E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa İstanbul'da yükseliş beklentisi---

Borsa İstanbul'da yükseliş beklentisi

Borsa İstanbul'da yükseliş beklentisi
01 Ağustos 2016 - 09:13 borsagundem.com

İş Yatırım, sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri değerlendirdi.

Beklentilerden çok daha düşük gelen ABD ikinci çeyrek rakamlarına ve zayıf petrol verilerine rağmen dünya piyasalarında gelgitli iyimser hava devam ediyor. ABD yurt içi hasılası yatırımlardaki zayıflık nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde %1,2 ile beklentilerin yarısından daha az düzeyde büyüdü.
Enerji sektöründe işlerin kötü gitmesi ve zayıf küresel talep ABD ekonomisini önümüzdeki dönemde baskılamaya devam edecek. Ancak piyasalarda ABD ekonomisi yavaşladı diye endişeli bir hava yok.
Benzer şekilde, petrolün Haziran ayında gördüğü tepe seviyelere göre %20’ye yakın gerileyerek teknik anlamda ayı piyasasına girmesine rağmen küresel risk iştahında bir bozulma yok.
Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle S&P 500’deki enerji şirketleri geçtiğimiz on işlem gününün sekizinde değer kaybetti. Ancak fiyatlardaki gerilemenin talep zayıflamasından değil arz fazlasından kaynaklanması satışların enerji piyasası ile sınırlı olmasını sağladı.
Piyasalardaki iyimser hava Fed’in faizleri çok uzun süre düşük tutacağı beklentisinden kaynaklanıyor. Beklentilerden düşük gelen milli gelir büyüme rakamları ve petrol fiyatlarındaki zayıflama piyasaların beklentisini destekliyor.
Faizlerin sabit tutulduğu FOMC toplantısı sonrasında yapılan açıklamada ABD ekonomisini olumsuz etkileyebilecek kısa vadeli risklerin azaldığı ancak küresel ve finansal koşulların yakından izlenmeye devam edileceği vurgulandı.
Fed’in açıklamasını 2016 yılının ikinci yarısında faiz artırımı için kapı açık bırakıldı diye okumak mümkün. Ancak piyasalar açıklamayı yeterince şahin bulmadı. FOMC açıklaması sonrası ABD tahvilleri prim yaparken dolar değer kaybetti.
2009 sonrası para politikası tecrübesi Fed ile piyasalar arasındaki inatlaşmayı genelde piyasaların kazandığını gösteriyor. Bu defa da farklı olmasını beklemiyoruz. Fed muhtemelen önümüzdeki altı ay boyunca şahin görünümlü güvercin olmayı sürdürecek.
Son dönemde piyasaların tepkisi faizlerin uzun süre düşük kalacağı görüşümüzü destekliyor. Fed vadeli piyasaları faizlerin artmasına 2017 Kasım ayı için %53, Aralık ayı için %59 ihtimal veriyor.
Faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceği mevcut küresel konjonktür Türkiye gibi dış tasarruflarla büyümesini finanse eden gelişmekte olan ülkeleri destekliyor.
Cuma günkü zayıf ABD verisi sonrası gelişmekte olan piyasa paralarında Brezilya reali ve Güney Afrika randı liderliğinde yaşanan yükselişin bu hafta da devam etmesi muhtemel.
Son dönemde yaşanan temkinli iyimser yükselişe rağmen darbe girişimi sonrası oluşan zararların henüz sadece üçte biri geri kazanıldı. Moody’s’in Cuma günü yapacağı değerlendirmede Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekme ihtimali piyasaları baskı altında tutuyor.
Moody’s’in Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu kırmasını beklemiyoruz. Görüşümüzün arkasında iki temel gerekçe var: (i) Türkiye ekonomisi siyasi şoklar karşısında dirençli olduğunu defalarca ispatladı; (ii) Yaşanan gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisi görülmeden ülke notunu politika belirsizliği gerekçesiyle kırılmasın anlamlı bulmuyoruz.
Hayatın normale dönmesi, ekonomi yönetiminin aldığı önlemler ve küresel piyasalardaki iyimser havanın verdiği destekle Türkiye piyasalarındaki yükselişin devam etmesini bekliyoruz.
ABD vadelilerindeki yükseliş ve Türk lirasına karşı 2.985 seviyesine gerileyen ABD doları Borsa İstanbul’da %0,5 civarında bir açılışa işaret ediyor. Bankalar için stres testi başarıyla geride bırakan Avrupa borsalarında iyimser hava güçlenirse Borsa İstanbul 76.300 seviyesindeki direncini kırabilir.
Piyasa beklentisinden yüksek - bizim beklentimize yakın- kar açıklayan Arçelik’in endeksi yenmesini bekliyoruz. Beklentileri yenen diğer bir hisse olan Yapı Kredi hisselerinde takipteki alacaklardaki artış nedeniyle temkinli olmayı tercih ediyoruz.

İş Yatırım

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 01.08.2016

 

BİST-100 haftaya nasıl başlayacak

 

Moody's öncesi borsa ve dolardaki beklentiler

 

Ekonomide ‘yastık altı servet’ seferberliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)