E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcıları için doğru zaman şimdi---

Borsa yatırımcıları için doğru zaman şimdi

Borsa yatırımcıları için doğru zaman şimdi
24 Eylül 2024 - 17:22 borsagundem.com

Hisse senetleri piyasalarında artan oynaklık yatırımcıları endişelendiriyor. Ancak uzmanlara göre piyasalardan uzak kalan yatırımcılar bekleyerek zaman kaybediyor olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar her zaman ani iniş çıkışlarıyla bilinir. Ancak son birkaç aydır piyasalardaki oynaklık her zamankinden yüksek seviyelere ulaştı.

The Motley Fool’un haberine göre temmuz ayı ortası ve ağustos ayının başlarında %8’den fazla düşen S&P 500 Endeksi hızlı bir geri dönüş yaptı. Endeks eylül ayının birinci haftasında %4 gerilese de neredeyse anında bir geri dönüş gerçekleştirdi.

ABD borsalarının gösterge endeksi yıl başından bu yana %20’lik yükseliş göstermiş olsa da tüm bu iniş çıkışlar yatırımcıları endişelendiriyor. Yaklaşan ABD başkanlık seçimleri ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimleri önümüzdeki günlerde de hisse senetlerine etki edecek gibi görünüyor.

Haberde ise piyasaların karşılaşabileceği oynaklık göz önüne alındığında mevcut borsalara yatırım yapmanın güveli olup olmadığı tartışılıyor:

Borsaya yatırım yapmak için doğru zaman nedir?

Tüm iniş çıkışlara rağmen hisse senetlerine yatırım yapmak için asla kötü bir zaman bulunmuyor. Piyasalar kısa vadede sallantıda olabilir. Ancak doğru yerlere yatırım yapanlar, diğer bir deyişle oynaklık dönemlerini atlatacak kadar sağlıklı iş temellerine sahip şirketlerin hisse senetleriyle portföylerini oluşturanlar uzun vadede pozitif getiri sağlamayı neredeyse garanti edebilir.

Bir hisse senedinden para kaybetmenin tek yolu, almak için ödediğiniz miktarın altında satmaktır. Hisse senedine tutunduğunuz sürece, fiyat düşse bile, satıp bu kayıpları kilitleyene kadar para kaybetmezsiniz. Hissenin fiyatı günün sonunda tekrar yükselirse, hiç para kaybetmemiş olursunuz.

Portföyündeki hisse senetlerini tek tek seçen yatırımcılar mutlaka kaybeden hisse senetlerini de portföylerine ekleyecektir. Zira kimse her zaman haklı olamaz. Yatırım efsanesi Peter Lynch’in de dediği gibi; “Bu işte iyiyseniz 10 tercihinizin 6’sı doğrudur. 10 tercihinizin dokuzu hiçbir zaman doğru olmayacaktır.” Ancak çeşitlendirilmiş bir portföydeki büyük kazananlar kayıpları telafi etmekten daha fazlasını yapabilir. Piyasaların genelini takip eden bir fona yatırım yapmayı sürdürüyorsanız zaman sizin dostunuzdur.

 Yatırımlarda uzun vadeli bakış açısı oynaklık dönemlerini atlatabilmenin anahtarıdır. Piyasalar bir çöküşle karşı karşıya kalmadan hemen önce zirvedeyken, korkunç bir zamanda, yatırım yapsanız bile piyasada kalırsanız ve satıştan kaçınırsanız portföyünüz yine de hayatta kalabilir.

Örneğin, Ocak 2022'de bir S&P 500 endeks fonuna yatırım yaptığınızı varsayalım. Bu tarihte hisse senetleri bir yıllık ayı piyasasına girmek üzereydi ve 2024'ün başlarına kadar endeks tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşamayacaktı. Yatırımınız neredeyse anında değer kaybedecekti. Yine de söz konusu dönemde bu yatırımı yapmış olsaydınız bugüne kadar, %20'ye yakın toplam getiri elde etmiş olacaktınız.

Yatırımınızı 2022'nin sonlarında ve hatta 2023'te satsaydınız para kaybederdiniz. Ancak yatırımınızı sürdürerek ve fiyatlar geri dönene kadar piyasada kalarak, bu iki yıl boyunca geçici değer kaybına rağmen pozitif toplam getiri elde etmiş olurdunuz.

Portföyünüzü korumak için, paranızı mümkün olduğu kadar uzun süre (ideal olarak on yıllarca) piyasada tutmak akıllıca olacaktır. Piyasanın önümüzdeki haftalarda, aylarda ve hatta yıllarda nasıl performans göstereceğini tahmin etmek imkansız. Ancak borsalar tarihsel olarak, on yıllar boyunca her zaman pozitif toplam getiri elde etmeyi başarmıştır.

Borsa araştırmaları firması Crestmont Research verileri 20 yıl boyunca bir S&P 500 endeks fonunu elinde tutarak, pozitif toplam getiri elde etmenin neredeyse garanti olduğunu gösteriyor. Analistler, endeksin 20 yıllık hareketli toplam getirilerini inceledi ve tarihindeki her bir dönemin kazançla sonuçlandığını buldu. Başka bir deyişle, herhangi bir noktada bir S&P 500 endeks izleme fonuna yatırım yapanlar ve 20 yıl boyunca bu yatırımlarını tutanlar, piyasa ne yaparsa yapsın mutlaka para kazanıyor.

Habere göre piyasalar şu an için göz korkutucu olsa da yatırım yapmak için 2025’e kadar beklemek güvenli bir hareket değil. Ne zaman alıma geçeceğiniz konusunda endişelenmek yerine kaliteli hisse senetlerini seçmeye ve bunları uzun süre tutmaya odaklanmak yatırımcılar için en doğrusu.

New York borsası yükselişle açıldı  New York borsası yükselişle açıldı

 

Wall Street’in boğaları en kötüsüne hazırlanıyorWall Street’in boğaları en kötüsüne hazırlanıyor

 

Yüzde 70 üzeri getiri beklentisi olan 13 hisseYüzde 70 üzeri getiri beklentisi olan 13 hisse

 

ABD borsalarında iki sektörde çöküş riskiABD borsalarında iki sektörde çöküş riski

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı24 Eylül 2024 19:11

    yanlış analiz yapmayın borsa azılı bir soygun yeri milletin çoluk çocugunun rızkı ile oynamayın çünkü faiz yüksek .