E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
03 Mayıs 2017 - 18:10 borsagundem.com

Güne hafif yükselişle başlayan BİST-100 yüzde 0.52 oranında düşerek 93.862 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yatay başlayan ve arkasından açıklanan enflasyon datasıyla dalgalanan Borsa İstanbul yüzde 0.52 oranında düşerek 93.862 puan seviyesinden kapandı.Gün boyu dar bir bantta dalgalanan endeksde bankalara gelen satışların etkili olduğu görüldü.TÜFE enflasyon verisi beklentilere paralel aylık %1,31 artış olarak gelirken, yıllık enflasyon %11,87 ile 2008'den beri en yüksek seviyesine ulaştı.Piyasaların fed kararlarını beklemeye devam ettiği günde BİST-100 en düşük 93.655 puanı,en yüksek 94.665 puanı gördü.Tüm günde işlem hacmi 4.196 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Garanti Bankası,Kiler GYO ve Türk Havayolları oldu.

Dolar/TL 3.53 seviyesinde

Dolar/TL beklentilere paralel enflasyon verisi ardından ilk tepki olarak yönünü aşağı çevirse de bu seviyeler kalıcı olmadı ve günün kalanında ağırlıklı 3.53 seviyesinin üzerinde hareket eden kur saat 18:05 itibariyle 3.5341 seviyesinde bulunuyor.Piyasalar bu akşam açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın faiz kararını bekliyor. Tarihi zirvesini 11 Ocak'ta 3.9417 ile gören dolar/TL dün akşam saatlerinde bu yılın en düşük seviyesi olan 3.5199 seviyesini test etti. 

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Tüketici fiyatları enflasyonu Nisan ayında giyim, gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilere paralel yüzde 1.31 artış gösterdi ve yıllık enflasyon Mart ayındaki yüzde 11.29'dan yaklaşık 9 yılın yeni zirvesi olan yüzde 11.87'ye yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre TÜFE Nisan'da yüzde 1.3 artış beklentilerine paralel yüzde 1.31 arttı. Yİ-ÜFE Nisan'da yüzde 0.76 artarken yıllık artış yüzde 16.09'dan yüzde 16.37'ye yükseldi.
Nomura, "Haziran ayındaki toplantıya kadar TCMB, Mayıs ayı enflasyonrakamını görecek. Enflasyonun tepe yapması, çekirdek enflasyonda bir düşüş ile bir araya gelir ise, ortalama fonlama maliyetinde yavaş yavaş bir gevşetme için gerekçe sağlayabilir" değerlendirmesini yaptı.TÜİK'in bugün açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Nomura, enflasyonun Nisan ayında tepe yaptığına tam ikna olmadıklarını, gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyonda tepe noktanın Mayıs ayında gerçekleşeceği anlamına geliyor olabileceğini bildirdi."Bunun ötesinde, enflasyonun baz etkisiyle birlikte Aralık ayına kadar yüzde 10-11,5 aralığında dalgalanmasını bekliyoruz" ifadelerine kullanan Nomura, Aralık ayında ise enflasyonun yüzde 9,5'e düşmesini beklediklerini vurguladı.

Euro bölgesi büyüme rakamı 2017 yılının ilk çeyreğinde beklenti paralelinde yüzde 0,5 olarak gerçekleşti, yıllık büyüme rakamı ise yüzde 1,7 oldu. ÜFE Mart ayında aylık  yüzde 0,3 azalırken yıllık yüzde 3,9 artış gösterdi. Almanya'da işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 5,8 olarak açıklandı.

TÜİK'in açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakalarının değerlendiren Goldman Sachs, enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek seyretmesini ve oynaklığın sürmesini beklediğini bildirdi.Enflasyonun ikinci çeyrek içinde yüzde 12 seyesinin üzerine çıkacağı tahminini tekrarlayan ve yüzde 12 seviyesinin üzerinde hareketin çeyrekte de devam edeceğini tahmin eden Goldman Sachs, 3. çeyrekte enflasyonun yüzde 13 civarında tepe yapacağını öngördü.

ABD'nin bordrolar üzerinden hesaplanan ve istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektörde istihdam analistlerin beklentilere yakın geldi.ADP ve Macroeconomic Advisers tarafından hazırlanan indikatörlere göre, Nisan ayında özel sektörde istihdam 177 bin artış gösterdi.Piyasalarda beklenti 175 bin artış olacağı yönündeydi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan'la Soçi'deki görüşmesinin ardından, "Yakın geçmişte ilişkilerimiz bir dayanıklılık sınavından geçti, normalleşme süreci yaşadık.Ortaklık ve işbirliğine dönüyoruz.
Türkiye'ye ilişkilerimizin normalleşme süreci tamamlandı" dedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le 1,5 saat süren görüşmelerinin ardından ortak bir basın açıklaması yaptı. Başkan
Putin'in Soçi'deki konutunda gerçekleşen toplantıda Putin, karşılıklı yatırım ve ticaretin artırılması konusunda anlaştıklarını bildirdi. Görüşmede Türk akımı projesinin ele alındığını, Orta Doğu ve Suriye
sorununu görüştüklerini belirten Putin, "Suriye sorununun çözümü siyasi yolla mümkün olacaktır," diye konuştu.

Enflasyon yükselişini sürdürüyor

 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU
ABD Başkanı Donald Trump, federal hükümetin 2017 mali yılının eylül sonunda bitmesinin ardından "iyi bir kapanmaya" ihtiyacı olduğunu belirtti. Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Direktörü Mick Mulvaney, Trump'ın bu paylaşımı Demokratlar’a kızdığı için yapmış olabileceğini ifade ederek, "Başkan Trump, Demokratlar’la iyi niyetle müzakere etmesine rağmen onların zafer kazanmış gibi davranmaya çalışmasına ve kendisini kötü göstermesine kızgın olduğunu düşünüyorum" dedi. ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Kore kriziyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Trump-Putin görüşmesinde, Kuzey Kore krizine diplomatik çözüm çabalarını koordineli yürütme seçenekleri değerlendirildi.Söz konusu görüşme, 6 Nisan'da ABD ordusu Suriye'yi bombaladıktan sonraki ilk Trump-Putin görüşmesi oldu.İki liderin, Kuzey Kore sorununun çözümü için birlikte çalışma konusunda anlaştığı öğrenildi.Trump ve Putin'in ayrıca, 7-8 Temmuz tarihlerinde Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenecek olan G20 zirvesinde de yüz yüze görüşecekleri bildirildi

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, IMF'in Yunanistan ile Avrupalı kreditörler arasında ek mali reformlar konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını, ancak IMF İcra Kurulu'nun kurtarma programına katılımı değerlendirmesi için hala borç rahatlatma konusunda spesifik tedbirler görmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.İngiltere Başbakanı Theresa May, geçtiğimiz hafta AB Komisyonu Başkanı Juncker ile görüşmesi sonrasında kendisine yöneltilern Brexit müzakerelerinin karmaşıklığını küçümsediği yönündeki eleştrilere yanıt verdi ve ayrılık müzakerelerinde "çok zorlu bir kadın"a dönüşeceğini söyledi.

Günün önemli şirket haberleri 03/05/2017

 

Petrol, özel sektör stok verileriyle yönünü yukarı çevirdi

 

Altın son 3 haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)