E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da seçim etkisi---

Borsa İstanbul'da seçim etkisi

Borsa İstanbul'da seçim etkisi
24 Mart 2014 - 16:14 borsagundem.com

Borsa İstanbul seçim haftasına 25 Mart gerginliği ve satışlarla başladı

Haftaya hafif çaplı yükselişle başlayan Borsa İstanbul'da 2. seans gelen satışlarla endeks 64.000'e kadar geri çekildi. BİST100 endeksinde bir önceki kapanışa göre değer kaybı yüzde 0,80 oldu. Bankacılık endeksinde kayıplar yüzde 1 seviyesini geçti. 1. seansta işlem hacminin oldukça sığ olduğu piyasada yurt içi riskler öne çıkıyor. Özellikle seçime bir hafta kala, Başbakan Erdoğan'ında gündeme getirdiği 25 Mart tarihinde yayınlanacağı iddia edilen kaset ve tapelerin, yatırımcıların risk algısında olumsuzlukları artırdığı görülüyor.

Piramit Menkul Değerler Araştırma Müdürü Belgin Maviş, endekste görülen satışların seçim öncesi nakitte kalmak isteyen yatırımcıların hareketliliği olarak yorumlanabileceğini belirtti.
Maviş Borsagundem.com'a yaptığı açıklamada şöyle devam etti: ''Seçime sayılı günler kala yatırımcıların likit girme isteği piyasaları etkiledi. Önümüzdeki dönemde 2 önemli seçim var. Birincisi önümüzdeki hafta yapılacak olan yerel seçimler. Bu seçimler hem mevcut iktidar için hem de muhalefet partileri için 2015'de yapılacak genel seçimler için önemli gösterge olacak. Seçimlere bir hafta kalan sürede piyasalar olumsuz etkilendi. Bununla birlikte kaset ve tape iddiaları piyasaları germek isteyenlerin iddiaları olabilir. Ancak esas önemli olan yatırımcıların nakitte kalma isteği. Döviz ve faiz tarafında sakin bir görünüm var. Endekste 64.200 kritik seviye. Bu seviyenin aşağı doğru kırılması durumunda 63.000 seviyeleri beklenebilir. BİST100 endeksinin 63.000 seviyelerinde tutunamaması ve tepki alımlarının gelmemesi durumunda 62.000-62.300 seviyeleri görülebilir.''

Döviz piyasalarını değerlendiren A1 Capital Forex Koçu ise dolar/TL ile ilgili olarak şu değerlendirmelere yer verdi:

''Seçim Haftasında USDTRY Nereye?
 
Bilindiği gibi Pazar günü Türkiye yerel seçimlere gidecek. 30 Mart’ta yapılacak olan seçimler hem yurtiçi kamuoyunda hem de yurtdışı basınında bir genel seçim havası yaratmış durumda. Ortaya çıkan kaset iddiaları, piyasalarda dolaşan söylentiler ve ara ara hem siyasi ortamda hem de kamuoyunda yaşanan gerginlikler geçtiğimiz haftalarda da görüldüğü gibi USDTRY paritesinde yükselişlere neden olduysa da bunlar kısa süreli gerçekleşti.
 
Şimdi ise yurtiçi piyasalarda seçim zamanına kadar başka açıklamaların gerçekleşebileceği beklentisi var. Bu durum USDTRY paritesinde risk iştahını daraltıcı nitelikte olsa da yükselişi durdurabilecek bir mahiyette değil. Ayrıca diğer yandan piyasanın son zamanlarda Türkiye’de yaşanabilecek ani krizlere karşı alışmış olduğunu da söyleyebiliriz. Artık beklentiler içerisine girmiş durumda zaten. Bu durum, USDTRY’deki şokları azaltıcı bir etken olarak karşımıza çıkabilir.
 
Nitekim, seçim zamanına yaklaştıkça paritedeki hareketlerin yukarıda saydığımız şartlar içerisinde riskli hareketlerde bulunabileceğini söyleyebiliriz. Gerginlikler arttıkça ve seçime yaklaştıkça 2.2800 bölgelerine bir yükseliş gerçekleşebilir. Olaysız bir seçimde ise 2.1600 seviyeleri görülebilir tekrardan.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cenk24 Mart 2014 22:07

    şu çıkacak bu çıkacak diyerek gerilim yaratılıyor ortalık bulandırılıyor

  • Realist24 Mart 2014 21:39

    Ne çıkarsa çıksın. Başbakan seçime girecektir. seçim sonucunu kestirerek pozisyon alın.

  • nakit kral olacak bu gidişle24 Mart 2014 19:34

    yarın günsonu veya çarşamba %8-1o arası düşerse borsa hiiiç şaşırmam doğrusu.

  • tape24 Mart 2014 17:37

    yarın tapeler çıkıcakmış konu nedir arkadaşlar iktidar devrilirmi

  • cahit24 Mart 2014 16:57

    25 mart gerginliği satış baskısı getirmişmiş. anlaşılan kendileri bile bir şey çıkmayacağına inanmışlar. çünkü %1 çok küçük bir düşüş ayrıca bir çok avrupa ülkesinde düşüş daha yüksek, yoksa paralelciler süpriz yapıp avrupalılarla ilgili kaset mi yayınlayacaklar:)

  • yng24 Mart 2014 16:56

    Bunların hepsi dümen kimse senin elindeki senedi almıyor bekle kardşim panik yapıp niçin satıyorsun

  • doktor X24 Mart 2014 16:50

    tayyibin kasetleri çıkarsa borsa yatırımcıları olarak yandık :) Türk ekonomisi o kadar sağlam ki bir kaset söylentisi ile düşüyor

  • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!24 Mart 2014 16:43

    ayıp ayıp milyon dolarlık hatta milyar dolarlık şirketlerimize bak.bir kasetle ne hale geliyor