E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa ve doları yükselten nedenler neler?---

Borsa ve doları yükselten nedenler neler?

Borsa ve doları yükselten nedenler neler?
28 Aralık 2016 - 15:43 borsagundem.com

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş piyasadaki son gelişmeleri borsagundem.com'a değerlendirdi

BORSAGUNDEM.COM

Uzun bir süre 3.51 seviyesinde kalan dolar kuru dünden beri yukarı yönlü hareketler gerçekleştiriyor. Dün 3.52 seviyesini aşarak 3.53 sınırına kadar yükseldikten sonra yine 3.52 seviyesine gerileyen kur, bugün 3.54'ün üzerine çıktı.

Diğer taraftan, dün hafif bir düşüş gerçekleştirdikten sonra bugün yatay bir açılış gerçekleştiren Borsa İstanbul ise yönünü yukarı çevirdi. Dolar ve BİST'deki bu yükselişin nedenini ve dolardaki yükselişe şirketlerin döviz borçlarının etkilerini uzmanlara sorduk. A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş borsagundem.com'a piyasalar için önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Maviş'in değerlendirmeleri;

Yılın bitimine sayılı saatler kala yurtdışı piyasaların Noel tatilinden dönmesi ile birlikte, gerek hisse senedi piyasalarında gerekse emtiada hareketlenmeleri izliyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıların yılsonu fon hareketleri ve pozitif kapama çabaları endekste ve dolarda hareketleri tetikleyen başlıca unsurlar.

BIST1100 endeksinde 77.100 ve uzun süredir altını önemle çizdiğimiz 77.777, yılsonu kapanışı açısından önemli seviyelerdir. Endeksin 77.777 seviyesini 3,54 seviyesinde olan dolara rağmen kapama arzusu, en kritik süreçlerde dahi hedef değer olarak gözükmesinin yanı sıra; banka, holding, sanayi, otomotiv ve çimento gibi sektörlerin yılsonu kapanış seviyelerini pozitif gerçekleştirme arzusundan da kaynaklanmaktadır.

Sürekli olarak belirttiğimiz bu kritik seviye, 52 haftalık ortalamalar dikkate alındığında endeksin seanslar içerisinde geçse dahi bu seviyenin üzerinde kalıcı kapanışlar gerçekleştiremediği bir direnç noktasıdır.

Doların 3,54 seviyesine hareketlenmesi tatilden dönen yurtdışı piyasalar kadar yurtiçi açık döviz pozisyonu olan şirketlerin yılsonu açık döviz pozisyonlarını kapama telaşsından da kaynaklanmaktadır. Sınırlı olan bu hareket daha çok yabancı yatırımcıların döviz alımından kaynaklı görünmektedir bize göre.

Özellikle dolar endeksinin 103,330 seviyesindeki seyri, doların sadece içeride değil dışarıda da tüm para birimleri karşısında değer kazanımını artırarak devam ettirdiğinin bir göstergesi. Doların bu yükselişi yurtdışı kaynaklı olup, içeride yurt dışına göre daha sakin yükselişler görmekteyiz.

İç gündemdeki gelişmelere baktığımızda ise, anayasa değişikliğinin ilk 3 maddesi, son olarak TBMM seçim dönemi yerine TBMM ve Cumhurbaşkanı seçim dönemi olarak değişirken 4 yıl yerine 5 yılda bir olarak düzeltirken, yedek milletvekilliği ise taslaktan çıkarıldı, kabul edildi.

Rusya ile Türkiye arasında Halep’teki ateşkes için anlaşmaya varıldı. İç gündemde bu haberler konuşulurken, Kremlin tarafından bu konuda herhangi bir teyit gelmediğini hatırlatalım.

Petrol ise kazançlarını korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Irak Petrol Bakanı’nın arz kısıtına tam anlamıyla uyacaklarına dair açıklaması, OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler İzleme Komitesi’nin Ocak ayının 13’ünde toplanmasının önerilmesi ve de bu sabah Venezuela’nın günlük petrol üretimini 95 bin varil azaltacağını açıklamasının ardından ham petrol 54 doların üzerinde seyrediyor. Ham petrolde 54, brent petrolde 55-56 dolar aralığında yılsonu kapanışı görebiliriz.

Altında, dolar/ons ve gram TL arasındaki makasın açılması sonrasında, gram TL’de 128,5 – 129 ve dolar/ons cinsinden altında ise 1135-1138 bandında yılsonu kapanışları gerçekleşebilir.

Tüm bu gelişmeler ışığında, veri akışı açısından sakin olan bugünde, endeksin 77.100 desteğinin üzerinde kapatması durumunda yarın ve haftanın son işlem gününde BIST’te 77.300-77.700 aralığı, dolar kurunda ise 3,52-3,55 aralığında kapanışlar görebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ28 Aralık 2016 23:08

    Belgin hanımı yıllardır bir borsacı olarak yorumlarını dinlerim görüşlerini dogru yapar yorumları mantıklıdır.

  • mehmet yormaz..28 Aralık 2016 18:32

    ışık gokte ye bak. o baya dillendirdi. ama bana sorarsan inşaattan uzakdur... talepler iyi deil..

  • ali dağdelen28 Aralık 2016 16:53

    DOLAR artışı tamamen siyasi, rusya ile anlaştık dendi dört puan birden arttı. ekonomistler milleti kandırmaya devam etsin

  • melih demir28 Aralık 2016 16:25

    bir tek belgin hanım 77777 yi hep dillendirdi.belgin hanımı iyi izlemek lazım..çıkarsız gerçek yorumlar onda. yap kredi ve halk bankı izleyin ..sarkuysanı izleyin.halk ve vakıf gyo u izleyin*

  • MEHMET YORMAZ28 Aralık 2016 16:01

    Enka İnşaat hissesi almayı düşünüyorum. Yorumlayacak arkadaş var mıdır????