E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hafif primli kapandı---

Borsa İstanbul hafif primli kapandı

Borsa İstanbul hafif primli kapandı
05 Şubat 2019 - 09:45 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.19 oranında yükselişle 102 bin 448 puandan tamamladı

Ocak ayı performansıyla 106 bin puan seviyesine dayanarak ralli yapan BİST, Şubat ayına iyi başlayamadı. Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, açılışın ardından uzun süre primli seyretti. Ancak kapanışa yakın saatte kazançlarını silmeye başladı ve günü hafif primli tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.50 oranında yükselişle 102 bin 765 puandan başladı.

Açılışın ardından banka ve sanayi hisselerindeki alımların artmasıyla birlikte primli seyreden BİST gün ortasına yüzde 0.90 oranında yükselişle 103 bin 174 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından gelen satışların etkisiyle kazançlarını bir miktar silen BİST, günü yüzde 0.19 oranında yükselişle 102 bin 448 puandan tamamladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında İş Bankası'nın Hazine'ye devri ile ilgili açıklamada bulundu. Erdoğan, ''İş Bankası masada bunu unutmayın. Gazi Mustafa Kemal'in İş Bankası'nı CHP'ye değil, Hazine'ye tahsisi vardır. Bu İş Bankası Hazine'nin malı olacaktır, bu parlamento bu kararı alacaktır'' dedi. Bu gelişme ile birlikte İş Bankası B hisseleri yüzde 20 oranında yükselirken, İş Bankası C paylarında ise sert satışlar görüldü. ISCTR  yüzde 5'lere varan gerileme kaydetti.

ISBTR: Hazine'ye devir açıklaması

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 755, en yüksek ise 103 bin 852 puan seviyesi görüldü.

Ocak ayı itibariyle sert yükseliş kaydederek zirve yapan BİST, Şubat ayına aynı ivmeyle başlayamadı. Son iki işlem gününde de özellikle banka hisselerinde görülen kar satışlarıyla birlikte BİST 102 bin puan seviyesine kadar geriledi.

Öte yandan dün piyasaların merakla beklediği Ocak ayı enflasyon verisi açıklandı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre TÜFE Ocak'ta yüzde 1.06, yıllık ise yüzde 20.35 artış kaydetti. Enflasyonu tetikleyen en önemli faktörün ise işlenmemiş gıda mallarındaki fiyat artışından kaynaklandığını söyleyen analistler, Şubat ayında da enflasyonun yükseliş kaydedebileceğini öngördü.

Enflasyondaki yükselişin ardından Merkez Bankası, fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Merkez Bankası, enerji grubunda elektrik, doğalgaz ve su fiyatlarındaki indirimin yansımaları izlenirken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyonun yükseldiğini bildirdi.

TCMB: Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu tetikledi

Geçtiğimiz hafta TCMB ve Fed gelişmeleriyle gerileyen dolar kuru bu hafta itibariyle 5.20'li seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Dış piyasalarda ABD-Çin arasındaki ticaret müzakereleri, Brexit süreciyle ilgili gelişmeler, Çin'in ekonomik görünümüyle ilişkin endişeler piyasaları etkilemeye devam ediyor.

Küresel piyasalarda ABD borsaları ABD-Çin müzakerelerinden somut bir sonuç çıkmamasına rağmen yukarı yönlü hareketini sürdürürken, Asya borsaları ise Wall Street'teki yükselişten ve Fed'in daha gevşek para politikası izleyeceğine işaret eden açıklamadan destek bularak yükseldi.

Küresel piyasalar yükselişte

 

Dolar sakin seyirde

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE 

Asya borsaları dün Wall Street'teki yükselişten ve Fed'in daha gevşek para politikası izleyeceğine işaret eden açıklamadan destek bularak yükseldi
Asya borsaları dün Wall Street'teki yükselişten ve Fed'in daha gevşek para politikası izleyeceğine işaret eden açıklamadan destek bularak yükseldi. Dolar ise geçen hafta açıklanan beklentilerden güçlü ABD verilerinden sonra kaydettiği kazanımları korudu.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 yükselerek Cuma günü gördüğü dört haftanın zirvesine yakın seyretti. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yatay ancak yedi haftanın zirvesine yakın seyir izledi.

Çin, Tayvan, Güney Kore, Singapur ve Endonezya piyasaları tatil nedeniyle kapalı olduğu için işlem hacimleri düşük kaldı.

ABD'nin S&P 500 endeksi <.spx> dün teknoloji ve imalat sanayi hisselerindeki yükseliş öncülüğünde yüzde 0.7 yükseldi. Google hisseleri ise beklentilerden güçlü bilançosuna rağmen dördüncü çeyrekte artan harcamalar nedeniyle seans sonrası işlemlerde yüzde 3 geriledi.

Aralık ayında iki yılın dip seviyesini gören dünya borsalar endeksinin  Fed'in para politikasına daha gevşek bir yaklaşım benimsemesinden sonra kaydettiği kazanımlar ise yüzde 13'ü aştı ve endeks iki ayın zirvesine çıktı.

Fed Başkanı Jerome Powell, para politikasında üç yıldır süregelen sıkılaşma eğiliminin sonuna gelinmiş olabileceğinin sinyalini verdi. Fed tarafından yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüşen Powell, para politikasının bundan sonra tamamen ekonomiden gelen verilere dayalı olarak belirleneceğini ifade etti.

DOLAR DÜŞÜŞTE

TCMB'nin sıkı duruş söylemi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyeceği açıklamasının desteğiyle gerileyen dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İş Bankası'na yönelik açıklamalarının ardından dalgalanırken; İş Bankası hisselerinde sert kayıp gözlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İş Bankası'ndaki Atatürk hisselerinin Hazine'ye devredileceğini, kararın ise mecliste verileceğini söyledi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2034 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.1833 lira, en yüksek 5.2221 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9411 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1415 seviyesinde. Gram altın 219.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.40 seviyesinde.

İş Bankası hisseleri, Erdoğan'ın partisinin meclis grup toplantısındaki sözlerinin ardından yüzde 6.8 kayıpla 5.36 liraya kadar gerilemesinin ardından saat 1645'te yüzde 6.3 düşüşle 5.39 liradan işlem görüyor. Aynı saatte bankacılık endeksi ve BSIT-100 ise yatay seyrediyor. İş Bankası'nın dolar cinsi tahvilleri de Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yükseldi.

Dolar/TL'deki hareketin bir refleks hareketi olduğunu söyleyen bir analist, "Çok önemli bir hareket olarak görmüyorum ancak bize bir açıklamayla kurda tansiyonun yükselebileceğini gösteriyor. Kurda daha fazla geri çekilme olmayacağı algısıyla piyasada yukarı tepkiler deneniyor. Kurda hassasiyetin bittiğini söylemek yine de zor" dedi. TCMB Başkanı MuratÇetinkaya'nıngeçen hafta yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonda "ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajını vermesi piyasada TCMB'nin Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki tedirginliği ortadan kaldırmıştı. Böylece dolar/TL geçen hafta 5.35'li seviyelerden iki ayın en düşüğü olan 5.1612'ye kadar gerilemişti. Diğer taraftan piyasada Suriye ve Venezuela konusundaki gelişmeler, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve Brexit yakından takip ediliyor.

TL'de geçen hafta görülen değer kazancı sonrası tahvil faizlerinde de düşüş gözlendi. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri enflasyon raporu öncesi son işlem gününde spot kapanışta yüzde 15.34 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta son işlemde yüzde 14.31 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)