E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
30 Ekim 2018 - 09:54 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.60 oranında düşüşle 89 bin 999 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul yükselişle açıldıktan sonra borsada ağırlığı olan hisseler ve sanayi hisselerine gelen satışların etkisiyle negatif tarafa geçti. Gün ortasının ardından bankacılık hisselerine gelen alımların etkisiyle kayıplarını kısa süreliğine silen BİST negatif taraftan kurtulamadı ve günü düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul düşüş eğiliminden açılışta çıksa da tekrardan satışlar etkili olmaya başladı. Avrupa borsalarındaki satıcılı seyir, ABD vadelilerindeki yatay seyir de BİST'i sarsan gelişmeler arasında yer aldı.

BİST güne yüzde 0.38 oranında yükselişle 90 bin 883 puandan başladı.

Açılış sonrası özellikle sanayi hisselerine gelen satışlar BİST'i aşağı çekti.

THY, Turkcell, Erdemir hisselerinin BİST100 üzerindeki ağırlığının yüksek olması ve bu hisselere gelen satış BİST'i olumsuz etkiledi.

Yükseliş denemelerinde bulunsa da güçlenemeyen Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.69 oranında düşüşle 89 bin 912 puandan girdi.

Gün ortasının ardından bankacılık hisselerine gelen güçlü tepki alımları ve dolardaki düşüşe bağlı olarak kayıplarını silen BİST kısa süreliğine pozitif tarafa geçse de burada tutunamadı. BİST günü yüzde 0.60 oranında düşüşle 89 bin 999 puan seviyesinde tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2.93 oranında primli seyretti.

Özellikle Garanti Bankası güçlü konumunu sürdürdü.

Açılışın ardından en düşük 88 bin 564 puan, en yüksek 91 bin 387 puan seviyesi görüldü.

İç piyasalara yönelik herhangi bir endişe olmamasına rağmen Borsa İstanbul’daki sert satışlar yatırımcıları korkutmaya başladı. Dolar kurundaki düşüşe rağmen gelen satışların arkasında küresel piyasalardaki olumsuzluklar yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası faizi yüzde 24'te sabit bıraktı ve gerekli görülmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğinin sinyalini verdi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının boyutunun daha da büyüyecek olması ihtimali masada bulunuyor. ABD, Aralık ayında Çin’e yeni ek gümrük vergileri getirebilir.

Bununla birlikte ABD, İran’a 4 Kasım’dan itibaren yaptırımlarına başlayacak ve müttefiki olan ülkelere muafiyete ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Petrol ihracatçısı olan İran, Türkiye'ye yüklü miktarda doğalgaz ve petrol ihraç ediyor. Türkiye’nin ABD’den istediği muafiyet talebine herhangi bir cevap verilmedi.

Bununla birlikte Avrupa’da Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeni seçimlerde aday olmayacağını duyurmasıyla birlikte euro bir miktar değer kaybetti. Avrupa borsaları ise değer kazandı. İtalya ekonomisine ilişkin endişelerin gerilemesi de AB borsalarındaki yükselişe öncülük etti. İtalya’nın bütçesi AB Komisyonu tarafından onaylanmamıştı ve AB tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçmişti.Bugün açıklanacak önemli veriler 30/10/2018

Günün önemli şirket haberleri 30/10/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Dolar/TL bugün yaklaşık üç ayın en düşük seviyesi olan 5.50'nin altını test ederken, TL'nin Cuma günkü kapanışa göre değer kazancı yüzde 2'ye yaklaştı. 

Saat 17.52 itibariyle dolar 5.4923 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.4634 lira, en yüksek 5.5631 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2458 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1364 seviyesinde. Gram altın 216.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.48 seviyesinde.

TEB/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, "TL'nin pozitif ayrışmasındaki ana neden olarak Citibank stratejistlerinin dün Orta Avrupa para birimi sepetine karşı TL uzun pozisyon önermelerini (Çek koruna–Polonya zloty–Macar forint sepeti sat/TL al) görüyoruz. Citibank stratejistleri Türk ekonomisindeki yeniden dengelenme sürecini öne çıkarıyor..." dedi. 

ABD'li rahip Andrew Brunson'un ülkesine dönmesi sonrası Türkiye ABD ilişkileri ve yaptırımlara ilişkin iyimser beklentilerle dolar/TL önceki hafta 5.52'li seviyelere kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesini kıramamıştı. Geçen hafta ise Cumhur ittifakına ilişkin gelişmeler ve küresel riskten kaçışla kur 5.87'li seviyelere kadar yükselmiş ancak kalıcı olamamıştı. 

Bankacılar Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından piyasaların yılın son enflasyon raporuna ve Ekim ayı enflasyon verilerine odaklanacağını belirtiyor. Enflasyonda ise siyasilerin "en kötünün geride kaldığı" söylemi ardından piyasaların da en azından yukarı yönlü yeni daha sürpriz öngörmemeleri piyasalarda iyimserliği de beraberinde getiriyor. 

Bir bankanın döviz işlemcisi ise kurdaki harekette yeni bir haber akışı olmadığını söyleyerek, "Citi'nin TL'de alım öneren raporunun etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Onun dışında ise bariz bir haber akışı yok. Rahip Brunson'ın serbest bırakılması sonrası ABD ile ilişkilerin iyileşeceği beklentileriyle TL'de başlayan olumlu ayrışma devam ediyor. Dava sonuçlanmadan önce TL aşırı satımdayı, şimdi ise o kötü gidişi telafi ediyor. Dolar/TL'de 5.50 seviyesinin altında kalıcılık önemli. Bu seviyenin altında döviz alması gereken şirketlerden ne kadar talep geleceği önemli çünkü aşağı hareketi sınırlayabilir" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)