E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
25 Şubat 2019 - 09:31 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.11 oranında yükselişle 104 bin 330 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul yeni haftanın ilk işlem gününde banka hisseleri öncülüğünde primli seyretti. Gün içerisinde 105 bin puan seviyesinin üzerini test eden BİST bu seviye üzerinde kalıcı olmasa da güçlü yükselişini sürdürdü.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.67 oranında yükselişle 104 bin 647 puandan başladı.

Açılışın ardından banka ve sanayi hisselerine gelen güçlü alımdan destek bulan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 1.47 oranında yükselişle 104 bin 700 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından primli seyrini koruyan BİST günü yüzde 1.11 oranında yükselişle 104 bin 330 puan seviyesinde tamamladı.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2.21 oranında primli seyretti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 103.874, en yüksek ise 105.145 puan seviyesi görüldü.

BORSA GEÇEN HAFTAYI NASIL KAPATTI

Cuma günü yükselişle açılan Borsa İstanbul sanayi hisselerine gelen alımdan destek bularak haftayı yüzde 0.67 oranında yükselişle 103 bin 185 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 100 bin 713 puanı, en yüksek ise 103 bin 468 puan seviyesini gördü.

PİYASALAR SAKİN

Bu hafta iç piyasalarda Ocak ayı ticaret açığı verileri ve Şubat ayı imalat PMI verileri yakından takip edilirken dış piyasalarda önemli bir veri gündemi bulunmuyor.

Öte yandan ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler gündemdeki sıcaklığını koruyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın önümüzdeki aylarda ABD'li yatırımcılarla bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, İngiltere ile AB arasında çıkmaza giren Brexit süreci önemle takip ediliyor.  İngiltere Başbakanı May parlamentoya sunma sözü verdiği Brexit oylamasının 12 Mart'a ertelendiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar gecesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ek gümrük vergilerinin belirli olmayan bir tarihe ertelendiğini duyurdu ve görüşmelerde önemli mesafe alındığını belirtti. Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamasıyla birlikte yükseliş kaydetti.

Küresel piyasalar yükselişte

 

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret müzakerelerinde "önemli ilerleme" kaydedildiğini belirterek bu ülkeden ithal ürünlerden alınan gümrük vergisini yükseltme kararını ertelediğini söylemesinin ardından Çin hisse senedi piyasası öncülüğünde yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü Twitter'da daha önce 1 Mart olarak belirlediği Çin ürünlerinden alınan gümrük vergisini artırma tarihini ötelediğini ifade etti. ABD ve Çinli yetkililer iki ülkenin uluslararası ticaret politikası alanındaki anlaşmazlığını çözmek için yürüttükleri müzakerelere dün de devam etti. Bir kaynak görüşmelerde yapısal sorunların ve zorlu bir konu olan anlaşmaya riayetin nasıl sağlanacağı konusunun ele alındığını belirtti. Trump ise görüşmelerde fikri mülkiyet, 
teknoloji transferi, tarım ürünleri, hizmetler ve kurlar konusunda ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Çin'deki lokomotif hisseleri izleyen endeks yüzde 3.5 yükselişle Haziran ortasından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, bu yılki kazanımlarını yüzde 20'ye taşıdı. Çin hisse senedi piyasasının bu yılki yükselişinde hükümetin kredi arzını artıracak düzenlemeleri de etkili oldu.

Çin'e yönelik yatırım iştahı hakkında gösterge olan Avustralya doları yüzde 0.3 ile ılımlı yükseliş kaydederken, dolar yuan karşısında yedi ayın yeni dip seviyesini gördü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.3 primle Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi görürken, bu yılki kazanımlarını yüzde 10'a taşıdı. Hisse piyasaları birkaç yıldır faizleri düzenli olarak yükselten Fed'in artık gevşek para politikasına daha sıcak bakmasından da destek buluyor.

DOLAR HAFİF İNİŞTE

ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik gelişmeler küresel bazda olumlu bir havaya neden olurken, dolar/TL haftaya Cuma günkü kapanışına yakın 5.32 civarında başladı, küresel piyasalardaki gelişmeler izleniyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle dolar 5.3078 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3004 lira, en yüksek 5.3275 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0247 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1354 seviyesinde. Gram altın 227.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.79 seviyesinde.

Yurtiçi ve yurtdışı veri gündeminin zayıf olduğu bugün ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik gelişmeler takip ediliyor. Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret müzakerelerinde "önemli ilerleme" kaydedildiğini belirterek bu ülkeden ithal ürünlerden alınan gümrük vergisini yükseltme kararını ertelediğini söylemesinin ardından Çin hisse senedi piyasası öncülüğünde yükseldi. 

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü Twitter'da daha önce 1 Mart olarak belirlediği Çin ürünlerinden alınan gümrük vergisini artırma tarihini ötelediğini ifade etti.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 18.82 seviyesindeydi.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 15.31, valörde son işlemde yüzde 15.32 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ26 Şubat 2019 07:46

    NE ALTIN ,NE DÖVİZ ,NE FAİZ İYİKİ VARSIN BORSA GELİRİ MUAZAM.

  • Yasin25 Şubat 2019 21:32

    Ülkenin durumuna göre borsa 45 bin olmalıydı

  • mehmet yılmaz25 Şubat 2019 19:10

    benzine mazota zam yaptıkça borsa yükseliyor, ne güzel memleket

  • semih25 Şubat 2019 18:18

    TOKATA 15 BİN KİŞİLİK STAD VE MİLLET BAHÇESİ YAPILACAKMIŞ. FABRİKA YAPIN BAHRİKA BAHÇEDEN KAYDIRAKTAN KAYANDAN PARA MI KAZANICAZ.

  • keklik25 Şubat 2019 19:10

    fener 2. lige düşünce izlemeye gidersiniz:)

  • Eko25 Şubat 2019 18:17

    BU BORSANIN ŞİŞIRILMİŞ DURUMU GERÇEKLER BÖYLE DEĞİL ÇOK KÖTÜ ÇAKACAKLAR SÖYLEMEDİ DEMEYİN

  • Longcu25 Şubat 2019 11:32

    Birileri ben long long diye bağırırken dalga geçiyordu benimle gördük . Ben bile bu kadar beklemiyordum demekki tahmin ettiğimden çok daha fazla shortçu var. Geçmiş olsun shortçulara

  • Sabuncu 25 Şubat 2019 13:30

    Long cu kardeşim , tebrik ederim . O bahsettiğin kısa short çular dolardan kazandık derken hem yukarıdan tekrar dolarda yakalandılar hem de okim bukim gibi bulaştıkları pislikten de temizlenemediler. Neyse onları biz temizleriz...