E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
30 Mayıs 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.39 oranında düşüşle 97.347 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne sınırlı alımla başlayan Borsa İstanbul günü yüzde 0.39 oranında kayıpla 97.347 puan seviyesinden tamamladı.98 bin puan seviyesini geçemeyen endeksde kar satışları görüldü.Yurtdışı piyasaların satıcılı seyri endeksde negatif yönde kalmayı destekledi.Gün boyu dar bir bantta hareket eden BİST en düşük 97.146 puanı , en yüksek 97.958 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 1.20 oranında değer kabı yaşarken ,sanayi endeksi yüzde 0.40 oranında düştü.Piyasa işlem hacmi 4.393 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler  Emlak Konut, Türk havayolları ve Eczacıbaşı ilac oldu. 

Dolar/TL 3.55'in altını gördü

Sakin bir seyir izleyen Dolar/TL sabah 3.5787 seviyesinden güne başlıyarak 3.58 seviyesinin üzerine çıktı.Gün içinde gelen satışlarla gerileyerek en düşük 3.5491 seviyesini test etti.Bu düşüşte TL'nin gelişmekte olan piyasa kurları içerisinde pozitif performansıyla ayrıştığı görüldü.TL'deki bu pozitiflikte yabancı raporların TL alım önerilerinin ve FX swap ihalesinde ihale tutarı altında gerçekleşen talebin etkili olduğunu görülüyor.Saat 18:05 itibariyle Dolar/TL 3.5479 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,5 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise, bir
önceki yılın aynı çeyreğine göre %12,6 oranında azaldı.
Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalatos, Yunanistan'ın Temmuz ayındaki borç geri ödemesini yapamayabileceği yönünde basın çıkan haberleri yalanladı.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkan Ardo Hansson, Euro Bölgesi için görünümün iyileştiğini, ECB'nin artık yanıt bulması gereken sorunun, ekonomiye sağladığı desteğin büyümeyi tehlikeye atmadan ne kadar çabuk ortadan kaldırılabileceği olduğunu vurguladı. 
2017 yılı Nisan ayında Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %18,10 artış kaydedildi.Emniyet Genel Müdürlüğü'den alınan geçici verilere göre 2017 yılı Nisan ayında Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre %18,10 oranında bir artış göstererek 2 070 322
olmuştur.
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti genel başkanı seçilmesinin ardından partisinin TBMM'deki grup toplantısında ilk kez hitap etmek üzere Meclis'e geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım karşıladı.
 ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden Senatör John McCain, Başkan Donald Trump'un 12 Asya-Pasifik ülkesinin taraf olduğu TPP ticaret anlaşmasından çekilmesini "büyük bir stratejik hata" olarak niteledi. McCairn, gelecekte ABD yönetiminin bu kararı geri alabileceğini söyledi.
 ABD Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Pazar günü yaptığı füze denemesi sonrasında gelecekte yaşanabilecek kıtalararası balistik füze saldırılarına karşı savunma kabiliyetlerini geliştirme çabalarını
hızlandırdı.
Euro Bölgesi'nde Nisan ayında son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkan ekonomiye güven Mayıs ayında geri geldi. Ekonomiye güvende düşüş özellikle hizmet sektöründen kaynaklandı. AB Komisyonu tarafından hazırlanan Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi Mayıs ayında Nisan ayındaks 109,7 puandan 109,2 puana geriledi.Ekonomistler ise güven endeksinin 110,0 puana çıkacağını tahmin
ediyorlardı.
Güney Afrika Randı, gelişen piyasa paralarındaki kayıplara ikinci günde de öncülük ederken TL/rand kuru bir ayın en güçlü yükselişine hazırlanıyor.
Aralarında George Saravelos'un da bulunduğu Deutsche Bank stratejistlerinin kaleme aldığı bir rapora göre banka, Çin'in bölge ihracatına sağladığı desteğin en iyi dönemlerinin muhtemelen sona ermiş olduğunu işaret ederek, Asya paralarında giderek daha temkinli bir duruş benimsiyor.
ABD Doları'nın öngörülebilir gelecekte dünyanın en önemli rezerv para birimi olmaya devam edeceğini neredeyse kesin olduğunu belirten Fitch Ratings, ancak hazırda bir ikamenin bulunmamasının ABD
Doları'nın cari pozisyonunun tamamen garanti altında olduğu anlamına gelmediğini bildirdi.
Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed'den bu yıl 2 faiz artırımı daha beklediğini söyledi. Kaplan, parasal genişlemenin yavaş yavaş kaldırılması gerektiğini de savundu. CNBC'ye konuşan Kaplan, Fed bilançosunun hali hazırda bulunduğu seviyenin önemli oranda altında olması gerektiğini de belirterek,
"Bilanço küçültmeye yakında başlamalı" dedi.
ABD'de kişisel harcamalar Nisan ayında son 4 ayın en hızlı artışını gösterdi. ABD ekonomisinin cansız geçen kış mevsiminin ardından toparlanmaya başladığına işaret eden verilere göre Nisan ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle kişisel harcamalar bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı.
 ABD'de Conference Board tarafından hazırlanan tüketici güveni endeksi Mayıs ayında beklentilerin çok gerisinde kaldı.Mayıs ayında tüketici güven endeksi 117,9 olarak gerçekleşti. Ekonomistler ise Endeks'in 119,8 puan olmasını bekliyorlardı.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ABD'ye yönelik eleştirel sözlerinin ardından, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den sert açıklamalar geldi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gabriel, Donald Trump
liderliğindeki ABD yönetimini Batı'yı zayıflatmakla suçlayarak, ABD'nin dünya sahnesinden eksildiğini savundu.
180 günlük bir program hazırlayacaklarını ve bu programın Haziran ayı sonu itibariyle başlayacağını belirten Erdoğan, "Milletimizin her bir ferdine şükran borçluyuz. Bu borcu ancak demokraside ve ekonomide yapacağımız yeni reformlarla milletimizin beklentilerine cevap vererek ödeyebiliriz'' dedi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, kurtarma programı gözden geçirmesi tamamlanmadan ve borç sürdürülebilir hale getirilmeden Yunanistan'ın ECB'nin parasal genişleme programına alınmasını değerlendirmeyeceklerini söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti önümüzdeki perşembe gününden itibaren yeni siber güvenlik yasasının uygulamaya konulacağını duyurdu.Kasım ayında parlamento tarafından onaylanan yasaya göre çevrim içi hizmet sağlayan internet sitelerinin, kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşması yasaklanmış ve site
müşterilerine bu özel bilgileri silme hakkı tanınmıştı.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, ECB'nin ultra gevşek para politikasının prensipte hala uygun olduğunu, ancak enflasyonun toparlandığı ortamda bu
politikadan bir çıkışın zamanlamasını tartışmanın da meşru olduğunu söyledi.
Japonya'da Nisan'da işsizlik oranı beklemdiği gibi değişiklik göstermedi.Japonya İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı yüzde 2,8 olarak kaldı. Piyasalarda da beklenti oranın yüzde 3,1 olarak kalacağı yönündeydi.
Rus doğal gaz devi Gazprom ile AB Komisyonu, Gazprom'a yönelik açılmış olan anti-tekel soruşturmasına ilişkin görüşmenin ardından yaptıkları açıklamalarda, Gazprom'un AB rekabet yasasına uyumunu değerlendirmek için daha fazla görüşme yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.
Japonya'da perakende satışlarda beklentilerden daha olumlu bir seyir izlendi.Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar Nisan ayında yıllık bazda yüzde 3,2 arttı ve analistlerin tahmini olan yüzde 2,2 artışın üzerine çıktı.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, 24 Eylül'de yapılacak seçimden sonra Maliye Bakanı görevde olup olmayacağına Alman halkı tercihini yaptıktan sonra karar vereceğini söyledi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 8 Kasım seçimleri sonrasında başlayan balayı döneminin bir noktada sona ereceğini ve Washington'un hisse senedi piyasalarını yukarı taşıyan poitika beklentilerini
yerine getirmesinin gerekeceğini söyledi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hükümet olarak borç rahatlama konusuna 15 Haziran'a kadar geni kapsamlı bir çözüm bulmak için uğraştıklarını söyledi.
Türkiye ile yaşanan İncirlik krizi Alman hükümeti içinde tartışmaya dönüştü. Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için bastıyor.

Günün önemli şirket haberleri 30/05/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 30/05/2017

 

Petrol, OPEC sonrası kazancını korudu

 

Altın, Draghi'nin konuşması sonrası bu ayın zirvesine yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)