E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da köklü değişiklikler olacak---

Borsa İstanbul'da köklü değişiklikler olacak

Borsa İstanbul'da köklü değişiklikler olacak
18 Şubat 2015 - 17:33 borsagundem.com

Borsa İstanbul, bu yıl pay piyasasında yapılacak değişiklikleri açıkladı

Borsa İstanbul tarafından hazırlanan "NASDAQ Genium INET Sistemi ile Birlikte Pay Piyasası’nda Planlanan Uygulama Değişiklikleri" çalışmasında bu yıl içinde Pay Piyasası'nda yapılması planlanan değişiklikler açıklandı. Borsa İstanbul web sitesinde yer alan duyuruya göre, Borsa İstanbul AŞ ile NASDAQ OMX Group arasında 20 Ocak 2014 tarihinde imzalanan stratejik iş birliği anlaşması çerçevesinde Borsa İstanbul bünyesindeki mevcut alım satım sistemi ve teknolojik altyapının yenilenmesi çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların ilk aşaması kapsamında Pay Piyasası bu yıl içinde Nasdaq Genium INET olarak adlandırılan yeni alım satım sistemi üzerine çalışmaya başlayacak. Bu sistemin getireceği olanaklarla birlikte Pay Piyasası’nda bazı yeni uygulamaların devreye alınması ve bazı mevcut uygulamalara son verilmesi planlanıyor. Yeni yapıda yapılması planlanan işlevsel değişiklikler arasında, tek seans uygulamasına geçilmesi, fiyat marjı, fiyat limitleri ve adımlarında değişiklikler, açılış fiyatı belirleme ve işlem algoritması, maksimum lot uygulamasına son verilmesi ve öğle arasının kısaltılması öne çıkıyor.

ÖĞLE ARASI BİR SAAT OLACAK

Günlük iki seans uygulamasından vazgeçilmesinin planlandığı yeni yapıda tüm güne yayılan tek bir seans yapılması ve öğlen 12.30 ile 13.30 saatleri arasında sürekli müzayede sistemine ara verilerek "Gün Ortası Açılış Seansı" emir toplama ve eşleştirmenin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca mevcut yapıda baz fiyat olarak ağırlıklı ortalama fiyat (AOF) kullanılırken yeni yapıda kapanış fiyatı kullanılacak ve tek seans yapılanmasına geçilmesiyle paylarda fiyat marjı yüzde 20 olacak. Halen fiyat adımları günlük olarak belirlenirken, yeni yapıda fiyat adımı baz fiyata bağlı olmaksızın, serbest marjlı işlem sıralarında uygulanmakta olduğu gibi ilgili fiyat kademesine göre belirlenecek. Öte yandan koşullu emirler, bir günden uzun süreli emirler, dengeleyici emirler gibi halen kullanılamayan emir tipleri de kullanılmaya başlanacak ve maksimum lot uygulamasına son verilecek. Kuruş alanı 3 haneye çıkarılırken, piyasa yapıcılık konusunda da önemli değişiklikler gerçekleştirilecek. Bir payın sırasında gün sonunda oluşacak AOF baz alınarak gün içerisinde işlem yapılmasının da planlandığı bildirilen duyuruda, "Kapalı emir defteri (dark pool) mantığı ile çalışacak ve gün sonu oluşacak AOF’den işlemlerin gerçekleşmesine imkan sağlanacak" denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YAZIKLAR OLSUN.19 Şubat 2015 20:09

    Bunlar yakında BORSAYIda kapatırlar sayın bülent arınçın ilk seçimlerden sonra bir lafı vardı spiker soruyordu sayın arınç borsada bundan sonra nasıl bir beklenti olacak arınçta banane soruyorsun kızım BORSADA parası olanlar düşünsün dedi.daha ne beklersinizki bu laftan sonra işte böyle bir tehlikeli kavmin içinde yaşıyoruz.

  • vehbi19 Şubat 2015 13:52

    kimin anında ne kadar alıp sattığını adresine kadar bilen patron ve şürekası spekler k yatırımcı 2 gün sonra sadece aracı kurum olarak bilmekte bu ayrıcalık tüm yatımcılara tanınmalı.

  • h.rifat aksoy19 Şubat 2015 13:50

    sizin başka işiniz yok mu ya

  • hasan19 Şubat 2015 13:06

    öğle arası uygulaması olacaksa %10 kalmalıdır.%20 çok fazla,hisselerin çoğu sığ,tavan ile taban arası %40 küçük yatırımcıyı bitirir.

  • burak 19 Şubat 2015 09:15

    Yapılan uygulama borsacılar olarak karsıyız yeniliklere açık olmak bizim için güzel ama sistemi kaldır abd sistemini kopyala yapıştır yanlış aracı kurumlarla görüşün müsterilerin görüsünü alın sonra onun üstünden bi tasarlama yapın parayı biz yatırıyoz siz değil bunu unutmayın ....

  • EL NINO19 Şubat 2015 08:17

    Hayatında bir kere al-sat yapmamış,piyasaların iç dinamiği ve işleyisi hakkında en ufacık fikri olmayan insanlar,bu attıkları imzaları marifet sanmasınlar,elin adamı salak değil,gelip buralarda sistem kursun,ortak olsun.Yunanın başına gelenin ne olduğunu bilen bilir,sıra bizde.Yabancı takası 40 a düştü ne olacak diye sorarız bir gün o zaman anlarsınız,bu ortaklıkların ne meale geldiğini.

  • ali gurbuz19 Şubat 2015 00:05

    Milli bir yapiyi kaldirip yabanci sistemi getirmek nasil karsilamak lazim. biz bu kafayla yerli oto uretemeyiz. Adamlar tek tusla borsayi cokertirler elveda borsa...

  • farklılık yapalım18 Şubat 2015 23:33

    şimdi biz hafta içi seans takip edemiyozya c.tesi pazar da olsun:)))

  • watch18 Şubat 2015 22:56

    Siz esas yatirimcinin patronlara yem olmayacagi kanunlar getirin , butun kanunlar patrondan yana koskoca ecyap , i sahibi 4 .61 tl den bedava fiyata geri aldi, kanun bozuk

  • birol 18 Şubat 2015 22:52

    uzun yıllar önce yıllık enflasyon % 70 lerdeyken hisse senetlerinde günlük artış sınırı % 20 idi , şimdi enflasyon % 10 ama hisse senetlerinde günlük artış sınırı yine % 20 , bence max % 10 a çekilmeliydi .

  • mehmet18 Şubat 2015 21:34

    şimdiye kadar ky koruma amaçlı hiç birşey yapılmamışken -söyledikleri bunun tersi- bununda ky'yi büyüklere kolay lokma olması için atılan bir adım daha olarak görüyorum.

  • Mustafa Ali Pekdemir18 Şubat 2015 21:32

    Emirler direk aracı kurumlar aracılığı ile biste iletilsin.

  • broker18 Şubat 2015 20:56

    amac borsada insanların para kazanmasını iyice zorlastırmak sadece büyük parası olanların ve fonların para kazanmasının önünü acmak...

  • yapboz18 Şubat 2015 20:25

    nedirbu kardeşim bir kural belirlersin öyle gider yapboz mu bu zırt pırt kurallar değişiyor......

  • Ender DOSAN18 Şubat 2015 20:08

    Her yeni düzenleme büyüklere yarar mutlaka ky yi bitirirler bu hep böyle olmuştur

  • tarik 18 Şubat 2015 19:17

    Future piyasa olan VIOB un 24 saat açık olması yönündeki bir düzenlemenin ülkemiz piyasalarında derinliğin artmasına yardimci olacağını düşünüyorum. Oğle arasında bile kapanan future piyasa işin mantığına ters.

  • Kumarbaz18 Şubat 2015 18:21

    24 saat olsa çok daha iyi olur diye düşünüyorum:)

  • hadi bakalım18 Şubat 2015 17:55

    ne yaparsanız yapın ky nın lehine olmayacağı kesin