E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul satışla kapandı---

Borsa İstanbul satışla kapandı

Borsa İstanbul satışla kapandı
05 Temmuz 2017 - 18:10 borsagundem.com

Rekor seviyesini 101.415 puan olarak yenileyen BİST-100 günü yüzde 0.46 oranında değer kaybıyla 100.744 puan seviyesinden kapattı

BORSAGUNDEM.COM 

Gün boyu dolardaki yükselişin baskısı altında kalan Borsa İstanbul günü yüzde 0.46 oranında düşüşle 100.744 puan seviyesinden tamamladı. Bugün rekor seviyesini 101.415 puana taşıyan endeks açılış sonrası dolarda yaşanan yükselişle satışa döndü. Bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarındaki bilanço küçültme ve faiz artırım sürecine ilişkin ipuçları piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. Kuzey Kore'nin dünkü füze denemesi ve Katar krizi ile ilgili gelişmelerin yatırımcılardaki jeopolitik risk algısını artırdığını görülüyor.

Tüm gün satıcılı seyir izleyen BİST-100 en yüksek 101.415 puanı, en düşük 100.765 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.90 oranında geriledi, sanayi endeksi yüzde 0.11 oranında düştü.Piyasa işlem hacmi 3.746 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları, Koza Anadolu ve Kardemir D oldu.

Dolar/TL yükseliş yüzde 1'i aştı

Sabah işlemlere 3.55 seviyesinden başlıyan kur gün boyu yükseliş tarafında kaldı.Artan jeopolitik risk algısı ve ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin beklentileri aşması ile küresel piyasalarda dolar talebinin arttması gelişmekte olan para birimlerine satış getiriyor.Uzmanlar  bugün JPMorgan'dan gelen yatırımcı anketinin TL'deki negatif ayrışmada etkili olmuş olabileceği belirtiyor.Satış baskısı altında kalan TL dolar karşısında gün boyu geriledi ve kur 3.61'in üzerini gördü.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.6114 seviyesinden işlem görüyor.

'TL pozisyonları rekor seviyede'

 

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Haziran ayının 5. ve son haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,7 arttı. Satışlar ilk 5 haftada mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış gösterdi.
Kuzey Kore’nin son kıtalar arası balistik füze denemesinin ardından ABD ile yaşadığı kriz daha da tırmandı. ABD, BM yaptırımlarına geçerlilik kazandırılması için dünya devletlerine çağrıda bulundu. Kuzey Kore'nin dün gerçekleştirdiği başarılı kıtalararası füze denemesini değerlendiren analistler, Kuzey Kore'nin ABD'ye yönelik bir saldırı düzenleyebilme kapasitesine ulaşma sürecinin kısaldığınra
işaret ettiler.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Sözcüsü, Merkel'in Hamburg'da Cuma günü başlayacak G-20 liderler zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyİp Erdoğan ile bir araya geleceğini söyledi.  Polonya Merkez Bankası(NBP), gösterge faiz oranını değiştirmedi.NBP'nin iki gün süren toplantısının ardından yapılan açıklamasında, faiz oranının değişmeyerek yüzde 1,50 olarak kaldığı belirtildi. Piyasa tahmini de faizlerin değişmeyeceği yönündeydi.
Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco, Arap hafif petrolünün Ağustos ayı Asya satış fiyatını düşürdü.
BNP Paribas, gelişen piyasa teknoloji hisselerindeki rallinin aşırı genişlediğini kaydetti.
 BNP Paribas fon yöneticisi Guillermo Felices ve analist Lydia Rangapanaiken, Salı günü
yayınlanan notta, gelişen piyasa teknoloji hisselerindeki rallinin "aşırı genişlemiş gibi göründüğünü, bu yüzden şu an ayırdığımız paylara ekleme yapmadan önce bu hisselerin geri çekilmesini beklemeyi
tercih ettiklerini" belirtti.
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yapan JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "Türkiye ekonomisi, reaksiyon gücünün yüksekliğini korumaktadır" ifadesini kullandı. Ökmen, "Üst üste gelen dış ve iç şokların ekonomik büyüme ve döviz kazandırıcı faaliyetlere odaklanma üzerindeki sınırlayıcı etkisi yüksek ölçüde telafi edilmiştir" dedi.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin denediği son füzenin kıtalararası balistik füze olduğunu söyledi.Tillerson, yeni füze denemesinin 'ABD'ye yönelik tehdidin artırılması' olduğunu belirtti ve "Washington nükleer silahlara sahip bir Kuzey Kore'yi asla kabul etmeyecektir" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’yı değiştirecek reformlarını uygulamak için son engeli de aştı. Amerikanın Sesi Radyosunun haberine göre, Başbakan Edouard Philippe başkanlığındaki Fransız Hükümeti, Meclis’ten, salt çoğunluğun çok üzerinde, ezici çoğunlukla güvenoyu almayı başardı.
Çin'in hizmet sektöründe büyüme Mayıs ayındaki toparlanmanın ardından Haziran ayında yeniden ivme kaybetti. Haziran ayında daha yavaş bir hızla büyüyen hizmet sektörü, ekonomi için görünümün
zayıfladığına işaret etti.
  IMF, Ukrayna'ya finansal yardım programının beşinci dilimi olan 1,9 milyar doların verilmesini erteledi. Ukrayna Başbakanı Volodymyr Groysman'ın Bloomberg News'a verdiği bilgiye göre IMF yardım dilimini 2017 sonbaharından önce vermeyecek.
İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Michael Saunders, yatırım ve ihracatın tüketici harcamalarında yavaşlamayı telafi edeceğine güvendiğini söyledi. 
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny, ECB'nin yüzde 2'nin hemen altı olarak belirlenen enflasyon hedefinin çok dar şekilde uygulanmaması gerektiğini söyledi. Nowotny yaptığı değerlendirmede enflasyon hedefinin esnek ve orta vadeli olması gerektiğini savundu. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Katar'ın kredi notunu teyit ederken, görünümünü düşürdü.Moody's'den yapılan açıklamada, Katar'ın kredi not görünümünün OPEC ülkeleri ve Arap komşuları ile yaşadığı diplomatik krizden kaynaklanabilecek finansal riskler nedeniyle aşağı çekildiği
belirtildi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Kuzey Kore'nin bir kıtalar arası balistik füze denemesi yapmasını kınadı ve ABD ile müttefiklerini büyüyen Kuzey Kore tehtidine karşı korumaya hazır olunduğunu bildirdi. 
Asya'nın en büyük ekonomilerinden olan Güney Kore'nin cari fazlası bir önceki aya göre artış gösterdi.
Güney Kore Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs'ta cari işlemler fazlası 5,94 milyar dolar seviyesinde geldi. 
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Almanya'nın Hamburg kentinde Cuma günü başlayacak G20 liderler zirvesi öncesinde Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, G20 üyesi ülkeleri iklik değişikliğine karşı birlikte çalışmaya çağırdı. 

Günün önemli şirket haberleri 05/07/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 05/07/2017

 

Altın Kore gerginliğiyle yükselişini 2. güne taşıdı

 

Rusya'nın 'üretim' açıklaması petroldeki yükselişi frenledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)