E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
10 Temmuz 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 1.01 oranında kazançla 101.097 puan seviyesinden kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalardaki pozitif kapanışların etkisiyle sabah yükselişle başlayan Borsa İstanbul günü yüzde 1.01 oranında artışla 101.097 puan seviyesinden tamamladı.ABD'de merkez bankasının atması beklenen ve piyasaların zamanını tam olarak kestiremediği sıkılaştırma adımları küresel piyasalarda doların güçlü seyirde kalmasına neden olmaya devam ediyor. ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin gelişmekte olan ülkeler tarafından yakından takip edilmeye devam edecek.Sabah açıklanan sanayi üretim verisinin beklentinin altında kalmış olması piyasa tarafından fazla öenmsenmedi.Mayıs sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5, arındırılmamış yüzde 4,1 arttı.Beklenti ikisi için de yüzde 4,3 artış olacağı yönündeydi.

Tüm gün içinde BİST-100 en düşük 100.589 puanı, en yüksek 101.111 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.85 oranındayükseldi , sanayi endeksi yüzde 1.24 oranında arttı.Piyasa işlem hacmi 3.334 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları, Kiler GYO ve Petkim oldu. 

Dolar/TL 3.61 seviyesinde

Sabah 3.62 seviyesinde işlemlere başlıyan Dolar/TL günboyu dar bantta dalgalandı. Açıklanan sanayi üretimi versinin kur üzerinde fazla etkisi olmadı.Sanayi üretimi Mayıs ayı için takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5, arındırılmamış yüzde 4,1 arttı.Beklenti ikisi için de yüzde 4,3 artış olacağı yönündeydi.Bugün en yüksek 3.6241 seviyesini gören Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.6136 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

TÜİK sanayi üretim verisini açıkladı, Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5, arındırılmamış yüzde 4,1 arttı.Foreks anketinde beklenti ikisi için de yüzde 4,3 artış olacağı yönündeydi. Arındırılmamış verilerle sanayi üretimi aylık yüzde 2,5 artış gösterdi.
Azerbaycan devlet petrol ve gaz şirketi SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, İstanbul'da düzenlenen Dünya Petro Kongresi'nde (WPC) yaptığı konuşmada, Türkiye'nin desteğini hep hissetiklerini söyledi.  Abdullayev, "Petkim, TANAP, STAR, Petlim ve uygulamaya geçirdiğimiz diğer projelerde Türkiye'nin desteğini her zaman hissettik" diye konuştu.
Japonya'da kamuoyu desteği 2012'den bu yana görülen en düşük seviyeye inen Başbakan Shinzo Abe, kabinede ve Liberal Demokrat Parti yönetiminde değişikliklere gitmeye hazırlanıyor.
Rabobank Gelişen Piyasalar Döviz Stratejisti Matys, dolar/TL'de yıl sonu için 3.40 beklentisini koruyor. Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni Temmuz ayında hafif geriledi, ancak, bir önceki ay gördüğü son 10 yılın en yüksek seviyesine yakın kalmayı sürdürdü.Sentix tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki ay 28,4 seviyesinde bulunan yatırımcı güven endeksi Temmuz'da 28,3 puana indi. Piyasalarda beklenti endeksin 28,5 puana çıkacağı yönündeydi.
Morgan Stanley, 2045 vadeli Türkiye tahvilleri yerine 2044 vadeli Güney Afrika tahvillerinin satılmasını tavsiye etti.
  Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde(OECD) Öncü göstergeler değişiklik göstermedi. OECD Bölgesinde Mayıs ayında öncü göstergeler aylık yüzde 0,01 düşerken, yıllık yüzde 0,40 artışla 100,0 oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü nükleer santral için çalışmaların başladığını bildirdi.    İstanbul'da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi'nde konuşan Erdoğan,"Nükleer enerji konusunda yatırımlarımızı hızlandırmaya başladık. Akkuyu ve Sinop Nükleer Güç Santrallerinin devreye girmesiyle enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız." dedi. Brezilya'da ekonomistlerin enflasyon beklentisi bu yıl ve gelecek yıl için düşüş gösterdi. Brezilya Merkez Bankasının(COPOM) düzenlediği anket sonuçlarına göre, IPCA enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 3,38 oldu. Geçen hafta beklentiler yüzde 3,46 seviyesindeydi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, OPEC ile Rusya gibi OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin taraf oldukları global petrol arz kısıntısı anlaşmasında yeni bir ayarlamanın gündemde olmadığını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz aylarda başlayan üretimdeki hızlanmanın Mayıs ayında da sürdüğünü belirterek, "Sanayi kesimi güçlü ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde üretimini artırmaktadır." dedi.
Yunan hükümetinden üst düzey bir yetilinin verdiği bigiye göre hükümet, kurtarma programının sona erecee 2018 ortasında sonra KOBİ'lere kredi sağlayacak bir kamu sermayeli kalkınma bankası kurmayı planlıyor.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Fed, Cuma günü yayınladığı raporda ABD tahvil piyasası için aralarında uzun vadeli Hazine kağıdı getirilerinde bir zıplama ile para piyasası fonlarını devlet ve devlet destekli kuruluş borçlanma kağıtlarını satmalarının da olduğu olası risler gördüğünü bildirdi.
Liberal Demokratlar'ın önde gelen isimlerinden Vince Cable, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının, ana siyasi partilerin bu konuda çok bölünmüş olmaları nedeniyle hiç bir zaman gerçekleşmeyebileceğini söyledi.
Fransa Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi'nde daha güçlü ekonomik büyüme için Almanya'ın daha fazla teşvik sağlaması ve Fransa'da daha fazla reform yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Cumartesi günü sona eren G20 liderler zirvesi sonrasında açıklanan sonuç bildirisi, ABD ve diğer G20 üyelerinin Paris iklim anlaşması konusunda yaşadıkları görüş ayrdılığını ortaya koydu. G20 sonuç bildirisinde, "ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilme kararını not ettik. "G20 üyesi diğer ülkelerin liderleri, Paris Anlaşması'nın geri dönülmez olduğunu vurguladılar" ifadelerine yer verildi.
İngiltere Adalet Bakanı David Lidington, Brexit sonrasında ABD ile İngiltere arasında yapılacak bir ticaret anlaşmasının Avrupa Birliği'nden ayrılmanın etkilerini telafi için yeterli olmayacağını söyledi.     Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Peter Praet, Euro Bölgesi ekonomisinin, enflasyonu canlandırmak için önünde hala uzun bir yol olduğunu söyledi.
  Almanya Başbakanı Angela Merkel, global çelik piyasasındaki kapasite fazlasının ortadan kaldırılması için belirlenen nihai tarihlere bağlı kalınmasının önemli olduğunu, aksi takdirde ABD'nin ceza ve gümrük tarifeleri yoluyla tek taraflı eylemlere başvurabileceğini söyledi.
Fed, Kongre'ye sunduğu yarıyıl raporunda ABD ekonomisinin istihdam üretmeye devam ettiğini ve istikrarlı bir hızla büyüdüğünü, yatırım ve tükmetici güveninin sağlıklı olduğunu ve finansal piyasalarda riskler konrusunda sadece ılımlı işaretler bulunduğunu bildirdi.
 Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, Fransa'nın bütçe açığını AB sınırı olan GSYH'nın yüzde 3'ü seviyesinin altına getirme taahhütünü tekrarlamasının, sadece Fransa için iyi bir haber olmadığını, aynı zamanda Euro Bölgesi'nde yaklaşan bütçe tartışmalarına da yardımcı olacağını söyledi. 
Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3-8 Temmuz günlerinde Rusya ve Almanya'ya resmi ziyaret yaptı, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, Xi'nin yurtdışı gezisiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Wang Yi'den değerlendirme geldi.
Ünlü tahvil yatırımcısı Bill Gross, küresel tahvil piyasasının çöküşte olmadığını belirtti. Janus Henderson Group fon yöneticisi Bill Gross, yalnızca Almanya 10 yıl vadeli tahvillerinin faizinin geride kalan iki haftada 30 baz puanın üzerinde yükseliş kaydetmesinin tahvil piyasasının çöküşte olduğun anlamına gelmediğini belirtti.
Alman parlamenterlerin ziyaretine izin verilmeyen Adana'daki İncirlik Üssü'nden, bu ülke uçaklarının ayrılması çalışmalarına başlandı. Almanya'da yayınlanan Der Spiegel Dergisi de, Alman ordusuna ait unsurların Adana'daki üsten ayrılmakta olduğuna ilişkin haber yayınladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Amerika'nın ilişkilerinin krizden çıkmasını ümit ettiğini bildirdi.Putin G20 zirvesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Rusya ve Amerika'nın ilişkilerinin krizden çıkmasını umuyoruz ve ben bunub için gerekli koşulların oluşturulduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.
  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve ABD'nin 9 Temmuz'dan itibaren Suriye'nin güneybatısında ateşkes ilan etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Günün önemli şirket haberleri 10/07/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 10/07/2017

 

Altında hızlı satış dönemi

 

Petrol yeni haftaya yükselişle başladı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)