E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
31 Mayıs 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.20 oranında artışla 97.541 puan seviyesinden kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Pozitif açılış yapan Borsa İstanbul günü yüzde 0.20 oranında 97.541 puan seviyesinden tamamladı.Liradaki değer artışınında etkisiyle gün içinde yüzde 1 artı olan endeks kazançlarını korumakta zorlandı.Öte yandan piyasalar halen kabinede yapılabilecek olası bir revizyonu izlemeye devam ediyor.Yayınlanan analizlerde de belirtildiği üzere hükümette ekonomi yönetiminin yeniden tek elde toplanmasının değerlendiriliyor.Bist gün boyu en yüksek 98.444 puanı,en düşük 97.413 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.78 oranında arttı,sanayi endeksi yüzde 0.53 oranında değer kaybetti. Piyasa işlem hacmi milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Eczacıbaşı İlac,Garanti ve Emlak Konut oldu.  

Dolar/TL üç haftanın en düşüğünü gördü

Lira değerlenmeye devam ediyor.üç haftanın en düşük seviyesi 3.5266 yı test etti.Küresel piyasalara bakıldığında, Dolar sakin seyrini sürdürüyor ve bu durumda gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik fon girişlerinin sürmesine destekleyici oluyor.Yabancı kurumların, bu haftaki raporlarında TL için “al” önerisi yapmaya başlamaları fiyatlamalara pozitif yansıyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bu hafta Türk Lirası yüzde 1’in üzerinde Dolar karşısında değerlenerek zirveye yerleşti.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5385 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ


Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 16,7 artarak 4 milyar 945 milyon dolara yükseldi.Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat
2017 yılı Nisan ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 12 milyar 839 milyon dolar, ithalat yüzde 9,9 artarak 17 milyar 784 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, Yunanistan'ın devasa borç yükünün güveni baltaladığını belirterek Avrupalı yetkililerin 15 Haziran'da yapılacak Eurogroup toplantısında
borç rahatlatma konusunda bir anlaşmaya ulaşmaları gerektiğini söyledi.
Çin Devlet Döviz İdaresi verilerine göre, hizmet sektörü ticaret açığı Nisan ayında Mart ayına göre geriledi. Mart ayında 22,1 milyar dolar olan açık, Nisan ayında 18,3 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti.
Ocak-Nisan döneminde ise hizmet sektöründe ticaret açığı 78,9 milyar dolar oldu.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da işsizlik oranı Mayıs ayında rekor seviyeye geriledi.
Federal Çalışma Ofisi'nin verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı Mayıs ayında Nisan ayındaki yüzde 5,8'den 5,7'ye indi. Bu Doğu ve Batı Almanya'nın birleştikleri 1990 yılından bu yana görülen en düşük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçti.
Çin Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, vadeli ve forward kısa döviz pozisyonlarının Nisan ayında bir miktar gerilediğini bildirdi.Nisan sonu itibariyle Çin MB'nin kısa döviz türev pozisyonu Mart sonundaki 12,09 milyar dolardan 11,54 milyar dolara indi.
İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, sorunlu kredilerini çabuk şekilde satmak zorunda kalacak zayıf İtalyan bankalarının, 10 milyar euro civarında ek kredi zararı ile karşı karşıya kalabileceklerini böyş
söyledi.
Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Nitelikli insan gücü ve yüksek teknoloji ürünü silah sistemleri ile dünyanın en etkin, caydırıcı ve saygın silahlı kuvvetlerinden biri haline gelen Türk Silahlı Kuvvetlerimiz son dönemde hız kazanan
başarılı operasyonlarla ülke savunmasındaki gücünü, azim ve kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir. Bu başarılarda, üstün görev anlayışı ve büyük bir özveriyle vazife yapan hava kuvvetleri personelimizin yüksek kabiliyet, emek ve gayretlerinin katkısı büyüktür" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik bazı ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasını öngören kararnameyi imzaladı.Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Rus uçağının düşürülmesinin
ardından uygulamaya koyulan bazı ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasını öngören kararnameyi imzaladı.
 ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa
endeksi yüzde 3,4 düşüşle 402,2 puan oldu.
 ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Mayıs ayının 4.haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 1,8 arttı.Satışlar ilk 4 haftada mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artış gösterdi.
ABD'de bekleyen konut satışları Nisan ayında beklenmedik şekilde düşüş gösterdi.Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği (NAR) tarafından açıklanan verilerine göre, bekleyen konut satış endeksi yüzde 1,3 düşüşle 109,8 puan oldu. Analistlerin tahmini aylık bazda yüzde 0,5 artış olacağı yönündeydi.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, aralarında YPG’nin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçlerine yapılacak silah ve mühimmat yardımının başladığını açıkladı.Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, YPG’yi IŞİD ile mücadelede önemli bir güç olarak gören ABD yönetiminin, daha önce yapılan açıklamalar ışığında, son 24 saat içinde YPG’li güçlerini silahlandırmaya başladığı belirtildi.
İspanya Ulusal Mahkemesi, Başbakan Mariano Rajoy’un, lideri olduğu Halk Partisi’nin (PP) adının karıştığı büyük yolsuzluk davalarından biri kapsamındaki ifadesinin videokonferans yoluyla alınması talebini reddetti. Rajoy, 26 Haziran’da bizzat mahkeme salonuna gelerek ifade verecek. Karar hakkında henüz bir açıklama yapmayan Rajoy, tanık olarak da olsa mahkeme tarafından ifadesi alınan ilk İspanyol
başbakanı olacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela  Merkel'in İncirlik Üssü'ne ilişkin açıklamasına yönelik, " Bu şartlarda bizim İncirlik'i Alman Parlamenterlere açmamız şu anda mümkün değil. İlerde olumlu adım atarlar değerlendiririz. Konya'ya heyet gelebilir,  orası NATO Üssüdür.  Ama İncirlik benim Üssüm, tasarrufta bana aittir " dedi.
ABD ekonomisi için güçlü bir ikinci çeyrek büyümesi tahmininde bulunan Atlanta Fed, bu hafta açıklanan konut satış verileri sonrasında tahminini yukarı yönlü revize etti. 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamada 2. çeyrek için büyüme tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3,7'ye indiren Atlanta Fed, dün yayınladığı rapor ile bu tahminin yüzde 3.8'e yükseltti.
Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını yakın zamanda tekrar atırmasını büyük olasılık olduğunu, ancak enflasyonda toparlanma olmaması halinde Banka'nın yılın geri
kalanı için para politikası planlarını kuşkulu hale getireceğini söyledi.
Çin'in imalat sektöründe büyüme hızı Mayıs ayında önceki aya göre değişmedi, güçlü ilk çeyrek performansı sonrasında Çin ekonomisinin çok fazla ivme kaybetmediğini işaretini verdi. Resmi İmalat Sektörü PMI Mayıs ayında Nisan ayında olduğu gibi 51,2 seviyesinde gerçekleşti.
ABD, kıtalararası balistik füzeye karşı geliştirilen hava savunma sistemini ilk kez başarıyla test ettiğini açıkladı.BBC'nin haberine göre, Füze Savunma Kurumu (MDA), karaya yerleştirilen bir önleme füzesinin California eyaletinde bulunan bir hava üssünden ateşlendiğini ve sahte bir balistik füzeyi havada
başarıyla vurduğunu açıkladı.  
İngiltere'de tüketici güveni Mayıs ayında son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Piyasa araştırma şirketi GfK'nın tüketici güven endeksi Mayıs ayında Nisan ayındaki -7'den -5'e yükseldi. Ekonomistler ise Endeks'in -8'e gerilemesini bekliyorlardı.
Moody's Investors Service, global büyüme için 2017'de iyileşen görünümün, gelişmiş ekonomliler için bazı en büyük risklerin bastırılması ve gelişmekte olan piyasaların büyümelerini devam ettirmelerinin,
sürdürülebilir göründüğünü bildirdi.
Asya'nın en büyük ekonomilerinden olan Güney Kore'de sanayi üretimi beklentilerden olumsuz bir seyir izledi.Güney Kore İstatistik Bürosunun açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı. Piyasalar yüzde 5,4 artış olacağını tahmin ediyordu.
ABD’de bürokrasinin çok güçlü olduğunu ve en iyi planların hayata geçirilmesine engel olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kilit konularda anlaşmaya varabileceklerini, bunu yapmak zorunda olduklarını söyledi.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD ile mega ticaret anlaşması için görüşmeleri yeniden başlatmaya açık olduğunu söyledi.AB'nin ABD'nin en büyük ticari partnerlerinden biri olduğunu ifade eden Ross, "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması müzakerelirinin devam etmesi ve genel olarak ticareti artıracak, bizim ticaret açığımızı azaltacak bir çözüme doğru çalışmak mantıklı" dedi.
 

Günün önemli şirket haberleri 31/05/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 31/05/2017

 

Petrol fiyatları 60 dolara yükselecek

 

Altın fiyatları satış baskısı sonrası duruldu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)