E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul haftayı düşüşle tamamladı---

Borsa İstanbul haftayı düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul haftayı düşüşle tamamladı
02 Ekim 2015 - 17:41 borsagundem.com

Borsa İstanbul ABD tarım dışı istihdam verisinin düşük gelmesiyle dalgalı seyretse de günü yüzde 0.18 oranında düşüşle kapattı

Borsa İstanbul 100 endeksi ikinci seansa ilk seans kapanışına göre yüzde 0,02 yükselişle 74.336 puandan başladı.

BIST 100 endeksi, ilk seans kapanışına göre 13,91 puan artarken, dünkü kapanışa göre ise 194,78 puan ve yüzde 0,26 değer kaybetti.

Endeks ABD verisinin ardından kararsız seyir izledi ve düşüşünü sürdürmeye devam etti. Borsa İstanbul yüzde 0.50'nin üzerinde düşüş görse de seans sonuna doğru toparlandı ve endeks haftayı yüzde 0.18 oranında düşüşle 74 bin 396 puandan kapandı.

ABD VERİSİ ŞAŞIRTTI

Fed'in faiz artırımı takvimi ile ilgili en kritik verilerden birisi olan ABD tarım dışı istihdam raporu açıklandı. ABD'de tarım dışı istihdam Eylül ayında 142 binle tahminlerin altında kaldı. Reuters anketinde istihdam artışı beklentisi 203 bin düzeyindeydi. Ülkedeki işsizlik oranı 5,1 oldu. İşsizliğin yüzde 5,1'de kalması bekleniyordu.

İLK SEANS

Borsa İstanbul güne yataya yakın seviyeden başladı. Rusya'nın Suriye'de IŞİD hedeflerini vurması ile birlikte jeopolitik risklerin oluşması nedeniyle Borsa İstanbul güne yüzde 0.5 oranında yükselişle 74 bin 570 puandan başladı. Endeksin açılışının ardından hafif satışlar geldi ve trend düşüşe döndü. Borsa İstanbul ilk seansı yüzde 0.28 oranında düşüşle 74 bin 322 puan seviyesinden kapadı.

Analistler piyasalardaki yükselişin kalıcı olmasını beklemiyor. Türkiye piyasalarında Suriye’de yaşanan gelişmelerin de etkisiyle tedirginlik hakim olabilir.

DOLAR 3 TL'NİN ALTINDA

ABD istihdam verisinin ardından günün dolar/TL dalgalandı. ABD'de tarım dışı istihdam 203 binlik beklentiye karşın 142 bin artış kaydetti. Verinin beklentilerin çok altında kalmasıyla dolar/TL ilk etapta 3,02'nin üzerinden 3,0160'a geriledi. Ancak daha sonra yükselişe geçen kur 3,0374 ile günün zirvesini gördü. Dolar bu seviyelerde de tutunamadı ve kademeli olarak 3 TL'nin altına kadar geriledi. Dolar güne 3,03'ün üzerinde başlamış gün boyunca 3,02 civarında dengelenmişti.

ALTIN BİRDEN YÜKSELDİ

ABD verilerine en hızlı ve net tepkiyi veren varlık altın oldu. Verilerden önce 1.105 dolar seviyelerinde seyreden altının onsu, 1.136 dolara kadar çıktıktan sonra şu dakikalarda 1.135 dolar seviyesinden alıcı buluyor. Yurt içinde de altının gramı 107,62 liradan 110,82'ye yükseldi. Analistler, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdamın yanında istihdamın alt kalemleri ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin de beklentiyi karşılamadığını, ayrıca önceki iki ayın tarım dışı istihdam verisinin de aşağı yönlü revize edildiğini belirterek, bu verilerin kısa vadede Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentileri değiştireceğini bunun da yüksek volatiliteye neden olarak fiyatlamalara yansıtılmaya çalışıldığını kaydediyor. ABD dışındaki diğer gelişmiş ülke varlıkları ve tahvillere olan ilginin ilk etapta gelişen ülke varlıklarına olumsuz yansıdığına dikkati çeken analistler, orta vadede Fed'e ilişkin beklentilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor. ABD'de tarım dışı istihdam 142 binle 203 binlik beklentinin altında gerçekleşti.

PETROL YÜKSELİŞTE

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları Suriye'de çatışmaların yeniden tırmanmasıni etkisiyle yükseldi. Ancak ABD'nin doğu kıyılarını vurması ve petrol tesislerine zarar vermesi beklenin Jaquin kasırgasının hafiflediğini duyurulması fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı 
bir miktar hafifletti. 
NYMEX'de Batı Teksas petrolü 45,37 dolar/varil seviyesine kadar yükselişin ardından düne göre 50 cent artışla 45,23 dolar/varilden işlem görüyor. 
Brent petrolü ise 32 cent artışla 48,01 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)