E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
25 Mayıs 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.61 oranında kayıpla 97.712 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne sınırlı satışla başlayan Borsa İstanbul günü yüzde 0.61 oranında düşüşle 97.712 puan seviyesinden tamamladı. Endeks ağırlığı yüksek olan SAHOL ve KCHOL hisselerinin piyasa fiyatına göre iskontolu satış yapıldığı haberleri endekste kar satışlarını tetikledi. Koç Holding hissesinde yüzde 6 oranında, Sabancı hissesinde yüzde 3.5 oranında düşüş oldu. Bugün Viyana'da yapılan OPEC toplantısında Haziran ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasının 9 ay daha uzatılması kararlaştırıldı. Yurtdışı piyasalardan negatif ayrışan Borsa İstanbul gün boyu en yüksek 98.222 puanı, en düşük 97.393 puanı gördü. Bankacılık endeksi yüzde 0.27 oranında deger kaybetti,sanayi endeksi yüzde 0.25 oranında düştü. İşlem hacmi 6.663 milyar TL'ye ulaştı. En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları, Koç Holding ve Sabancı Holding oldu.  

Koç ailesi, Holding hisselerinin bir kısmını satıyor

Sabancı ailesinden 100 milyon dolarlık hisse satışı

Dolar/TL günboyu yatay seyretti

Küresel piyasalarda, Dolardaki zayıf seyir sürüyor. ABD'de dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarının etkisi piyasalarda sınırlı kaldı.Türkiye'ye yönelik risk algısında iyileşmenin devam etmesi Dolar/TL'nin yatay bir seyir izlemesine sebep oluyor. Dolar/TL gün boyu 3.56 seviyesinde dalgalandı. Saat 18:05 itibariyle 3.5649 seviyesinden işlem görüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Çin’in merkezi hükümet tarafından yönetilen Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT'ler), 2017 yılının ilk dört ayında iyi performans gösterdi  kazançları ve faaliyet gelirleri artışlar gösterdi. Devlet Varlık Denetim ve İdare Komisyonu (SASAC) Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, ülkenin 102 merkezi KİT'inin kombine kârı, ilk dört ayda yıllık yüzde 18.1 artışla 445 milyar yuana (yaklaşık 64.7 milyar ABD doları) ulaştı.
İngiliz Bankalar Birliği'nin(BBA) açıkladığı mortgage onayları beklentilere yakın geldi. BBA'dan yapılan açıklamaya göre, Nisan'da mortgage onayları 40 bin 750 oldu. Piyasa beklentisi onayların 40 bin 800 olacağı yönündeydi.
Carson Block: Çin Carson Block, Çin'in kredi sorunlarının kırılma noktasına ulaşacağını ifade etti.    Kredilerdeki bir çekilmenin ekonomi boyunca şok dalgaları yayacağını belirten Carson Block, Hong Kong'da işlem gören hisse senetlerine karşı pozisyon almayı sürdüreceğini ifade etti.
İran Petrol Bakanı Zengene, petrol üretimini azaltma kararının uzatılmasıyla birlikte İran'ın petrol üretim seviyesinde herhangi bir değişikliğin meydana gelemeyeceğini duyurdu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, enflasyon, işsizlik ve faizlerdeki durumun geçici olduğunu söyledi.Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, tahmninleri 'altüst' eden dalgalanmanın geride kaldığını, piyasaların normal seyrine döneceğini söyledi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2016 sonunda vardıkları günlük petrol üretimini 1,8 milyon varil azaltma kararını dokuz ay daha uzatma kararı aldı. Açıklamayı toplantıya katılan delegelerden biri yaptı ancak henüz resmi açıklama gelmedi.
Gelişen piyasalar baş makro stratejisti Kamakshya Trivedi'nin de aralarında bulunduğu Goldman Sachs analistlerinin kaleme aldığı, Perşembe günü yayınlanan bir raporda gelişen piyasa paralarına ilişkin değerlendirmeler yer aldı.  ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları bin artışla 234 bin oldu. Piyasa beklentisi başvuruların 5 bin artışla 237 bin olacağı yönündeydi. Geçen haftanın başvuruları 232 binden 233 bine revize edildi.
Güney Afrika Merkez Bankası(SARB), faiz oranını değiştirmedi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 7,00 olarak devam edecek. Piyasalarda da beklenti faiz oranında değişiklik olmayacağı yönündeydi.
İngiltere’nin 22 kişinin öldüğü Manchester saldırısı hakkında basına sızan haberler nedeniyle ABD ile istihbarat paylaşımını geçici olarak durdurduğunu bildirdi. Haberlere göre Manchester saldırganı Salman Abedi'nin kimliğinin saatler sonra ABD’li yetkililer tarafından basına sızdırılması İngiltere hükümeti ve polisi tarafından öfkeyle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Brüksel'de ikili temaslarda da bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Steigenberger otelinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir araya gelmesinin ardından Avrupa Birliği Konseyi'nin yeni binasında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüştü.
OPEC üyesi ve üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin bugün Viyana'da yaptıkları toplantıda Haziran ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasının 9 ay daha uzatılması kararlaştırıldı.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Chicago Fed Başkanı Charles Evans bugün Tokyo'da yaptığı konuşmada, Fed'in faiz oranlarını daha da artırması konusunda ihtiyatlı bir duruş sinyali verdi.
Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ABD'nin Kanada ve Meksika ile ticari bağlarından fayda sağladığına, bu ticari bağların ABD'nin rekabetgücünü yardım ettiğine inandığını söyledi.Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, 2017 yılı içinde iki faiz artırımı daha yapılması gerektiğine inandığını ve bu artırımlarından sonra para politikasının hala genişlemeci olmaya devam edeceğini söyledi.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Kongre'ye federal borçlanma limitinin artırılmasını Ağustos başındaki yaz tatiline kadar onaylanması çağrısı yaptı.
Güney Kore Merkez Bankası(BOK), faiz oranını değiştirmedi.Bankadan yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 1,25 olarak kaldı. Piyasalarda da faiz oranında bir değişiklik beklemiyordu.
Fox News Poll tarafından yapılan son ankete göre Amerikan halkının Başkan Donald Trump'a olan desteği azaldı. Anket, halkın Trump'ın FBI Başkanı James Comey'i kovmasını kendi çıkarları için atılmışbir adım olarak gördüğünü ve Rusya'nın ABD seçimlerine etkisini araştırmak için özel bir yetkili atanmasını desteklediğini ortaya koydu.
Singapur'da 2017 yılının 1. çeyrek döneminde nihai verilerle büyüme yukarı yönde revize edildi.    Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, GSYH nihai verilerle bir önceki döneme göre yüzde 1,3 azaldı.Öncü verilerde düşüş yüzde 1,9 olmuştu.
İngiltere'nin otomobil üretimi Nisan ayında düştü, ancak ilk 4 ayda hala 17 yılın en yüksek üretim rakamında bulunuyor.Araç Üreticileri ve Tüccarları Derneği(SMMT) tarafından yapılan açıklamaya göre, Nisan ayında üretim geçen yıl aynı aya göre yüzde 18,2 düşüşle 122 bin 116 oldu. Geçen yılın aynı ayında 149 bin 324 araç üretilmişti.
Kuveyt Petrol Bakanı Essam al-Marzouq, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan petrol üreticilerinin oluşturdukları izleme komitesinin üretim kısıntısı anlaşmasının 9 ay uzatılmasını tavsiye ettiğini bildirdi.    Al-Marzouq ayrıca, üretim kısıntısının 12 ay uzatılması yönünde önerinin masada olmadığını ifade etti.   Peru, Avustralya ile serbest ticaret anlaşması için Temmuz ayında müzakerelere başlayacağını açıkladı. Peru Ticaret Bakanı Eduardo Ferreyros, ABD'nin geniş çaplı anlaşmayı reddetmesinden sonra yeni Asya-Pasifik piyasası oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.

Günün önemli şirket haberleri 25/05/2017

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 25/05/2017

Petrol, OPEC toplantısı öncesi yükseldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)