E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Borsa İstanbul için makul satış'---

'Borsa İstanbul için makul satış'

'Borsa İstanbul için makul satış'
20 Ocak 2014 - 12:15 borsagundem.com

Nasdaq OMX Group Üst Yöneticisi Greifeld, yazılım hizmetlerini ve teknolojilerini makul ama karlı bir fiyattan sunduklarını söyledi

Nasdaq OMX Group Üst Yöneticisi (CEO) Robert Greifeld, dünyada 80 borsa müşterileri olduğunu belirterek, "O yüzden her gün çeşitli sorunlar yaşanıyor. Çıkabilecek olası sorunları çok iyi biliyoruz ve bunları giderebilmek için de çok zengin araçlarımız var" dedi.

Borsa İstanbul ve Nasdaq OMX'in gerçekleştirdiği Stratejik Ortaklık Anlaşması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Greifeld, Borsa İstanbul ile yaptıkları görüşmenin 2 seneye yakın sürdüğünü söyledi.

Her müzakerede iniş çıkışlar olabildiğini ama sonrasında ortak bir platforma ulaşılabildiğini aktaran Greifeld, 2 yıllık süre içinde neyi gerçekleştirmek istediklerini net olarak ortaya koyduklarını kaydetti.

Amerika'da Apple gibi firmaların bazen küçük bir garajda kurulduğunu anımsatan Greifeld, "Ama bu firmalar halka arz edildikten sonra hızla gelişmeye başlıyorlar. Bizim zaten en büyük katkımız bu. Biz mümkün olduğu kadar bunun en hızlı ve verimli bir biçimde yapılabilmesi için katkı sağlamak istiyoruz. Özellikle bu hedefe hizmet edecek adımlar atmak bizim için son derece önemli" ifadelerini kullandı.

Yazılım hizmetlerini ve teknolojilerini makul ama karlı bir fiyattan sunduklarını bildiren Greifeld, "O sebepten ötürü 2 sene sürdü müzakereler. Bu fiyatın belirlenmesi için uzun uzun görüşüldü" şeklinde konuştu.

Burada yaptıkları katkının tabanı ne kadar geniş olursa, o kadar etkili olacağını düşündüklerini anlatan Greifeld, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu anlamda Borsa istanbul gibi büyük kuruluşlardan ne kadar daha fazla geri bildirim alabilirsek, bizim diğer işlerimize de bunun katkısı büyük oluyor. Örneğin Meksika'da bir görüşme yapıyoruz. Mesela Borsa İstanbul ile sürdürdüğümüz ilişkiden bir şeyler öğrenerek oraya aktarıyoruz. Mesala Singapur'da, Japonya'da başka bir iş yaparken orada öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Onun için bu hizmetlerin geliştirilmesi son derece önemli. Teknoloji kullanımı bakımından bizim çalıştığımız bazı piyasalardaki çözümleri de dünyanın diğer alanlarına taşımak son derece önemli."    

"Borsa İstanbul endeksi ile Nasdaq endeksinin Türkiye'de karşılıklı satılması ve alınması söz konusu olacak"

Robert Greifeld, dünyada 80 borsa müşterileri olduğunu belirterek, "O yüzden her gün çeşitli sorunlar yaşanıyor. O yüzden çok büyük bir veri tabanımız var. Çıkabilecek olası sorunları çok iyi biliyoruz ve bunları giderebilmek için de çok zengin araçlarımız var" dedi.

Çin'de en popüler ürünlerinden bir tanesinin Nasdaq 100 endeksi olduğunu aktaran Greifeld, Çin'de 2 yönlü bir alışveriş olduğunu, Borsa İstanbul endeksi ile Nasdaq endeksinin Türkiye'de karşılıklı satılması ve alınmasının söz konusu olacağını söyledi.

Greifeld, tek bir platform üzerinden işlem yapılmasıyla hatalı bir işlemin zincirleme olarak tüm piyasalarda büyük zararlara yol açabileceği yönündeki endişelerin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

"Böyle bir risk var ama teknolojiye bakıldığı zaman her yerde risk var. Ama bu riski aşabilmek için gerekli stratejilerin geliştirilmesi önemli. Biz 2 ayrı donanım platformu kullanıyoruz ve bir back-up'ımız var. Bir platformda sorun varsa, ikincisinin devreye girmesini sağlıyoruz. O yüzden borsacılık dünyasında genellikle bir yedek sistem duruyor ve birkaç saniye içerisinde, en fazla birkaç dakika içerisinde devreye girebilecek bir yedek sistem oluyor. Bugün en iyi uygulama da bu zaten."          

"En güvenilir teknoloji gerçekten bizde"

Nasdaq OMX Group Piyasa Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lars Ottersgard da teknolojileri ile küresel standartlar olarak her şeyi getirdiklerini, bu şekilde uluslararası yatırımcılar için herhangi bir giriş engeli varsa bunu kaldırmış olduklarını söyledi.

Söz konusu altyapının modern bir borsanın bütün aktif sınıflarında, bütün unsurlarını desteklediğini aktaran Ottersgard, bunun dışında şeffaflık ve performans gibi bütün ihtiyaçlara da yanıt veren bir altyapı sunduklarını kaydetti.

Teknolojik sorunların her zaman yaşandığını anlatan Ottersgard, "Önemli olan, bu sorunlar olduğunda bunlarla nasıl başa çıkabileceğidir" dedi.

30 yıldır işlerinin bütün dünya piyasalarına teknoloji sunmak olduğunun anımsatan Ottersgard, teknolojik sorunları çok iyi bir şekilde ele almayı bildiklerini ve bunların bir daha tekrarlamamasını sağladıklarını dile getirdi.

Ortakları ile çok yakın çalıştıklarını vurgulayan Ottersgard, sadece donanım ve yazılım açısından değil, bunların nasıl çalıştığı ve gelecekte veri tabanlarından sorunların nasıl önlenmesi gerektiği konusunda da çalışmaları olduğunu ifade etti.

Geçmişte bu tarz sorunların olduğunu, tekrar olup olmayacağına dair de hiçbir zaman "olmaz" denilemeyeceğinin altını çizen Ottersgard, "Artık dünyada bu konuda en donanımlı firmanın biz olduğunu söyleyebiliriz. En güvenilir teknoloji gerçekten bizde" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek20 Ocak 2014 19:14

    Adamlar teknolojilerini satmaya çalışıyorlar, BİST başkanı ise Nasdag ile birleşeceğiz edebiyatı yapıyor.

  • NASCAR20 Ocak 2014 14:28

    Nasdaq gelince ABD hisseleri BIST de işlem görür. Adamlar Japonya veya Singapur2u da kafalıyor. 24 saat borsa açık kalır.

  • kılıç20 Ocak 2014 12:34

    İYİ BİR TAHLİL YAPILDIGINDA BORSAMIZ VURGUNCU KONTRÖLÜNDE OLDUGU AÇIK.SADECE KAZANANDA ONLAR AYRICA .YÖNETİMDE KONTRÖLLERİNDE, HAK HUKUK ADALET OLMAYAN BİR KURUM.BAŞA BELA OLUR,