E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?---

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?
04 Temmuz 2023 - 11:26 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni, FED’in şahin açıklamaları ile boğa piyasası arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekti. Yardeni yapay zekâ rallisinin sürdürülebilirliği ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda kısa bir süre öncesine kadar şüpheci bir yaklaşım tercih eden yatırımcılar şimdiyse artan bir hızla boğa piyasasına yaklaşıyor. Bu süreçte ABD Merkez Bankası ise şahin eğilimli mesajlar vermeyi sürdürüyor.

Insider’ın haberine göre ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni, söz konusu değişimin piyasalar için rahatsız edici bir dinamik olduğunu söyledi. Yardeni ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin yıl sonunda 4.500 puan seviyesinin aşağısına gerileyeceğini öngörüyor. Borsa uzmanı bir önceki tahmininde ise yıl sonunda endeksin 4.600 puan olacağını tahmin etmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları yılın ilk yarısında oldukça güçlü bir performans gösterdi. S&P 500 Endeksi’nin %16’nın üzerinde yükseldiği altı ay boyunca teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi ise %38’lik göz kamaştıran bir performansa imza attı. Nasdaq yapay zekâ teknolojileri etrafında oluşan boğa piyasasıyla birlikte 1983 yılından bu yana en güçlü altı aylık yükselişini gösterdi.

Yardeni ise, “Bu sadece yılın ilk yarısı” diyor. Borsa uzmanı, “S&P 500’ün 200 günlük hareketli ortalaması %11’in üzerinde. Boğa piyasası kanalının üst sınırına denk gelen mevcut seviyelerde bir miktar direnç oluşacaktır. Yükseliş daha fazla devam ederse piyasalar için erime senaryoları daha yakın hale gelecek” uyarısında bulundu.

Rallinin eriyeceğine dair senaryolar hisse senedi yatırımcıları için endişe verici. Zira bu tür ralliler genellikle sürdürülebilirlik göstermez ve özellikle de hisse değerlemeleri aşırı yükseldiğinde aksi yönde acı verici kayıplara yol açabilir.

Hisse senetlerinin tekrar aşırı değerli hale geldiğine dikkat çeken Yardeni, fiyat bilanço oranlarına işaret ederek büyük teknoloji hisselerinin yeniden 30 kat seviyelerine ulaştığını belirtti. Bu arada S&P 500 Endeksi’ndeki fiyat bilanço oranı ise 19 kat seviyesinde. Endeksteki teknoloji hisseleri dışarıda tutulduğundaysa bu oran ancak 16,5 kata kadar çekilebiliyor. Yardeni’ye göre bu hâlâ çok yüksek bir oran.

Yardeni, “Boğa piyasasının başlangıcından bu yana en büyük 8 teknoloji hissesi %47,2 yükseldi” dedi.

Borsa uzmanı hisse senetleri için yükseliş öngörülerini devam ettirse de ABD Merkez Bankası’nın (FED) şahin bir tavır benimsemesine rağmen borsalardaki boğa piyasası algısının devam etmesine endişeyle yaklaşıyor. Zira yatırımcılar tarafında bir ekonomik resesyona ilişkin beklentiler yavaşlıyor. AAII’ın haftalık yatırımcı duyarlılığı anketlerine göre Amerikan ekonomisinin dayanıklılığına güvenen yatırımcılar resesyon beklentilerine şüpheyle yaklaşıyor ve boğa piyasası öngörülerinde de artış gözlemleniyor.

Piyasalardaki tüm bu olumlu havaya rağmen FED Başkanı Jerome Powell’sa geçen hafta Portekiz’de gerçekleştirilen bir konferansta yaptığı açıklamalarda iki faiz artırımı ihtimalinin daha muhtemel olduğunu söyledi. Piyasaların beklentileri ile FED açıklamaları arasındaki uyumsuzluk özellikle de Amerikan enflasyon verileri beklentilerin üzerinde gelirse borsalar için kötü bir haber anlamına gelebilir.

Yardeni’ye göre bir ‘erime’ işareti olmayan sağlıklı ve sürdürülebilir bir ralli için yükselişlere diğer sektörlerin de katılması gerekiyor. Borsa uzmanı bunun başlangıcına dair işaretlerini de görüldüğünü söyledi.

Yardeni, “Rallinin finansalları yayılması için yeterince alan var. Bu arada yükselişler halihazırda sanayi sektörüne doğru genişledi. Sektör yeni rekor seviyelerine çıkıyor gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?

 

Morgan Stanley'den gelişmekte olan piyasalara dair faiz uyarısı

 

ABD'de ISM imalat endeksi haziranda beklentilerin altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI04 Temmuz 2023 12:31

    Bizde de MB faiz artırıyor, döviz patlıyor borsa da patlıyor sizce bir çelişki yokmu.Bunlar borsanın katilidir.

  • NUSRET ALİBEYSOY04 Temmuz 2023 12:23

    Zaten insanlardar biraz akıl olsa zaten para kayıp etmezler.alacaksın altını uzun vadeli olacaksın mesala altın 2008 den buyana 244 kat kazandırmış.