E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rotasyonu ivme kazanıyor---

Borsa rotasyonu ivme kazanıyor

Borsa rotasyonu ivme kazanıyor
12 Ağustos 2024 - 11:26 borsagundem.com

ABD’de teknoloji dışı şirketlerin kazançlarındaki büyüme hisse senedi piyasalarına da yansıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsa rotasyonunun kalıcı olup olmayacağı merak ediliyor. İyimser tarafta yer alanların argümanı ise teknoloji dışı şirketlerin kazançlarındaki büyüme.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, kurumsal Amerika'da bir başka üç aylık kazanç sezonu son aşamasına girerken, bir olgu açıkça kendini gösteriyor: “Yapay zeka çılgınlığının dışında kalan şirketlerde uzun zamandır beklenen toparlanma nihayet başladı.”

Geniş kazanç gücü

Bloomberg’den Esha Dey’in haberine göre, rotasyonun işaretleri gözden kaçacak cinsten değil. Birkaç çeyrek boyunca, yedi en büyük teknoloji şirketindeki kâr büyümesi S&P 500 Endeksi için kazançları yönlendiriyordu. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, kıyaslama endeksindeki ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri hariç diğer hisse senetleri 2022 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana ilk kâr büyümesini sağlama yolunda olduğundan, bu durumun değişmek üzere olduğu görülüyor.

Truist Advisory Services'ın eş yatırım sorumlusu Keith Lerner, “Bu daha geniş kazanç gücü olumlu bir gelişme çünkü portföy yöneticilerine sadece birkaç hisse senedinin ötesinde daha fazla fırsat sağlıyor ve daha dengeli bir piyasa yaratıyor" diyor.

S&P 500 üyelerinin yüzde 80'inden fazlası rapor vermiş olsa da, Home Depot, Walmart ve Target gibi ABD tüketicilerinin sağlığına dair önemli ipuçları veren öncüler henüz rakamlarını açıklamadı. Tüketici harcamaları hakkında ortaya koydukları ipuçları, yatırımcıların ekonomik yavaşlama olasılığı konusunda tedirgin olmaya devam etmesi nedeniyle yakından izleniyor. Ayrıca, yapay zekayla ilgilenen yatırımcılar için tartışmasız en önemli hisse senedi olan Nvidia’nın bu ayın sonlarında rapor vermesi planlanıyor. İşte kazanç sezonunun şu ana kadarki önemli noktalarından bazıları…

Genişleyen büyüme

En büyük çıkarım, daha küçük hisse senetleri ivme kazanmaya başladıkça, büyük sermayeli şirketlerin kâr büyümesinin yavaşlaması oldu. BI (Bloomberg Intelligence) verileri, Muhteşem Yedili hariç S&P 500 şirketlerinin kazançlarının, beş çeyreklik düşüşün ardından, bir yıl önceki aynı döneme göre ikinci çeyrekte yüzde 7,4 oranında artacağını gösteriyor. Dev sermayeli teknoloji grubu olan ve Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Tesla vee Nvidia için kârların ise yüzde 35 artacağı öngörülüyor. Bu kesinlikle hızlı bir tempo, ancak geçen yılki daha büyük kazançlardan keskin bir yavaşlamayı temsil ediyor.

Kazanç gücünün daha geniş piyasaya yayılması, büyük sermayeli hisse senetlerinden uzaklaşıp daha küçük şirketlere ve piyasanın gerisinde kalanlara doğru halihazırda yaşanan sert rotasyona daha fazla yakıt katabilir. Yatırımcı değişimi ilk olarak Temmuz ayında beklenenden daha soğuk bir enflasyon okumasıyla tetiklenmişti.

Citigroup’ta hisse senedi ticaret stratejisi başkanı Stuart Kaiser, “Kazançların genişlemesi teması, hisse senedi performansının bu yıl Muhteşem Yedili’nin ötesine geçeceğini düşünmemizin temel nedenlerinden biriydi. Kazanç üreten daha fazla şirket, Hisse başına kazanç büyümesini daha az nadir hale getirecek ve hisse senedi performansına daha geniş katılımı destekleyecektir. Bu, bu yıl çoğunlukla sadece inişli çıkışlı olarak gerçekleşti ve bu da yatırımcılar için sinir bozucu oldu” diyor.

Yapay zeka coşkusu sarsıldı

Büyük hayal kırıklığı, hem beklentilerin hem de hisse senedi değerlemelerinin yüksek seyrettiği köşeden geldi. Yapay zekadaki büyük oyuncuların şimdiye kadarki sonuçları en iyi ihtimalle ılımlı oldu ve milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımlarından elde edilen getirilerin yakın zamanda gelmeyebileceği endişesini yaydı. Amazon, Microsoft ve Alphabet'in hepsi hayal kırıklığına uğradı, görünümleri ya beklentileri karşılamadı ya da uzaktı.

Bloomberg Intelligence stratejisti Michael Casper, “Gelirlerde bu artış olmadığı için şirketlerin biraz tedirgin olması ve yapay zeka projelerini veya harcamalarını azaltması riski var. Özellikle ekonomi zayıflıyorsa ve kar marjlarını yüksek tutmaları gerekiyorsa, yapay zeka harcamaları ilk kısıtlanacak şey olacak çünkü çok az gelir üretiyor” şeklinde konuşuyor.

Facebook'un ana şirketi Meta, ikinci çeyrek gelirinin beklentileri aşmasıyla yapay zekadaki gücü öne sürerek bu eğilime karşı çıktı. Apple ayrıca yeni yapay zeka özelliklerinin gelecek aylarda iPhone yükseltmelerini teşvik edeceğini ve bunun satışlardaki yavaşlamanın önüne geçeceğini söyledi. Yapay zeka harcamalarından en çok yararlanan Nvidia, 28 Ağustos'ta kazanç raporunu açıklayacak.

Bank of America'da hisse senedi stratejisti Savita Subramanian, “Bu çeyrekte hiper ölçekleyiciler için temel odak noktası yapay zekadan para kazanmaktı. Net para kazanma eğilimleri olanlar ödüllendirilirken, diğerleri cezalandırıldı. Kısacası, yapay zeka abartı günleri sona erdi” diyor.

Gelirler hedefi ıskaladı

Kazançlar parlak seyretse de, gelirlerde ıskalamalar daha sık gözlendi ve piyasa gözlemcilerinin dikkatini çekti. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, şirketler bir yıl öncesine göre yüzde 20'ye kıyasla yüzde 21 oranında tahminlerin altında gelir bildirdi.

Truist'ten Lerner, “Genel kazançlar beklentileri aşıyor ve uzun vadeli ortalamaya yakın seyrediyor, ancak gelirler ortalamanın altında. Bu nedenle, şirketler rakamlarını karşılamak için gider tarafı gibi diğer kaldıraçları kullanıyor” diyor.

Görünüm iyileşiyor

Genel olarak, yöneticiler gelecekteki kazançlar için iyimserliklerini dile getiriyor ve BI'nın verileri üçüncü çeyrek için olumlu bir eğilim gösteriyor. Aslında, kazanç rehberliği momentumunun 2021'den bu yana ilk kez Temmuz-Eylül döneminde pozitif olması bekleniyor.

Bank of America'dan gelen veriler de aynı eğilimi gösteriyor. Stratejist Subramanian, analistlerin hem 2024 hem de 2025 için ortalama tahminlerinin tuttuğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu, analistlerin tahminlerinden nispeten memnun olduklarını gösteriyor.”

Hisse senedi tepkileri yoğunlaşıyor

Hisse senedi fiyatları için oynak bir kazanç sezonu oluyor. Hem iyi hem de kötü haberler, her zamankinden daha yoğun hisse senedi tepkileriyle karşılanıyor.

Citi'den alınan verilere göre, ikinci çeyrek kazançlarını açıklayan S&P 500 şirketlerinin hisseleri, duyuru gününde her iki yönde de ortalama yüzde 4,9 oranında hareket etti. Bu, yüzde 3,3'lük tarihi ortalamanın çok üzerinde bir seviyeye karşılık geliyor. Dahası, veriler, sadece bir yöndeki kazanç günü hareketlerinin 12 yılın en genişi olduğunu da gösteriyor.

Borsada ‘ikinci rotasyon’ dönemiBorsada ‘ikinci rotasyon’ dönemi

 

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

 

Borsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlıBorsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlı

 

Wall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlıWall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı

 

Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?

 

Fundstrat: Borsada en kötüsü geride kaldıFundstrat: Borsada en kötüsü geride kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)