E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul kayıpla kapandı---

Borsa İstanbul kayıpla kapandı

Borsa İstanbul kayıpla kapandı
21 Ekim 2015 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul iki gündür süren primli seyrini sona erdirdi

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi XU100 ikinci seansa ilk seans kapanışına göre yüzde 0,02 yükselişle 79.884,58 puandan başladı. BIST 100 endeksi ilk seans kapanışına göre 19,22 puan artarken, dünkü kapanışa göre ise 611,90 puan ve yüzde 0,76 değer kaybetti. 
İkinci seansın açılışının ardından endekste kayıplar derinleşti ve yüzde 1'in üzerine ulaştı. Seans içinde düşüş hareketi sürerken kapanışa doğru toparlanmalar görüldü. Endeks kayıpta olsa da 80 bin sınırına kadar yaklaştı. İki gündür süren primli seyir kar satışlarıyla birlikte sona erdi ve Borsa İstanbul günü yüzde 0.91 oranında düşüşle 79 bin 765 puandan kapadı.

İLK SEANS

Borsa İstanbul haftabaşından bu yana süren yükseliş trendini geride bıraktı. Endeks dün yüzde 0.96 puan yükselişle 80 bin puanın üzerinde kapanmıştı.
Bugüne ise yüzde 0.13 oranında düşüşle yine 80 bin puanın üzerinde 80 bin 395 puandan başladı. Endeksin ortalarına doğru satışlar hızlanmaya devam etti. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 1'e yakın değer kaybıyla 79 bin 800 puan seviyesinden işlem gördü. Endeks ilk seansı yüzde 0.78 oranında düşüşle 79 bin 865 puandan kapadı. Gelişmekte olan piyasa para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybı, bankacılık endeksinde TSKB, Şekerbank ve Halkbank önderliğindeki düşüş hareketi Borsa İstanbul'a olumsuz yansıyor.

Borsa İstanbul için analistler kısa ve orta vadeli göstergelerin pozitif olduğunu, yükseliş denemelerinin sürmesi halinde 84 bin puana ulaşılabileceğini öngörüyor. Aşağı yönlü görüşlerde ise analisler 80 bin puanın ilk destek olduğunu sonrasında ise kademeli olarak 79 bin 500 puanın yer aldığını belirttiler. 80 bin puanın üzerinde kalınması halinde ise kar satışı riskinin devam ettiğini de kaydettiler. Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL bu sabah 2,91'in üzerine çıktı. Kur 2,9137'ye kadar yükseldi. Dolar/TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareketini sürdürürken, birkaç gündür 2.88-2.91 bandına sıkışmış durumda işlem görüyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki iyimser seyrin dolar/TL'de yukarı hareketi engellediği ancak ciddi bir alım ilgisinin olmamasının da aşağı hareketi sınırladığı belirtiliyor. Piyasalar bugün açıklanacak olan PPK toplantısının sonuçlarını izleyecek. MB'den faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

ALTIN GÜÇLENİYOR

Altın, faiz artırımlarının 2016 yılına sarkabileceği beklentilerinin arttığı bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için gelecek hafta yapılacak olan Fed toplantısına çevirmeleri ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşıdı. 

Spot altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,179.35 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:04'te 1,178.60 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü yüzde 0.5 yükselerek üç günlük düşüşü durdurmuştu. 

Altın, bu yıl fazla bir değişiklik göstermezken, yatırımcıların Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlaması için işaretler beklemeleri ile birlikte, aylık bazda Ocak'tan bu yana en büyük çıkışını gerçekleştirmeye yöneldi. Fed'in gelecek hafta faiz artırımına gitmesi beklenmezken, Fed fon (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 32 olarak işaret ediyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. 

IG Asşa Pte stratejisti Bernard Aw, oy kullanma hakkı olmayanlar dahil Fed yetkililerini işaret ederek, "Şimdilerde iki kamp var," dedi ve "Aynı hatta tutunacaklar, ancak ne yazık ki bu belirsizlikten dolayı piyasada daha fazla volatilite anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi. 

PETROL ABD STOKLARIYLA DÜŞÜŞTE

ABD'de petrol stoklarının beklentilerin üzerinde arttığına işaret eden API verilerinin ardından petrol fiyatlarında başlayan aşağı hareket, ABD Enerji Bakanlığı'nın bugün açıklayacağı stok verileri öncesinde devam ediyor.
OPEC'in OPEC üyesi olmayan üretici ülkeler ile Viyana'da yaptığı toplantıya sadece 5 OPEC üyesi olmayan ülkenin katılması ve toplantıdan arzın azaltılması için işbirliği kararı çıkmayacağı beklentileri de satışlarda etkili.
NYMEX'te Aralık vadeli Batı Teksas petrolü 45,32 dolar/varile kadar gerilemenin ardından şu sıralarda 68 cent düşüşle 45,61 dolar/varilden işlem görüyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)