E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul’dan borsa payı ücretlerine zam!---

Borsa İstanbul’dan borsa payı ücretlerine zam!

Borsa İstanbul’dan borsa payı ücretlerine zam!
08 Nisan 2015 - 16:54 borsagundem.com

Aracı kurumların Borsa İstanbul Genel Kurulunda ‘yüksek’ diye tepki gösterdiği borsa payı ücretleri ikinci zammı da gördü

Borsa İstanbul A.Ş., anonim şirket statüsü kazandıktan sonra uygulanan borsa payı ücretlerine 2. kez zam yaptı.  2014 Mayıs ayı sonunda yapılan değişiklikte uzun zamandır uygulanan ücretlere Temmuz 2014’te yüzde 50’yi aşan oranlarda zam yapılmıştı. Yaklaşık 9 ay sonra ikinci kez getirilen zamlarla ücretler yüzde 30 daha artırıldı. Yeni zamlı tarifenin, ücretlere duyulan tepkinin dile getirildiği Borsa İstanbul Genel Kurulu’ndan sonra uygulamaya konması üzerine gözler aracı kurumlara çevrildi.
 
İLK ZAM 9 AY ÖNCE GELDİ
 

1 Temmuz 2014’te BİST endeksleri, varant işlemleri, özel emirler, birincil piyasa emirleri, açılış-kapanış seansı emirleri gibi emirler de ücret tarifesine bağlandı. O tarih itibarıyla yürürlüğe giren uygulama ile aracı kurumlar yeni ücret tariflerine tabi tutuldu ve masrafları iyice artırıldı.

Borsa İstanbul Yönetimi, yapılan ücret artışlarının gerekçesini “Uygulanmakta olan borsa pay oranlarının diğer ülke borsalarındaki işlem ücretleri ile kıyaslandığında oldukça düşük kalması’’ olarak açıkladı. Açıklamanın detayında da “Yeni teknolojik yatırımlar için faaliyetlerden elde edilen gelirin önem kazandığı, artan rekabet koşullarının bir sonucu olarak Borsa İstanbul’un gerçekleştirdiği yapısal dönüşüm sonrasında kârlılığı gözetmekle zorunlu olduğu” ifadesi yer aldı. Borsa İstanbul 2013 yılında 33,6 milyon TL net karı elde etmişti, yapılan zamların ardından 2014 yılında açıklanan kar rakamı ise 94 milyon lira olmuştu.
 
İKİNCİ ZAMLI UYGULAMA MAYIS AYINDA BAŞLIYOR

Ancak İbrahim Turhan döneminde yapılan bu ilk zamlı ücret tarifesi kısa sürdü. Borsa İstanbul tarafından aracı kurumlara gönderilen yazıda, “Yakın tarihte borsa payı ve diğer ücretlerde yüzde 50’in üzerinde artış yapılmasına rağmen dünya standartları ile karşılaştırıldığında göreli olarak düşüklüğü devam etmektedir” denildi. Bu doğrultuda İbrahim Turhan yönetimindeki Borsa İstanbul, 29/01/2015 tarihinde toplanarak pay piyasası, GİP ve diğer ücretlere yeni bir düzenleme yapma kararı alarak bu değişiklik önerisini SPK’ya sundu.  SPK tarafından kısmen onaylanan değişiklik önerisinde yeni ücretler şöyle oldu:

-Mevcut durumda Pay Piyasası ve GİP’te 0,15 bps (baz puan) olarak uygulanan temel borsa payı 0,20 bps’e yükseltilecek;
-Pay Piyasası ve GİP’te gerçekleştirilen her sözleşme başına, sözleşmenin her iki tarafından da ayrı ayrı olarak alınan 0,01 TL’lik maktu ücret kaldırıldı;.
-Temel borsa payı oranı ile ilişkilendirilerek belirlenen bazı borsa pay kalemleri yeniden düzenlendi;
-Hatalı emir düzeltme bildirimi, emir iptali, fiyat kötüleştirilmesine ve miktar azaltımına ilişkin ücretlerde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Borsa İstanbul’un yeni ücret tarifesi 04/05/2015 tarihli işlemlerden başlamak üzere geçerli olduğu açıklandı.
 
GENEL KURUL’DA ‘ÜCRET İSYANI’

Borsa İstanbul tarafından yapılan zamlar 31 Mart 2015 tarihinde yapılan Borsa İstanbul Olağan Genel Kurulu’nda aracı kurumlar tarafından gündeme getirilmiş ve zamların fahiş derecede yüksek olduğu belirtilmişti. Aracı kurum yöneticilerinden Mehmet Osmanoğlu Piramit Menkul, Berra Doğaner Turkish Yatırım, Metin Ayışık Gedik Yatırım ve Adnan Bahar Bahar Menkul adına söz alarak ücret artışlarının kurumları zora sokacak derecede yüksek olduğunu belirten konuşmalar yapmıştı. Yapılan konuşmalarda fiyat artışlarının müşterilere yansıtılması nedeniyle Borsada yatırımcı sayısının azaldığı vurgulanmış, Borsa İstanbul’da paydaş olan aracı kurumların müşteri konumuna düşürüldüğü belirtilmişti. Genel Kurul öncesi artan ücretler ve yüksek terminal bedelleri ile ilgili olarak imza toplayan kurum yöneticileri, Borsa İstanbul’un ‘’şirket’’ statüsüne geçtikten sonra hiçbir kurumdan görüş almadığının altını çizmişti.

Borsa payı ücretlerine 9 ayda yapılan 2. zammın aracı kurumlar tarafında nasıl karşılanacağı merak konusu oldu.

Borsa İstanbul'un yeni ücret tarifeleri şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET09 Nisan 2015 11:27

    OHHHH AZ BİLE SİZ SUSUN SONRADA BU NE ZAM DEYİN

  • metin metin08 Nisan 2015 22:59

    her zaman derim mekan sahibi kazanır.bist kumarcı devlet kahvede kumarcı kahveci

  • bunun sorumlusu08 Nisan 2015 22:19

    İs Bankası, yapı Kredi, tacirler vb.dır,bu zamlara karşı durmak yerine destek vermişlerdir..

  • mustafa08 Nisan 2015 21:06

    deli dumrul bir koprü yaptırmış geçen de 1 akçe geçmeyenden 2 akçe almış diye bir hikaye var. Bu deli dumrul hikayesi ne kadar gerçek bilemem ama zam tarifesinin formülünü o bulmuş galiba heh heh

  • gidin işinize soyguncu hırsızlar08 Nisan 2015 19:05

    dünya borsaları kadar kaliteli misin ki manipulasyon borsan var, derinliği yok beş kuruş etmez hem de delikli