E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
25 Ocak 2019 - 09:38 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.03 oranında yükselişle 101 bin 801 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne hafif alıcılı başlayan Borsa İstanbul, gün içerisinde gelen alımlarla birlikte 102 bin puanın üzerini görse de bu seviye üzerinde fazla tutunamadı. Genel olarak hacimsiz seyreden BİST, banka hisselerindeki satıcılı seyrin etkisiyle haftayı yatay tamamladı.

Açılışın ardından banka hisselerine gelen tepki satışlarıyla düşüşe geçen Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.18 oranında düşüşle 101 bin 587 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından gelen olarak dalgalı seyir izleyen BİST günü yüzde 0.03 oranında yükselişle 101 bin 801 puan seviyesinde tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 199, en yüksek ise 102 bin 319 puan seviyesi görüldü.

Bugün ise iç piyasalarda kapasite kullanım oranı takip edildi. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ocak ayında yüzde 74,3'e yükseldi. Önceki ay bu oran yüzde 74,0 seviyesindeydi.

Kapasite kullanımı yükseldi

Ayrıca yurt dışında yerleşik kişiler 18 Ocak haftasında 711.8 milyon dolarla yaklaşık 5 yılın en güçlü hisse senedi alımını yaptı. Yabancıların alım pozisyonuna geçmesi borsadaki güçlü yükselişi destekliyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı geçtiğimiz gün önemle takip edildi. Avrupa Merkez Bankası 2019'un ilk toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka politika faizini sıfırda, mevduat faizini eksi 0.40'ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0.25'te tuttu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ise Davos Zirvesi'nde Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İlk çeyreğin Türkiye için beklenenden iyi başladığını belirten Albayrak, hazine yönetiminin agresif ve etkin olacağının altını çizerek, Türkiye'nin bilançosunun çok güçlü olduğunu kaydetti.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları, ABD teknoloji hisselerindeki kazanımların desteğiyle yükselirken, New York borsasında endeksler, iç politika ile ilgili belirsizlikler ve global büyümede yavaşlama endişeleriyle karışık seyretti.

Küresel piyasalar yükselişte

 

Dolar sakin seyrediyor

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları, ABD teknoloji hisselerindeki kazanımların desteğiyle yükselirken; yatırımcılar, ABD-Çin ticaret görüşmeleri de dahil olmak üzere gelecek haftaki gelişmeleri bekliyorlar
Euro bölgesi ekonomisine ilişkin endişelerini ifade eden Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin para politikasını gevşetmeye yönelik açıklamalarının ardından, euro dolarkarşısında yaklaşık altı haftanın dip seviyesine geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.95 artışla 4 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks yavaşlayan küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri yatıştırmaya destek olan güçlü şirket bilançolarıyla bu hafta yüzde 0.6 kazanım kaydetmeye hazırlanıyor.

Şanghay Composite yüzde 0.6 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi  ABD teknoloji şirketlerindeki yükselişten destek bulan tekonoloji şirketlerinin etkisiyle yüzde 1.4 yükseldi. Euro hafif artışla 1.1316 dolara yükseldi ancak dün gördüğü altı haftanın dip seviyesi olan 1.1289 dolara yakın bulunuyor.

DOLAR YÜKSELİŞTE

TCMB'nin politika faizini sabit tutması, gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu hava ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Davos'taki açıklamalarının desteğiyle bu hafta 5.30'un altına gerileyen dolar/TL bugün ise dar bir bantta hareket etti.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2806 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2580 lira, en yüksek 5.2931 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0164 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1386 seviyesinde. Gram altın 219.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.19 seviyesinde.

Eurodaki toparlanma ise euro/TL'de bugün yükselişe neden olsa da euro/TL halen 6 seviyesinin altında işlem görmeye devam etti.

Piyasaları gelecek hafta yoğun bir iç ve dış gündem bekliyor. Buna göre 30 Ocak'ta yılın ilk enflasyon raporu açıklanacak. Yurtdışında ise önemli ABD verilerinin yanı sıra Fed faiz kararını açıklayacak.

Kur geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamış, PPK sonrası ise yönünü aşağı çevirmişti. Bu haftaya 5.35'li seviyelerden başlayan dolar/TL dün 20 
Aralık'tan bu yana en düşük olan 5.2466'ya kadar geriledi.

ECB Başkanı Draghi'nin dün yaptığı euro bölgesi ekonomisindeki düşüşün birkaç ay önce düşünülenden daha fazla olabileceği uyarısı ECB'nin ilk faiz artırımını erteleyebileceğinin sinyali olarak görüldü. Açıklamaların ardından euro dolar karşısında iki ayın en düşüğüne kadar geriledi.

Dünkü fiyatlamanın ardından bugün ise euro toparlandı. Paritedeki hareket euro/TL üzerinde de belirleyici oldu. Tahvil bono piyasasında ise faizlerde aşağı hareket gözleniyor. Hazine'nin Ocak ayı borçlanma programını hedeflere yakın tamamlamasının ardından Şubat ve Mart aylarındaki yoğun 
ihale programı izlenecek. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.62 seviyesinde olan 10 
yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz bugün valörde son işlemde yüzde 15.44 seviyesindeydi. 
2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi. Böylece bu yıl içinde görülen en yüksek seviyeye göre ilgili tahvilin faizi bugün itibariyle 144 baz puan gerilemiş oldu. Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 18.19 seviyesindeydi. 2018 yılını yüzde 19.73 seviyesinden kapatan 2 yıllık tahvilin bileşik faizi 3 Ocak'ta yüzde 20.18 seviyesine kadar yükselmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ26 Ocak 2019 10:50

    ŞİMDİ DURAKLAMA DÖNEMİNE GİRDİK BİRAZ GÜÇ TOPLAMALI .

  • Osman Karakoç26 Ocak 2019 04:47

    iyi pazarlıyorlar kimi diyor 102 kimisi 94 den hareket başladı 104 bin kimisi de diyor 120 bin 130 bin yani ağzı olan konuşuyor herkes olmuş ekonomist salla babam salla buban mı dövcek derler.Gerçekci olmak lazım faiz oranları düşmüyor belki bu yabancı yatırımcının hoşuna gidiyor , enflasyon kör kurşun misali soğan ve maydanozu vurmuş.Yabancılar gelsinlerde hisse senedi yerine kuru soğan maydonoz alsınlar bakalım.Az kaldı bugün yarın pembe tabloların yerini tekrar dram  seneryoları almaya başlar. 

  • borsa25 Ocak 2019 16:54

    short pozisyonlar kapanmadıkça düşüş olmaz ara düzeltmelerle yükselişi sürdürür.

  • Okie Dokie25 Ocak 2019 13:31

    Yavaş yavaş sindire sindire malı yedirmek lazım. Acıtmadan incitmeden ıslak ıslak malı veriyoruz.

  • Zırzop25 Ocak 2019 19:06

    terbiyesiz senin ne çirkin bir üslubun var . Giren çıkan oki sana anlaşılan...