E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa öncesi büyük hazırlık---

Borsa öncesi büyük hazırlık

Borsa öncesi büyük hazırlık
09 Eylül 2013 - 09:07 borsagundem.com

Borçlar had safhada... Çekler yazıldı… İştirakler ve halka açık şirketler ana şirkete dahil edildi… İşte o ilginç alımlar…

MURAT DEMİRBAĞ-BORSAGUNDEM.COM
Genpower… Şimdilik halka açık olmayan ancak halka açık firmalarla yaptığı alımlar nedeniyle piyasaların en çok dikkat çeken şirketi. Peki Müjdat Uslu’nun Genpower’ı bugünlerde niçin bu kadar önemli?
Türkiye adına çok özel bir ürün olan jeneratör üretimiyle Türkiye’nin en büyüğü, dünyanın 7. büyük şirketi olan ve “zararda” iddialarının hedefine oturan Genpower bugün neden jeneratörleriyle değil de kafa karıştıran birleşmelerle konuşuluyor? İşte perde gerisindekiler...
Genpower, ilk olarak borsa kulislerinde konuşulan, ardından KAP’a düşen açıklama sonucu Latek Holding’le ilişkisi nedeniyle yatırımcının ilgi sahasına girdi. Alım mı yapılacak, birleşme mi olacak söylentileri piyasayı sararken, Genpower, halka açık Altınyağ Kombinaları’nın iştiraki Gürtaş Tarım’ın İzmir’deki arsasını 11.800.000 TL karşılığında satın aldı. Bu arada Mehmed Nureddin Çevik, Artı Yatırım Holding adına 7.5 milyon lira ödeyerek Genpower’ın yüzde 6.9’unu satın aldı. Genpower da Nureddin Çevik’in kardeşi Enver Çevik’in ‘taze şirketi’ halka açık İCG Yatırım Holding’i aldı. Genpower son olarak Latek Holding’in sahibi oldu.
Bu arada çok dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı; Mehmed Nureddin Çevik tarafından Artı Yatırım’dan Genpower’a yaklaşık 8.625.000 TL’lik sermaye artırım avansı gönderildi. Genpower’in 100 milyon olan sermayesi de 125 milyon TL’ye yükseltildi.  
Halka açık olan şirketlerle halka açık olmayan şirket arasında yatırımcıya ‘Neler oluyor’ dedirten tüm bunlar olaylar yaşanırken, Genpower’ın bu son noktaya gelmeden önce, yani Haziran’ın 28’inde yapılan Olağan Genel Kurul’da 6 küçük şirketi devir aldığı ortaya çıktı. Tüm aktif ve pasifleriyle küçük firmaları Genpower Jeneratör altında birleştirme operasyonunun, büyük(!) adımlar öncesi amiral gemi Genpower’ın aktiflerini büyütmek amacını taşıdığı öne sürüldü.
Biz de Genpower’ın son bilançolarını inceledik. Ve yaptığımız incelemede borsada çok sayıda şirketi ele geçirmek üzere olan şirketin bilanço kalemlerinde özellikle 2013 yılının ilk 3 ayında tuhaf hareketler olduğu, artışlar yaşandığını gözlemledik. Özellikle halka açık binlerce ortağı olan şirketlerde sahip olmayı planlayan Genpower’ın yüksek miktarda banka borcu bulunması, 2012 yılında 4 çekinin arkası yazılan şirketin bilançonun pasif kalemlerinden ‘’alınan çek avansları’’nın rekor seviyeye ulaşmış olması dikkatlerden kaçmadı.
İŞTE DEĞİŞİMİN TABLOSU
Devrolan şirketlerin mali tabloları incelendiğinde ortakların koydukları sermayeler dışında pek fazla bilanço hareketi gözlenmedi. Bilançolara bakıldığında şirketlerin pek aktif olmadığı bile söylenebilir. Genpower ile birleştirilen bu şirketlerin ticari alacak kalemleri ortaklardan alacaklar kaleminden oluşuyor. Karşılaştırmalı bilançolarda yer alan geçmiş yıllara ait ticari borçların ise son 3 aylık dönemde ortaklar tarafından karşılandığı dikkati çekiyor. Devrolan 6 şirketin ödenmiş sermayeleri toplamda 7.000.000 TL ve özvarlıklarının toplamı ise 8.419.409 TL olduğu görülüyor.
Genpower Jeneratör’ün ödenmiş sermayesinin 100.000.000 TL ve özvarlığının ise 107.590.226 TL olduğunu hatırlattıktan sonra önemli bir ayrıntıya değinmek gerekiyor. Şirketin 2010, 2011, 2012 ve 2013/3 aylık bilançoları karşılaştırmalı olarak incelendiğinde  2013/3 aylık döneminde aktiflerindeki artış göze çarpıyor. Detayına baktığımızda ise “Alınan Çekler’’ kalemi 31/12/2012’de 38.855.100 iken 2013 ilk 3 aylık dönemde 202.768.990 TL’ye çıkmış. Arada 163.913.890 TL’lik fark bulunuyor. Pasif tarafta ‘alınan sipariş avansları’ kaleminde de bir önceki yıla göre neredeyse aynı miktarda, yani 157.843.479 TL’lik artış söz konusu. Buna göre şirketin 2013 yılının ilk 3 aylık döneminde bir anda bu kadar sipariş almış olması dikkat çekici.
Ticari alacak kalemi bir kenara bırakıldığında şirketin aktifinde yer alan ‘maddi duran varlıklar’ kalemi önemli bir yer teşkil ediyor. Zira şirket, neredeyse tüm sermayesini gayrimenkule gömmüş görünüyor. Şirketin maddi duran varlıklar kaleminin büyüklüğü 102.758.207 TL. Yani neredeyse şirket sermayesinin tamamı.
Genpower’ın bilançosunda dikkat çeken bir diğer husus ise bankalara olan kısa ve uzun vadeli borçların toplamı. Şirketin kısa vadede bankalara 34.574.748 TL kredi borcu bulunuyor. Belli ki sermaye artırımıyla kasasına giren 8.625.000 TL bu borçların taksidine gidecek. Peki kısa vadeli banka borçları bu kadar yüksekken yeni satın almalara girip, borçları artırmanın amacı ne acaba? Zira Genpower’ın sahibi Müjdat Uslu, 2 Ağustos 2013 tarihinde İCG Holding’de Enver Çevik ve Hasan Özsoy’a ait A ve B tipi payları 6.100.000 TL bedelle satın aldı. Yönetim Müjdat Uslu’ya geçti. Latek Holding’in alınmasına dair hisse devir bedeli ise en geç 15 Mayıs tarihine kadar ödenecek. Uzun vadeli borçları ise neredeyse sermayesi kadar; 94.054.984 TL.
Bütün bunları üst üste koyduğumuzda üretim ve satış konusunda yaşanan sıkışıklığın Şirketi başabaş konumuna getirmiş olduğu ortada. Ancak görünen o ki şirket, bu sıkışıklığı aşabilmek için yeni arayışlar içine girmiş. Son iki bilanço döneminde bilançosunun net kâr kaleminde umduğunu bulamayan Genpower para kazanmak için yeni siparişler almak zorunda. Ne yazık ki yeni siparişlerin üretimi için işletme sermayesi kalmamış durumda. Buna rağmen şirket geçtiğimiz günlerde enteresan şirket alım-satımlarına imza attı. İzmir’de gayrimenkul alımı, halka açık şirketlerin satın alınması son günlerin manzarası. Geriye de tek bir çıkış yolu kalmış olacak ki para olmamasına rağmen halka açık şirketleri alarak dolaylı yoldan halka açılma yolunda adımlar atılmış görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aziz10 Eylül 2013 01:26

    Hokkabaz iş başında al sana bir hokus-pokus vakası daha şirket düzgün olsa bu dümencilerle işi ne al sana yeni atac

  • GUN POWER09 Eylül 2013 14:05

    dikkat edelimde gun powder olmayalım ŞİRKETLER BORSAYA BÜYÜMEK İÇİN GELİRLER DİYEN SAF ARKADAŞIM!! onlar büyürken sen dikkatli olda sen KÜÇÜLME........ ANLADINN

  • TEMEL09 Eylül 2013 14:00

    BEN TEMELCİYİM BU YAZIYI YAZAN MURAT DEMİRBAĞI SEVDİM GÜZEL ANALİZ YAPMIŞ ŞİRKETİ BİR YATIRIMCININ ANLAYACAĞI KADAR AÇIK VE SEÇİK GERİSİ ARTIK SİZE KALMIŞŞ

  • arif 09 Eylül 2013 13:46

    Yani bu kadar hisse o almış bu kadar hisse şu satmış hikaye asıl mesele yiğen bu şirketi halka açmakmış aceba neden direk halka arz etmedilerde bu kadar yol dolaşıyorlar NE DERSİNİZ?

  • ankaralı turgut09 Eylül 2013 13:41

    bunca yıldır ankaradayım bu şirketi ne gördüm nede duydum iyi bişeyler olsaydı duyardık herhalde ikinciside iş yaptıkları kişiler hakkında hiç iyi bişey duymadım borsada, gelde işkillenme şimdi

  • batık firmayı allayıp pulluyorlar09 Eylül 2013 11:36

    Batır firmayı allayıp pullayarak halka açık firma ile birleştiriyorlar. Batık firmaya 100 milyon değer biçip, 100 milyon lot sahibi oluyorlar. normalde beş para etmez 100 milyon lotu da ahlka haraç mzat satacaklar. aynen uçak-kraft birleşmesinde olduğu gibi. yeni borsa hileleri birleşmeler üzerinden oluyor. SPK yine yetersiz... yine yetersizzzz..

  • Genpower09 Eylül 2013 11:10

    Şirketler büyümek için borsaya gelir. Genpower Türkiyenin en büyük jeneratör üreticisi olma aşamasında borsaya geliyor ve borsadan alacağı güçle dünya jeneratör sektörü sıralamasında yükselmeye devam edecek.

  • murat09 Eylül 2013 10:44

    Bırakın şu gözaltı hisselerini yazmayı. Kaç gündür Garanti usul usul gidiyor. Bunu yazan yok hiç.

  • Mehmet09 Eylül 2013 09:45

    İyi iş çıkarmışsınız.