E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
05 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.68 oranında düşüşle 98.191 puan seviyesinden kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Pozitif açılış yaparak yeni bir rekora imza atan Borsa İstanbul kazançlarını koruyamıyarak günü yüzde 0.68 oranında düşüşle 98.191 puan seviyesinden tamamladı.Cuma rekor kapanış yapan endeks yeni zirvesini 99.278 puana taşıdı.Bugün Mayıs ayı enflasyon verisi açıklandı.Tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) Mayıs ayında giyim grubundaki artışın etkisiyle yüzde 0.45 yükselirken, yıllık enflasyon Nisan'da gördüğü dokuz yılın zirvesi olan yüzde 11.87'den yüzde 11.72'ye geriledi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Bahreyn ve Yemen terörizmi desteklediği gerekçesiyle Katar ile ilişkilerini keserek, Basra Körfezi'ne kıyısı olan petrol üreticisi Arap ülkeleri arasında son yılların en sert geriliminin yaşandığını ortaya koydu.Almanya ile ilişkilerini düzelme ihtimalinin zayıflaması borsada satış getirdi.Bist gün boyu en düşük 97.859 puanı, en yüksek 99.278 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.72 oranında geriledi,sanayi endeksi yüzde 0.37 oranında düştü.Piyasa işlem hacmi milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları,Emlak Konut ve Garanti Bankası oldu.

Dolar/TL 3.52 seviyesinde

Sabah saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte değer kazanan Lira enflasyon verisinin de etkisiyle kurda uzun süredir geçilmeyen 3.50'nin altına sarkma yaşadı.Bu hareketin dönüşünde fiyatlama 3.50'nin üzerine çıkarak 3.53'ün üzerine kadar ilerledi.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5234 seviyesinde işlem görüyor. 

Enflasyon zirveden döndü

 

GÜN İÇİNDEKİ ÖNEMLİ GELİŞMELER

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,74, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,02 artış gösterdi.TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri  madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,54 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,57 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,31 artış ve su sektöründe %0,72 artış olarak gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sonunun çözümü doğrultusunda, 12 Ocak'taki Kıbrıs Konferansı'nın, Haziran'da yeniden toplanmasının ihtiyaç olduğu konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis'in mutabık kaldığını açıkladı.
Katar Körfez ülkelerinin diplomatik ilişkilerini kesme kararını kınadı. Katar Dışişleri Bakanı Mohammed bin Abdulrahman Al Thani yaptığı açıklamada Körfez ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkileri kesme kararının üzücü olduğunu belirterek "Karar haksız ve asılsız suçlamalar üzerine kurulu" dedi.  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, “Türkiye ekonomisine duyulan güvenin en büyük göstergesi olan doğrudan yabancı yatırımların artışı ile büyüme oranlarında ihtiyacımız olan yüzde 5’in yakalanmaması için bir neden yok” dedi.
Nomura, Nisan ayında yüzde 11,9'a çıkan yıllık manşet enflasyonun Mayıs ayında yüzde 11,7'ye gerilemesinin tepe noktasının geride bırakıldığını gösterdiğini savundu.
TÜİK'in bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, genel olarak enflasyon patikasının beklentilere pararel olmaya devam ettiğini, enflasyonda beklenen iki tepeden ilkinin Mayıs ayında gerçekleştiğini bildirdi. Enflasyonda ikinci tepenin ise Eylül ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Goldman Sachs, ikinci tepenin yüzde 13,0'a yakın olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.
Kazakistan Merkez Bankası(NBKZ), faiz oranını indirdi.Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, politika faizinde 50 baz puan indirime gidildi. Ffaiz oranı yüzde 11,00'den yüzde %10,50'ye indirildi  İngiltere Başbakanı Theresa May, Perşembe günü yapılacak erken seçimde Muhafazakar Parti'nin kaç sandalye kazanacağı sorusuna sonuçları öngöremediği yanıtını verdi. Muhafazakar Parti'nin erken seçim kararı alınmadan önce parlamentoda 330 sandalyesi bulunuyordu.
TÜİK'in açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan verilerin enflasyonda yaz aylarında bir düşüş trendi oluşacağı beklentilerinin teyit ettiğini bildirdi. Bu aşağı trendin Haziran veya Temmuz ayında daha fazla dile getirilir olacağını öngören JP Morgan, 2017 sonu için enflasyon tahminini yüzde 9,2 olarak korurken, 2018 sonu tahminini yüzde 7,5'den yüzde 7,3'e düşürdü.
Rusya Devlet Başkanı'nın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın Basra Körfezi ülkeleri ile iyi ilişkiler kurmaktan yana olduğunu, ancak bölgenin iç işlerine karışmayacağını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı'nca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ile Katar arasında yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, "Terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve sınamalarla ancak birlik ve beraberlik içinde mücadele edilebileceği unutulmamalıdır" denildi.  

KÜRESEL PİYASLARDA DÜN NELER OLDU

Dün Londra'nın merkezindeki Londra Köprüsü yakınlarında gercekleşen saldırıda, bir minibüsün insanların üzerine sürüldüğü ve 20'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.Görgü tanıklarının ifadelerine göre, araçla yapılan saldırının yanı sıra bıçaklı saldırıya uğrayan siviller de oldugu bildirilirken bu bilgi resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Köprü ve çevresi yaya ve araç trafiğine kapatılırken resmi makamlardan ölü ve yaralı sayısı hakkında bir açıklama yapılmadı.
Dışişleri Bakanlığı'nca Londra'da dün gece gerçekleştirilen terör saldırıları kınanarak, "Benzer saldırılara birçok defa maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık halkının acısını anlamakta ve paylaşmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi terörle mücadelede Birleşik Krallık'a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" denildi.
Pazartesi günü Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ziyareti öncesinde Rusya'daydı. St. Petersburg'daki Dünya Ekonomik Forumu'nun ardından Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir araya gelen Gabriel, önemli açıklamalarda bulundu. Putin ve Lavrov'la Ukrayna'daki krizi değerlendirdiklerini belirten Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye ile yaşanan İncirlik krizine ilişkin de konuştu.
Kuzey Kore’nin BM kararlarına ve uluslararası çağrılara rağmen füze denemelerini sürdürmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların genişletilmesi için yeni bir karar tasarısını kabul etti.Kuzey Kore'nin art arda yaptığı füze denemeleri karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yeni yaptırımlar uygulanması kararını aldı. ABD tarafından sunulan ve Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların genişletilmesini öngören tasarı cuma günü BMGK'da oybirliği ile kabul edildi.    İngiltere’de 7 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrası Başbakan Theresa May bir açıklama yaptı. May İngiltere'de aşırılık yanlısı İslamcı ideolojilere fazla hoşgörü gösterildiği eleştirisi yaptı.
Philadephia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in enflasyon hedefini yakalama yolunda devam ettiğini belirterek, bu yıl faizlerin iki kez daha artırılmasına desteğini tekrarladı."Enflasyona dönersek, son birkaç ayda yanlış yönde ilerlense de işler hala yolunda" diye konuşan Harker, Fed'in yüzde 2 hedefine bu yılın sonuna ulaşacağı tahminini sürdürdüğünü de vurguladı.
ABD ekonomisi için güçlü bir ikinci çeyrek büyümesi tahmininde bulunan Atlanta Fed, Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam artışı rakamının beklentilerin gerisinde kalması sonrasında bu tahminini aşağı yönlü revize etti. 1 Haziran'da yaptığı açıklamada 2. çeyrek için büyüme tahminini yüzde 3,8'den yüzde 4,0'a yükselten Atlanta Fed, Cuma günü yayınladığı rapor ile bu tahminini yüzde 3,4'e indirdi.Dünya Bankası, dünya ekonomisinin 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7'de tuttu. Haziran 2017 Ekonomik Görünüm raporunu açıklayan Dünya Bankası, imalat ve ticarette görülen iyileşme, piyasa güveninin güçlenmesi ve emtia fiyatlarının istikrara kavuşmasını 2017 yılında dünya ekonomisinin güçlenmesini sağlayacak sebepler olarak sıraladı.
Çin'de hizmet sektörü aktivitesi Mayıs ayında yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle son 4 ayın en hızlı büyümesini gösterdi. Caixin/Markit hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında Nisan ayındaki 51,5 puandan 52,8 puana yükseldi.
IMF, ABD'de beklenen mali teşviğin büyüklüğü konusudaki belirsizlik ve Çin'de yurt içi kredilerdeki büyümenin Asya'nın ekonomik görünümü için riskler arasında olduğu uyarısında bulundu.
IMF Başkan Yardımcısı Mitsuhiro Furusawa, Fed'in beklenenden daha sık faiz artırımına gitmesi halinde bunun ABD Doları'nda ciddi bir değer artışına yol açacağını ve bu durumun da Asya'daki gelişmekte olan ekonomimer üzerinde borç yükünü artıracağını söyledi. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, terörizm ile bağlantıları ve ulusal güvenliklernini devam ettirme ihtiyacı nedeniyle Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiler. Suudi Arabistan, Katar ile olan tüm kara, deniz ve hava bağlantılarını sona erdirirken, BOE, Mısır ve Bahreyn de Doha ile ilişkilerini kopardılar. Suudi Arabistan, Katar'ı terörist grupları desteklemek, çatışması ideolojisini yaymaya çalışmakla suçluyor.  New York Fed, istihdam, tüketici harcamaları, ticaret ve imalat sektörü PMI verileri sonrasında ABD ekonomisi için 2. çeyrek GSYH büyüme tahminini değiştirmedi, ancak 3. çeyrek için beklentisini aşağı yönlü revize etti.çeyrek için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,17 olarak devam ettiren New York Fed, 3. çeyrek beklentisini ise yüzde 1,99'dan 1,82'ye indirdi.

Günün önemli şirket haberleri 05/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 05/06/2017

 

Petrol, sert düşüşün ardından kayıplarını korudu

 

Altın 6 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ05 Haziran 2017 22:52

    bayılıyorum küçük yatırımcıları düşünenlere...... küçük yatırımcı derken kimlerden söz ediyonuz.?

  • Osman İncekara05 Haziran 2017 22:34

    İkinci seans panik ortamı yaratıp kapanışa doğru topladılar. ytd.

  • mercan dede05 Haziran 2017 16:05

    borsa olayı bitti artık bizim için dikkatli olmakta fayda var..tam soygun meydanı oldu borsa .30 senelik hayatımda hiç böyle vurgun olmadı.k.yatırımcıların alayı zararda***şimdi son kafa vurgunlarındalar.. yatırım tavsiyesi değildir.***