E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
06 Mart 2019 - 09:41 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü %0.27 oranında düşüşle 103.452 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası bir süre primli seyrettikten sonra döviz kurundaki yükseliş ve banka hisselerinde gerçekleşen satışlarla birlikte düşüşe geçerek günü satıcılı tamamladı.

Borsa İstanbul güne %0.28 oranında yükselişle 104.026 puandan başladı.

Borsa İstanbul gün ortasına bankacılık ve sanayi sektöründeki dengeli alımlarla %0.86 yükselişle 104.621  puandan girdi. Bu bağlamda bankacılık endeksi %1.43, sanayi endeksi ise %1.10 oranında pozitif seyir izledi.

Merkez Bankası piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası’nın Para Potlitikası Kurulu Toplantısı’nda (PPK) alınan karara göre politika faizi beklentilere paralel olarak yüzde 24 olarak açıklandı.

Merkez faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'nın politika faizinde değişikliğe gitmemesinin ardından bir süre primli seyreden Borsa İstanbul, döviz kurundaki yükseliş ve banka hisselerinde görülen geri çekilmeyle birlikte kazançlarını sildi. 

Borsa İstanbul günü %0.27 oranında düşüşle 103.452 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi günü %0.36 düşüşle tamamlarken, sanayi endeksi %0.56 yükselişle tamamladı.

Gün içinde Borsa İstanbul'da en düşük 103.365, en yüksek ise 104.866 puan seviyesi görüldü.

BİST100 düm satıcılı seyretti

Güne hafif satıcılı başlayan Borsa İstanbul, gün içerisinde dalgalı seyretti. Gün ortasının ardından banka hisselerinde görülen saticili seyirle birlikte dususe geçen BIST günü yüzde 0.44 oranında düşüşle 103.730 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi % 0.76 oranında düşüş kaydederken, sanayi hisseleri ise % 0.70 oranında satıcılı seyretti.

Faiz kararı takip edildi

Piyasalar yeni haftaya yoğun veri gündemi ile başladı . Pazartesi günü Şubat ayı enflasyon verisi ve dış ticaret istatistikleri önemle takip edildi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüfe Şubat’ta yıllık bazda %19.67 olarak açıklandı. Böylece enflasyon altı ay sonra yüzde 20 seviyesinin altına geriledi .

Öte yandan ticaret açığı düşüş eğilimini sürdürmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Şubat ayı ticaret verilerine göre ise GTS’ye göre dis ticaret açığı %69.58 azalış kaydetti

Bugün piyasaların gözü merkezi bankasının ppk toplantısında oldu. Merkez Bankası potitika faizinde değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada risklerin devam ettiği belirtilerek, ''enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağı" vurgulandı.

Küresel Piyasalar

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Küresel piyasalarda Asya borsaları yön bulmak için ABD-Çin ticaret müzakerelerinin seyri hakkında yeni açıklamalar beklerken, Wall Street'in dün ekside kapanması Asya'daki kazanımları sınırladı.

ABD’li General’den F35 Açıklaması

ABD ile Türkiye arasında S-400 kriziyle ilgili süreç devam ediyor. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Scaparrotti, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye verilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin S-400 sistemleri almasına yönelik soruları da yanıtlayan Scaparrotti, S-400lerin NATO sistemleri ile çalışmama durumunun yanı sıra F-35 uçakları için de risk teşkil edeceğini iddia etti.

ABD'nin S-400 konusundaki ''Yaptırım Uygularız'' açıklamaları haber akışında gündeme yön verebilir.

Küresel piyasalarda sınırlı yükseliş

 KÜRESEL PİYASALARDA SINIRLI YÜKSELİŞ

Dar aralıkta seyreden Asya borsaları yön bulmak için ABD-Çin ticaret müzakerelerinin seyri hakkında yeni açıklamalar beklerken, Wall Street'in dün ekside kapanması Asya'daki kazanımları sınırladı.

ABD'de açıklanan güçlü hizmet sektörü verileri doları destekledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 geriledi.

Shanghai bileşik endeksi ise Çin devlet planlama kurumunun iç tüketimi artırmak için hükümetin tedbir alacağını açıklamasının ardından yüzde 0.9 yükseldi. Çin hükümeti dün ekonomideki yavaşlamayı sınırlamak için milyarlarca dolar değerinde vergi indirimi ve altyapı yatırımı açıkladı.

Çin'in ekonomisi destekleme tedbirlerinin hammadde talebini artıracağını beklentisiyle Avustralya borsası madencilik hisseleri öncülüğünde yüzde 0.7 yükseldi.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri hakkında son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün açıklamada bulundu. Hafta başında ABD ile Çin'in ticaret savaşını bitirecek bir anlaşmaya ulaşmasına "ramak kaldı" diyen Pompeo, dün ise "İşler iyi bir konumda, ancak doğru yerde olması gerekiyor" dedi.

Dolar 'faiz kararı' sonrası 5.40 TL üzerinde seyrediyor

 

Dolar 'faiz kararı' sonrası 5.40 TL üzerinde seyrediyor

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentilerine paralel faiz kararına sert yükselişle 16 Ocak'tan beri ilk kez 5.44 seviyesinin üzerini test etti. Güne 5.38 civarında başlayan Para Politikası Kurulu (PPK) kararı öncesi de benzer seviyelerde işlem gören dolar/TL PPK sonrası kademeli olarak yükseldi. 

Saat 18:00 itibariyle Dolar/TL 5.4140 liradan işlem görürken, gün içerisinde en yüksek 5.4409 TL'yi test etti ve en düşük ise 5.3644 TL seviyesini gördü. Euro/TL 6.1263 TL'den  işlem görürken, Euro/Dolar paritesi 1.1309 seviyesinde. Gram altının 223.9 TL'den alıcı bulurken, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.68 düzeyinde.

Piyasalarda bugün yaşanan tepkinin PPK kararı ya da metnin içeriğine dönük olmadığını söyleyen işlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını söyleminde değişikliğe gitmedi.

PPK metninde, enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlendiğine vurgu yapılırken, ancak bu iyileşmeye karşın fiyat istikrarına yönelik risklerin devam etttiğine de dikkat çekildi. 

PPK metninde "İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal 
duruşun korunmasına karar vermiştir" görüşüne yer verildi. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'deki yükselişi TCMB kararının içeriğine bir tepki olarak görmüyoruz. Bir beklenti vardı bu satın alındı şimdi ise bu gerçekleşme yaşanıyor ve satılıyor. Aslında TCMB tam anlamıyla piyasa dostu bir PPK söylemi açıkladı. Önümüzdeki ilk toplantıda yani Nisan ayına bir faiz indirimi yapabileceğine yönelik en ufak bir söylem de görmüyoruz" dedi ve ekledi: 
"Ancak son dönemde TL'nin negatif ayrışma trendinde içerisinde olduğunu görüyoruz. Seçim öncesi ABD Türkiye ilişkilerinin tartışıldığı ve 'yeni Brunson S-400 mü olacak' sorunun tartışıldığı bir dönemde TL için iyimser olmak zor. TCMB'nin faiz kararının yine de TL'deki yeni satış baskılarını hafifletecek en önemli etken olarak görüyoruz." Bir başka bankanın döviz masası işlemcisi ise, "PPK sonucu 
ne olursa olsun yabancı tarafından pozisyon kapama istediği olduğunu düşünüyoruz. Bu satış baskısını TCMB açıklamalarının içeriğine bağlamak mümkün değil. Son dönemde TL'deki negatif 
ayrışmanın bir çok etken mevcut bugünkü PPK kararı bunlara bir yenisini eklemiyor" dedi ve ekledi: 

"Yılın başında gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarının kuvvetlendiği bir senaryo sonrası şimdi gelişmekte olan ülkelere yönelik yeni bir kötümserliğin konuşulduğu bir dönem yaşıyoruz. Yatırımcılar böyle bir karar alırken sepetleri içerisinde önce en çok risk gördüğü yatırımlardan kaçınmak ister. Bu da son dönemde gerek seçimin yaklaşmış olması gerek ekonomideki yavaşlamaya karşı atılan genişlemeci adımlar, gerekse ABD ilişkileri nedeniyle TL olarak ön plana çıkıyor." Gelişmekte olan ülke para birimleri bugün genel olarak dolar karşısında değer kaybederken TL yüzde 0.7 değer kaybı ile benzer para birimlerinden negatif ayrıştı ve dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. 

Piyasalarda süreç Türkiye ABD ilişkileri açısından yakından takip edilirken, Türkiye Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı. 

Öte yandan yatırımcılar bu ay sonunda yapılacak yerel seçimleri de yakından izliyorlar. Yerel seçimlere bir aydan az zaman kalırken zor ekonomik şartlar AKP'nin oy oranlarını 
olumsuz etkiliyor. 

Her ne kadar gerçekleşecek seçim genel değil bir yerel seçim olsa da AKP'nin İstanbul ile birlikte bazı büyükşehirleri kaybetmesi halinde bunun bir genel seçimin kapısını aralayıp aralamayacağı da bazı siyasiler kadar yatırımcıların da gündemine bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)