E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa tarihi 2022 yılı için hangi ipuçlarını veriyor?---

Borsa tarihi 2022 yılı için hangi ipuçlarını veriyor?

Borsa tarihi 2022 yılı için hangi ipuçlarını veriyor?
21 Ocak 2022 - 16:12 borsagundem.com

ABD borsaları 2021 yılında %20’ye yakın getiri sağlamıştı. Borsa yazarı Ben Carlson tarihsel verilere bakarak geçen yıl elde edilen bu yüksek getirilerin 2022’de olumsuz etki yaratmayacağına işaret ediyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalara ilişkin kehanette bulunmak oldukça iddialı bir iştir. Gelecekteki gündem maddelerine önceden hakim olmak gibi sihirli bir yeteneğe sahip olunsaydı dahi bu bilgiden kâr elde edebilmek yine de zor olurdu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2020'de ABD ekonomisi tarih boyunca bir çeyrekte görülen en sert küçülmeye şahit oldu. Dünyanın en büyük ekonomisinde yaklaşık %15'e ulaşan bir işsizlik oranı ve insanların yaşam biçimini yeniden şekillendiren bir pandemi gerçeği ortaya çıktı. Ancak ABD borsaları yine de yılı neredeyse %20’lik bir yükselişle tamamladı. Piyasanın gündeme tepkisini tahmin etmekse neredeyse haberin kendisini tahmin etmek kadar zordu.

Fortune’un yazarı Ben Carlson geleceği doğru tahmin etmenin neredeyse imkansız olduğu piyasalarda nasıl daha iyi hazırlık yapılabileceği tartışıyor:

“Borsalarda gelecekteki senaryoları tahmin edebilmenin bir yolu borsaya yatırım yaparken beklenebilecek sonuç aralığını görebilmek için geçmişe bakmaktır.

1928'den 2021'e kadar ABD borsalarının yıllık ortalama getirisi yıllık bazda %9,9'dur. Ancak yatırımcıların yıl içinde ve yıl boyunca elde ettiği getiri, uzun vadeli ortalamalara nadiren yakın olur.

Son 94 yılda, ABD borsası takvim yılı getirilerini sadece yüzde 15 oranla %0 ila %10 arasında getiri sağladı. Bu istatistik aynı zamanda borsaların yüzde 85 oranla, belirli bir yıldaki yatırım geri dönüşünün uzun vadeli ortalamadan çok daha yüksek veya çok daha düşük olma eğilimi gösterdiğini işaret ediyor.

Örneğin, tüm takvim yılı dönemlerinin neredeyse yarısında, borsalar ya %20 veya daha iyi getiri sağlamış ya da %10 veya daha kötü bir düşüş göstermiştir. Aslına bakılırsa borsalar için genel norm ya büyük yükselişlerin görüldüğü yıllar ya da sert düşüşlerin görüldüğü yıllar olarak ayrılıyor. ABD borsaları istatistiklerine bakıldığında her 10 yılın 7'sine yukarı yönlü ya da aşağı yönlü çift haneli hareketlerin kaydedildiği görülüyor. Bu da ABD borsalarında tek haneli kazanç veya kayıp verme ihtimaline göre çok daha büyük bir kazanç veya kayıp yılı yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Wall Street stratejistleri S&P 500 için yıl sonu fiyat hedefini tahmin etmeyi severler. Geçmişi bir rehber olarak kullanmaksa, çoğu zaman stratejistlerin yıllık kazançları doğruya yakın tahmin etmelerine yol açar. Zira 1928'den bu yana her dört yılın yaklaşık üçünde, borsalar yükseliş gösteriyor.

Ancak ortalama yıllık getiri rakamlarında olduğu gibi, bu aralıkta da yıldan yıla devam eden model bulunmuyor.

1928'den 1941'e kadar ABD borsaları 14 yılın dokuzunda düşüş gösterdi. Bu düşüşlere, 1929'dan 1934'e kadar altı yılın beşinde borsaların çöktüğü Büyük Buhran da dahil. Daha sonra 1947'den 1961'e kadar hisse senetleri 15 yılın 13'se yükseldi. 1982'den 1999'a kadar geçen 18 yıllık sürede borsa sadece bir kez düştü ve bu düşüş 1990'da %3'lük bir kayıpla gerçekleşti. Ardından 2000'den 2002'ye kadar üç yıl üst üste gelen düşüşler görüldü. Şu anda ise borsalarda 19 yılda sadece iki yıl (2008 ve 2018'de) düşüş görüldüğü bir dönemdeyiz.

Bu rakamlar genel olarak borsaların bir yılı nasıl bitirdiğiyle alakalıdır. Ancak borsalarda art arda getiri sağlanan yıllarda da düşüşlerin ardından geri dönüşler görüldü. Borsalarda yıllık ortalama getiri %10'a yakın olmasına rağmen, 1928'den bu yana bir takvim yılı boyunca ortalama zirveden dip noktaya geri çekilme oranı yaklaşık %17'lik bir kaybı gösterir.

Borsa belirli bir yılda yükselse bile, yıl boyunca kayıpların kaydedilmesi de normaldir. Borsanın sadece %10 veya daha fazla yükseldiği yılları hesaba katıldığında bile (ki bu ABD borsaları tarihinin %60’ını ifade ediyor) bu getirilere giden yolda her yıl ortalama %11’lik bir geri çekilmeye şahit olunduğu görülüyor. 1928'e kadar olan tüm takvim yıllarının üçte ikisinde, yılın nasıl bittiğine bakılmaksızın çift haneli geri çekilmeler meydana geliyor.

Tüm bu istatistiklere rağmen borsaların iyi bir yılın ardından kötü bir yıl geçireceğine ya da tam tersine iyi bir yıl geçireceğine dair varsayımda bulunmaksa bir anlam ifade etmiyor. Zira yıllık performanslar ile bir sonraki yıl arasında bir ilişkiyi bulmak oldukça zor.

Hisse senetleri önceki yıl ister aşağı yönde ister yukarı yönde olsun tarihsel istatistiklere göre yukarı yönde hareket etmeye eğilimlidir. Borsalar önceki yıl büyük bir getiri sağlasa da ya da büyük bir kayba şahit olsa da ABD borsaları ortalamalarına göre ertesi yıl yine yükselmeye eğilimlidir.

Peki ya 2021 gibi S&P 500 Endeksi’nin yaklaşık %29 yükseliş gösterdiği bir yıldan sonra? Borsalar bu tür bir tarihi yılın sonrasında nasıl performans gösteriyor?

Şaşırtıcı derecede olumlu. ABD borsasının bir önceki yıl %20 veya daha fazla değere sahip olduğu bir yılı takip eden yılda ortalama getiri %9,7'dir. Hisse senetleri %20 veya daha fazla değer kazandıktan sonra %70 ihtimalle yükseliyor. ABD borsasının bir önceki yıl %30 veya daha fazla arttığı bir yılın ardından ortalama getiri ise %9,9'dur ve hisse senetleri bir sonraki yılın üçte ikisi kadar yükselmektedir.

Hisse senetlerinde büyük getiriler yaşadıktan sonra birçok yatırımcı için bu kayıpların düşmesinin kaçınılmaz olduğu hissedilebilir. Bu her zaman mümkün olsa da tarih yüksek kazançların ardandan kazançların daha da büyüme eğilimim olduğunu gösteriyor.”

Küresel yatırımcılar ABD’den Avrupa’ya kaçıyor

 

Milyarder yatırımcıdan ‘süper balon’ uyarısı

 

Morgan Stanley de petrol için 100 dolar tahmini yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • admın22 Ocak 2022 14:05

    zrtgyo karın yüzde 30 nu temettü yada bedelsiz verecekmiş duyduguma göre

  • Halk önce lüksden kısar22 Ocak 2022 10:05

    2021 senesi içinde coşan karlılık oranları bazı sektörlerde 2022 senesi içinde yerini düşüşe bırakacak,kredi faizleri indirimlere rağmen düşeceğine arttı vade sayısı çok sınırlı olduğu için 400 bin lira olan bir alt sınıf aracı veya daha ucuz 300 bin lira olan altında altı aracı alacak kişinin cebinde 100-150 bin lirası olsa bile mevcut ödeme ve faiz koşullarında alması imkansızdır,zira bu aracın yarı fiyatından fazlası ötvdir,devlet göstermelik değilde gerçek bir ötv indirimine gider ve satıcılarda finans olarak destek kampanyaları düzenlerse o zaman olur aksi halde araçlarda araç yan sanayii de kötü bir sene olacak,bankalar 2021 de olduğu kadar kazanamayacak,ulaştırma iyi olacak,gıda iyi olacak,gayri menkul patates olacak kimse alamaz bu faizlerle,sağlık ve sigorta sektörüde patates olacak,kimya sektörü yerini korur,maden petrol vs patates olacak,başka ne diyeyim hepsini söyledim.

  • Yorum23 Ocak 2022 00:46

    Sen bekle ulaştırma neye göre iyi olacak hadi THY nin bilançosunu Bi tahmin et bakalım dolar bu kadar yüksekken net döviz pozisyonuna bakarmısın mesela veya petrol benzin bu kadar yüksekken taşıdığı yolcudan para kazanabilir mi dersin sallama bir yazı olmuş yıldızlara mı bakıp konuşuyorsunuz anlamıyorum

  • 2022 21 Ocak 2022 21:18

    2022 yılı Pandemiden çıkış ve normale dönüş yılı olacak bence

  • shortçu21 Ocak 2022 16:19

    bugün düşer onu bilirim. shortu bastım 192 bini bekliyorum. birazdan şelale olacak