde 14.30 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri enflasyon raporu öncesi son işlem gününde spot kapanışta yüzde 15.37 seviyesindeydi. Bu verilere göre son iki günde getirideki düşüş 100 baz puanı aşarken yılbaşından buyana düşüş ise 220 baz puana ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)