E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa patronları zengin etti---

Borsa patronları zengin etti

Borsa patronları zengin etti
23 Şubat 2011 - 00:43 borsagundem.com

İMKB’de elde edilen yaklaşık 17 milyar dolarlık halka arz gelirinin yüzde 64,31’i, yani aslan payı patronların cebine gitti

ELİF BATU YENER-BORSAGUNDEM.COM
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) son 21 yılın en şanslısı patronlar oldu. Geride bıraktığımız 21 yılda onlarca patronun cebine milyarlarca dolar girdi. Son 21 yıllık süreçte toplam 338 şirketin halka açıldığı İMKB’de elde edilen yaklaşık 17 milyar dolarlık halka arz gelirinin yüzde 64,31’i, yani aslan payı patronların cebine gitti. Ellerindeki payları halka arz yoluyla satan bu şirketlerin patronları elde ettikleri geliri kişisel ihtiyaçları ya da yeni yatırımları için kullandılar. Bu nokta muğlak. Ancak sermaye piyasaları yoluyla direk şirketlerin kasasına giren para toplamın yüzde 36’sını bile bulmadı.
Elbette Türkiye’de halka açılmanın temel nedeni finansal kaynağa ulaşmak. Prosedürler de bu finansal kaynağa doğrudan patronun ulaşmasına da ya da paranın şirket kasasına girmesine izin veriyor. Bir halka arzda hem ortak satışı, hem sermaye artırımını bir arada tercih etmek de mümkün. Bu üç yöntemi de başarıyla uygulayan ve bugün yatırımcısına kazandıran, düzenli temettü ödemesi yapan birçok şirket var.
16.8 milyar $’lık halka arz geliri
İMKB verilerine göre, son 21 yıllık süreçte toplam 16 milyar 889 milyon 74 bin 440 dolarlık halka arz geliri elde edildi. Söz konusu süreçte patronlar ağırlıklı olarak sermaye artırımını değil, doğrudan kendileri hisse satmayı tercih etti. Bu paradan aslan payı da doğrudan şirketin kasasına değil, ortaklara gitti. Ortaklar da bu parayı yeni yeni yatırımlarda ya da kişisel ihtiyaçlarında kullandılar.
Söz konusu halka arz gelirinin 10 milyar 862 milyon 876 bin doları (yüzde 64,31) ortak satışı yoluyla gerçekleştirildi. Bu rakamın sadece yüzde 35,29’una denk gelen 5 milyar 960 milyon 293 bin dolarlık bölümü ise halka arzda sermaye artırımı yöntemi kullanıldığı için şirketlerin kasasına girdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet22 Şubat 2011 21:10

    birazda küçük yatırımcıyı düşünseya şu imkb spk patronlar istedigi gibi açıklama yapıyor sonra milleti hissesine çekiyor sonra yaptıgı açıklamayı degiştiriyor patron karına kar katıyor kazanan kim patronlar imkb spk kaybeden küçük yatırımcı bu kadar basit

  • kenan22 Şubat 2011 11:59

    bedelliler milletin cebinden para gasp etmektir.tabiki patronlar kazanacak küçük yatırımcının patron senetlerinden para kazandıgı olmuşmudur