E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRekor açılış yapan Borsa İstanbul düşüşle kapandı---

Rekor açılış yapan Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Rekor açılış yapan Borsa İstanbul düşüşle kapandı
29 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 rekor tazelediği günde yüzde 0.42 oranında düşüşle 100.190 puan seviyesinden kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Zirvesini 100.990 puana taşıyan Borsa İstanbul günü yüzde 0.42 oranında değer kaybıyla 100.190 puan seviyesinden tamamladı. Üst üste rekor yenileyen endeks açılış sonrası gelen satışlarla kazançlarını geri verdi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un Arfin'de olanlar sonrası yaptığı açıklamada "YPG’nin yapacaklarına misliyle karşılık verilecektir" demesi piyasalara satış getirdi. ABD büyüme veri beklentisi 1.2 artış yönünde iken 1.4 oranında artış gösterdi. ABD ekonomisinin 2017 yılı ilk çeyreğinde yüzde 1,4 büyümesi ABD ekonomisine dair pozitif görünümü destekler nitelikte. Fed Başkanı Yellen’ın herhangi bir kriz beklemediğini dile getirerek ekonomiyi destekleyici söylemler gerçekleştirmesi sonrası açıklanan bu rakamın ekonomiye dair var olan görüşlerle örtüştüğü söylenebilir. Açıklanan veri sonrası bir süredir zayıf seyreden Dolar’da değer kazanımının meydana geldiği görüldü.

BİST-100 endeksi gün boyu en yüksek 10.990 puanı, en düşük 100.009 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.51 oranında geriledi, sanayi endeksi yüzde 0.19 oranında düştü.Piyasa işlem hacmi 4.212 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları, Kardemir D ve Eczacıbaşı İlac oldu.   

Dolar/TL 3.52 seviyesinde

Güne 3.51'in altında başlayan Dolar/TL gün içinde kademeli olarak yükselişini sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından gelen haber akışının piyasalarda dün yarattığı dalgalanmanın ardından dolar/TL bugün 3.50'nin hemen üzerindeki seyrini sürdürdü. Almanya TÜFE, ABD GSYH ve işsizlik maaş başvurularını takip eden kurda bugün sınırlı bir yükseliş yaşandı ancak anlamlı bir piyasa hareketi görülmedi. Bankacılar, Nisan ortasından beri 3.50 civarında dalgalanan kurda henüz bir yöne kırılım gerçekleşmediğini; bunun için yeterli sebep oluşmadığını belirttiler. Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5202 seviyesinden işlem görüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, ekonomik güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre %1,6 oranında azalarak 100,5 değerinden 98,9 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Almanya merkezli haber ajansı dpa'nın twitter hesabında yer alan açıklamaya göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Almanya'daki Türklere hitap etmek için resmi talepte bulunduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Beyaz Saray'ın 'Suriye hükümetinin yeni bir kimyasal saldırıya hazırlandığı' yönündeki 'provokatif iddiasının' sadece Şam'a değil, aynı zamanda Rusya'ya yönelik bir açıklama olduğunu söyledi.
Japonya Merkez Bankası üyesi Yutaka Harada, zayıf yenin ekonomiyi canlandıracağını ve enflasyonun hızlanmasına yardımcı olacağını söyledi. Harada ayrıca, BOJ'un cari politika çerçevesinin, Banka'nın faiz oranlarını enflasyon yüzde 2 hedefinin üzerine çıktıktan sonra
artırmasını temel aldığını da ifade etti.
Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalatos, Yunanistan'ın kısa vadede hedefinin tahvil piyasalarına geri dönmek olduğunu ve bunun Yunan tahvilleri ECB'nin tahvil alım programına dahil edilse de edilmese de mümkün olduğunu söyledi.
 Citigroup TL ve rand karşısında dolar kısa pozisyonlarını azalttı.
Çin Pekin'in kalabalığını azaltmak için yeni bir kent kuruyor. Xiong'an projesini Çin Başkanı Nisan ayında haber vermişti. Bundan başka daha 19 uydu kent oluşturulmasına karşın bu proje yatırımcıların ilgisini çekiyor.
Çin Devlet Döviz İdaresi verilerine göre 2017 ilk çeyrekte cari işlemler fazlası 18,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari fazla ilk verilerle 19 milyar Dolar olarak açıklanmıştı.
SURİYE'nin Rakka kentinde koalisyon güçlerinin hava desteği ile yürütülen operasyon için dün Rakka'ya giden ABD Başkanı Donald Turump'un DEAŞ özel temsilcisi Brett McGurk, Suriye'deki gelişmelerden her hafta Türkiye'yi haberdar ettiklerini söyledi. McGurk,  "Türkiye, Rakka operasyonu sonrasıyla oldukça ilgili ancak bizim amacımız, Rakka'da yaşayan halkın kendi kaderini tayin etmesi ve geri dönecekler için ideal şartları oluşturmasıdır" dedi.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, ECB'nin genişlemeci para politikasının Euro Bölgesi iin uygun olduğu konusunda görüş birliği içinde olduğunu söyledi.
 Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin terör örgütü YPG ve PYD konusundaki hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini anlatırken, "Bunu bir kez daha çok net ifade etmek istiyorum. Bu örgütün Afrin bölgesinden Türkiye'ye doğru açtığı her türlü taciz ateşleri angajman kuralları çerçevesinde misli ile karşılık bulacaktır" dedi.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da Haziran ayında tüketici fiyatları ilk açıklanan verilerle beklentilerin üzerinde geldi. Almanya İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede
tüketici fiyatlarında aylık yüzde 0,2 artarken, yıllık yüzde 1,6 artış oldu. Piyasalarda aylık değişiklik beklenmezken, yıllık yüzde 1,4 artış olacağı tahmin ediliyordu.
 ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 2 bin artışla 244 bin oldu. Piyasa beklentisi başvuruların değişmeyerek 241 bin olacağı yönündeydi. 
ABD'de yılın ilk çeyrek döneminde büyüme verileri tahminlerin üzerinde artış gösterdi.
ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Bürosu(BEA) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkede son tahminlerle GSYH 1.çeyrekte yüzde 1,4 artış gösterdi. Ekonomistler büyümenin yüzde 1,2 artışta
kalmasını bekliyorlardı.
Suriye hükümeti, ABD'nin yeni bir kimyasal saldırıya kalkışmaması için Şam yönetimine bu hafta yaptığı uyarıyı, "yeni bir saldırıya gerekçe uydurma çabası" olarak nitelendirdi.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Fed, büyük ABD bankalarına hisse geri alım ve temettü planları için yeşil ışık yaktı. Fed, 34 büyük bankanın tamamının hisse geri alımı, temettü ödemesi için ekstra sermaye kullanma planlarını onayladı. Aralarında JPMorgan Chase ve Bank of Amerika'nın olduğu bankaların yıllık stres testinin daha zorlu olan ikinci aşamasını geçtiklerini, sonuçların bankaların risk yönetim prosedürlerini iyileştirdiklerini ortaya koyduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs Konferansı’nda iyi ve yapıcı bir başlangıç yaptıkları belirtti.Eide, “Kapsamlı bir çözüm zor ama imkansız değil. Anahtar
konularda büyük uzlaşılar da başarı sayılabilir. Gerisini Kıbrıs’ta tamamlayabiliriz. Aksi takdirde başarıdan söz edemeyiz” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Temsilcisi Mariya Zaharova,Moskova'nın ABD'deki diplomatik mal varlığına el konulmasına vereceği yanıtı hazırladığını bildirdi. Zaharova "Rossiya 1" TV kanalına yaptığı açıklamada, "Anlayacağınız üzere, bu konuyu sadece Rusya Dışişleri Bakanlığı
çözmeyecek" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, İngiltere'nin AB'den çıkmasının (Brexit) birlik bütçesinde en az 10 milyar euroluk açık oluşturacağı
uyarısında bulundu.
İngiltere'de Başbakan Theresa May, 8 Haziran'da yapılan genel seçimde çoğunluğunu kaybettiği parlamentoda muhalefetteki İşçi Partisi'ne karşı ilk zaferini kazandı.
Güney Kore'de üreticilerin piyasalara bakışını gösteren iş dünyası görünüm endeksi düşüş gösterdi.
Güney Kore Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Haziran ayı için görünüm 82 puandan 78 puana geldi.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, ekonominin tam kapasiye yaklaştığı ortamda İngiltere'de faiz oranlarında bir artışa muhtemelen ihtiyaç duyulacağını ve BOE'nin bu faiz artırımının ne zaman yapılacağını önümüzdeki aylarda tartışacağını söyledi.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ABD Savunma Bakanı James Mattis, yarınki NATO toplantısı öncesinde Brüksel'de ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saatlik görüşmede Suriye, Irak, Katar ve Afganistan başta olmak üzere bölgesel konular gündeme geldi. Ayrıca, Mattis'in Milli Savunma Bakanı Işık'a geçen hafta gönderdiği mektupta bahsedilen konular detaylı olarak ele alındı. Japonya'da perakende satışlarda beklentilerden daha olumsuz bir seyir izlendi. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2,0 arttı ve analistlerin tahmini olan yüzde 2,8 artışın altında kaldı.
IMF'in Yunanistan heyeti başkanı Delia Velculescu, Yunan destanının sonuna gelindiği yönündeki beklentisiini düşürdü. Velculescu, "Henüz o noktada değiliz" diye konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın gelecek ay Almanya'da yapılacak G20 zirvesi sırasında büyük olasılıkla bir araya geleceklerini, tarafların bir araya gelmemelerinin doğru olmayacağını söyledi. 

Günün önemli şirket haberleri 29/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 29/06/2017

 

ABD'de üretim düştü, petrol kazancını korudu

 

Hisse senetlerindeki ralli ve faiz kararları altını vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)