E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
30 Ocak 2019 - 09:32 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.09 oranında yükselişle 104 bin 189 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yatay seyirde başlayan Borsa İstanbul özellikle banka hisselerinde görülen dalgalı seyrin etkisi altında kaldı. Genel olarak dar bantta işlem gören BİST kapanışa yakın saatte gelen bir miktar alımla günü yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.05 oranında yükselişle 104 bin 154 puandan başladı.

Açılışın ardından bir süre dalgalı seyreden BİST, gün ortasına yüzde 0.13 oranında yükselişle 104 bin 236 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından kararsız seyre yönelen Borsa İstanbul kapanışa yakın saatte gelen hafif alıcılı seyirle günü yüzde 0.09 oranında yükselişle 104 bin 189 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 103 bin 549, en yüksek ise 104 bin 793 puan seviyesi görüldü.

Merkez enflasyon beklentilerini aşağı yönde revize etti

Merkez Bankası Ocak ayı enflasyon raporunu açıkladı. MB Başkanı Çetinkaya, toplantıda enflasyon tahminin aşağı yönlü revize etti. Çetinkaya, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 14,6 olarak gerçekleşeceği, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini söyledi. Ayrıca Çetinkaya, gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılacağını belirterek, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasındaki kararlı duruşunu sürdüreceğinin altını çizdi.

Ayrıca iç piyasalarda Suriye'deki gelişmeler, ABD ile diplomatik ilişkiler, 31 Mart seçimleri yakından takip ediliyor.

Dış piyasalarda ise küresel büyümeye yönelik endişeler, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, Fed toplantısı başta olmak üzere Brexit gelişmeleri takip ediliyor. 

Fed, ocak ayı toplantısının sonunda faizle ilgili kararlarını bugün açıklayacak. Açıklama TSİ 22.30'da yapılacak.

Ayrıca İngiliz parlamentosuna sunulan ve anlaşmasız Brexit'ten kaçınılmasını öngören teklif dün akşam yapılan oylamada 310'a karşı 318 oyla kabul edildi.

Küresel piyasalarda ise Aysa borsaları, Apple bilançosunun desteğiyle istikrarlı seyrederken ABD borsaları ABD-Çin görüşmeleri, Fed toplantısı ve bilanço sezonu etkisiyle karışık seyretti.

Küresel piyasalar Apple'dan destek buldu

 

Dolar hafif inişte

KÜRESEL PİYASALAR APPLE'DAN DESTEK BULDU

Asya borsaları Apple bilançosunun desteğiyle istikrarlı seyrederken, yatırımcılar Fed'in para politikası yönlendirmesini ve ABD-Çin arasındaki üst düzey ticaret görüşmelerinin sonucunu bekliyorlar
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi hafif değişim gösterdi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5 geriledi.

S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri Apple'ın hizmet işletmelerinde sert büyüme açıklamasıyla hisselerinin yüzde 5.7 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 artış kaydetti.

Apple'ın bu ayın başında gelir uyarısıyla finansal piyasaları şaşırtmasının ardından yatırımcılar yeni kötü bir haber olmamasıyla rahatlamış durumdalar. Apple'ın nadiren yaptığı bu gelir uyarısı ABD-Çin ticaret gerilimlerinin teknoloji sektörüne zarar vereceği endişelerini artırmıştı. ABD Başkanı Donald Trump ile düzenli temas halinde olan CEO Tim Cook, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin Ocak ayında yatıştığını söyledi. Sterlin anlaşmasız Brexit olasılığına ilişkin yeni endişelerle dün geriledikten sonra bugün destek bulmaya çalışıyor. Dolar ise Fed'in para politikası kararı öncesinde hafif geriledi.

Sterlin İngiliz parlamenterlerin AB'den anlaşmasız ayrılmanın önlenmesi için verilen tekliflerin çoğunu reddetmesinin ardından dün yüzde 0.7 geriledikten sonra bugün yüzde 0.2 artışla 1.3091 dolara yükseldi. Öte yandan Fed'in iki günlük para politikası toplantısı günün ilerleyen saatlerinde sona erecek. Geçen yıl dört kez faiz artıran Fed'in bu toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

ABD ve küresel ekonomilerin durumuna ilişkin belirsizliklerin olduğu ve finansal piyasaların dalgalı seyir izlediği bir ortamda Fed yetkililerinin bu yıl daha yavaş faiz artırımı sinyali vermesinin ardından, piyasalar Fed'in para politikası görünümünü yakından izliyorlar.

İşlemciler, 2019 yılı için sadece bir faiz artırımı fiyatlarken, geçen hafta Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğu ikinci ve dördüncü çeyrekte olmak üzere hala iki artırım bekliyor. Dolar endeksi ise yüzde 0.1 düşüşle 95.732'ye gerileyerek işlem görüyor.

DOLAR VE EURODA DÜŞÜŞ HIZLANDI

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunda 2019 yılı enflasyon tahminini 0.6 puan düşüşle yüzde 14.6'ya aşağı yönlü güncelledi. Dolar/TL ise TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyonda 
"ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajı sonrası yönünü aşağı çevirdi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2781 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2618 lira, en yüksek 5.3257 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0267 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1413 seviyesinde. Gram altın 222.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.28 seviyesinde.

Çetinkaya'nın sıkı duruşa yönelik bu mesajı piyasada TCMB'nin Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki tedirginliği ortadan kaldırmış oldu. 

Çetinkaya, "Bugün yayınladığımız Enflasyon Raporunda verilen ana mesaj, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğidir. Bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında üç 
yıllık bir zaman diliminde nihai hedefimiz olan yüzde 5'e yaklaştırmaktır" dedi ve ekledi: 

"Enflasyonun bahsettiğim bu hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi için fiyatlama davranışlarını etkileyen bütün unsurlar yakından takip edilerek para politikası gerekli sıkılıkta tutulmaya devam edilecektir." TCMB 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 15.2'den yüzde 14.6'ya düşürürken, TL cinsinden ithalat fiyatları varsayımındaki gerileme yılsonu enflasyon tahminine 0.5 puan düşürücü yönde katkı yaptı. Yılın son çeyreğinde tüketici enflasyonunun Ekim Enflasyon Raporu tahminlerine göre 3.2 puan aşağıda gerçekleşmesi ve enflasyonun ana eğiliminde vergi indirimi etkisi haricinde 
gözlenen gerileme ise yıl sonu tahminini 0.4 puan aşağı etkiledi. Bu yıla ilişkin enflasyon tahmininde vergi ayarlamaları ve yönetilen/yönlendirilen fiyat varsayımındaki güncelleme 0.2 puan yukarı yönlü 
olurken çıktı açığının düşürücü yönde etkisi 0.3 puan oldu. Asgari ücrette yapılan artışın ardından ekonomistlerin enflasyona etkisi üzerindeki hesaplamaları 1.5-2 puana ulaşabileceğini öngörmüşken enflasyon raporunda bu konuda, "Birim işgücü maliyetleri üzerinden yıl sonu enflasyon tahminine 0.4 puan yükseltici etki geleceğini hesaplıyoruz" görüşüne yer verildi. 

Reuters anketlerine göre bu yıl TCMB'nin yüzde 24 seviyesindeki politika faizini yıl sonunda yüzde 19.75'e kadar indirmesi bekleniyor. Ancak faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin ise ortak bir beklenti henüz tam olarak oluşmadı. 

Bazı işlemciler TCMB'nin yerel seçimleri de gözeterek mümkün olduğunca erken bir indirim tercih edebileceğini öngörerek TL fiyatlamalarına bu endişeyi yansıtırken ay başındaki PPK toplantısında da verilen sıkı duruş mesajlarının bugün daha da kuvvetli bir şekilde tekrarlanması ise bu fiyatlamaları ortadan kaldırdı. 

EN KISA SÜREDE TEK HANEYE ULAŞMAMIZI SAĞLAYACAK SIKILIĞI UYGULAYACAĞIZ 

Çetinkaya toplantının soru cevap bölümünde "Enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürülecek söyleminde yer alan ''ikna edici düşüşün" TCMB'nin bakış açısı ile nasıl tanımlandığına ilişkin bir soruya şöyle yanıt verdi: 

"Enflasyon görünümü yani fiyatlama davranışlarının yansımalarını tüm kalemler... manşet, çekirdek, fiyatlama davranışlarındaki eğilimler, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında görülen bozulmadaki düzelme trendi... bunların tamamını birlikte değerlendirerek fiyatlama davranışlarının tekrar sağlıklı seviyelere 
ulaştığını görebilmemiz gerekiyor." 

"Para Politikası Kurulu'nun bu konudaki görüşü net. Bu anlamda süre değil veriye bağlı bir karar verme sürecimiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Verileri yakından takip ederek devam edeceğiz. Bulunduğumuz (enflasyon) seviyeler olası yukarı yönlü risklere karşı yüksek temkinlilik gerektiriyor. Zaten bunu net bir şekilde ortaya koyduk. Bazı olumlu gelişmeler var. Biz bu olumlu gelişmeleri 
enflasyonda tek haneye olabildiğinde erken ulaşmak için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Mümkün olacak en kısa sürede enflasyonda tek haneye ulaşmamızı sağlayacak parasal duruş sıkılığı ne ise bunu uygulayacağız." Dolar/TL'deki düşüş ise Çetinkaya'nın bu açıklamaları sonrası hızlandı. Güne 
5.31 civarında başlayan dolar/TL 5.2621'i test etti. TL bugün dolar karşında yüzde 0.5 değer kazanırken benzer para birimlerinde yüzde 0.2 ila yüzde 1.4 değer kaybı yaşandı. Bu verilere göre pozitif ayrışmanın görüldüğü TL bugün gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında kazanan nadir para birimleri arasında yer aldı. 

TL'deki değer kazancı bono verilerine de yansıdı. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi. 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.37 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.10 valörde son işlemlerde yüzde 14.91 oldu. Böylece bu yıl içinde görülen en yüksek seviyeye göre ilgili tahvilin 
faizindeki düşüş bugün itibarıyla 200 baz puana yaklaştı.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys, "TCMB'nin enflasyon tahminini nispeten ılımlı bir şekilde revize etmesi ve en önemlisi Başkan Çetinkaya'nın TCMB'nin faiz indirimini düşünmesi için enflasyonun daha da yavaşlaması gerektiğini vurgulaması, en piyasa dostu sonuç olduğunu düşünüyorum" dedi ve ekledi: "Enflasyon raporun öncesinde, enflasyon tahminlerinin daha düşük seviyeye revize edilebileceği riski bulunuyordu ve bu belki de TCMB'nin Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönünde güçlü bir işaret olacaktı. Bu yüzden şimdi bu güçlü (sıkı duruşa dair) güvence, erken faiz indirimi ile ilgili spekülasyonları ortadan kaldırmalı. Bu projeksiyona 
dayanarak açıkça faiz indirimi geldiği net ancak Çetinkaya'nın açıklamaları TCMB'nin sabırlı olacağını gösteriyor" 

Matys ayrıca "Bence bugün verilen mesajlar piyasa katılımcılarının TCMB'den tam olarak duymak istedikleri mesajlardı ve bu gelişme TL'deki değer kazancı ile kendini gösteriyor" dedi. 

Enflasyon raporunda 2020 yılı sonunda enflasyon yüzde 5.1 ile yüzde 11.3 aralığında; orta noktası yüzde 8.2 olarak öngörüldü. Bu bir önceki yüzde 9.3 tahminine göre 1.1 puan aşağı güncellemeyi içeriyor. Rapora göre enflasyonun 2021 yılsonunda ise yüzde 5.4'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin ediliyor. Raporda ayrıca ham petrol fiyatları için varsayım da 2019 yılı için 80 dolardan 63 dolara düşürürken gıda enflasyonu tahmini ise 2019 için yüzde 13 ve 2020 için yüzde 10 olarak korundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)