E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcıları jeopolitik riskleri nasıl yönetmeli?---

Borsa yatırımcıları jeopolitik riskleri nasıl yönetmeli?

Borsa yatırımcıları jeopolitik riskleri nasıl yönetmeli?
16 Nisan 2024 - 13:59 borsagundem.com

Savaşların, iç karışıklıkların ve jeopolitik gerilimlerin piyasalar üzerindeki etkisi giderek artıyor. Peki yatırımcıların bu yeni düzende nasıl hareket etmesi gerekiyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar son dönemde jeopolitik risklerin etkisi altında seyrediyor. Bu durum, yatırımcıların hangi türden gelişmelere nasıl tepkiler vermesi gerektiğine dair içinden çıkılmaz bir kakofoni yaratıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta askeri çatışmalar olmak üzere jeopolitik risk olarak tanımlanan hemen tüm gelişmeler, piyasaları özellikle son dönemde oldukça fazla etkiliyor. Yatırımcılar ise kendilerine bir yol haritası belirlemek için stratejistleri ve jeopolitik uzmanlarının tavsiyelerine bel bağlıyor.

Hayatta kalma rehberi

Londra merkezli bir yatırım bankası olan Liberum'da strateji başkanı olan Joachim Klement’in MarketWatch’ta yer alan makalesi, oluşan kakofoninin önüne geçmeyi ve yatırımcılara bir yön tayin etmeleri noktasında yardımcı olmayı amaçlıyor.

Yatırımcıların jeopolitik krizlere nasıl tepki verecekleri konusunda bir hayatta kalma rehberi sunduğunu ifade eden Klement, bu rehberin mevcut herhangi bir krize özel olmadığını, savaşların, iç savaşların, terör eylemlerinin ve benzer olayların etkisine ilişkin kapsamlı ampirik literatürün analizine dayandığını ifade ediyor.

Klement, ayrıca makalesinde, jeopolitik bir olayın etkisini hisseden birçok farklı varlık sınıfı yerine sadece borsaları ele alıyor. Klement, kanıta dayalı kararlar vermeyi tercih eden yatırımcıların, jeopolitik gerilimlerin alevlenmesinin ardından yaşanan telaşlı ve çoğu zaman mantıksız piyasa hareketlerinde, sinyali gürültüden ayırmak için bu yazıyı bir rehber olarak kullanabileceklerini belirtiyor.

Panik yapmayın

Jeopolitik krize karşı yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli kural paniğe kapılmamaktır. Kanıtlar bir konuda son derece açık: Jeopolitik olayların büyük çoğunluğu, bir ay veya daha uzun yatırım vadeleri boyunca hisse senedi piyasası performansı açısından önemli değildir.

Tam da bu yüzden yatırımcıların panik yapmaması ve aceleyle hisse satma dürtüsüne direnmesi gerekir. Ortalama olarak jeopolitik bir krize verilecek en doğru tepki, riskli varlıkları satılırken satın almaktır.

Yatırımcıların jeopolitik krizlere tepkisi, en son olayları geleceğe taşımak ve yeni bir çatışmanın tırmanmasını beklemek olur. Ancak bu, jeopolitika uzmanlarının Üçüncü Dünya Savaşı veya 1970'ler tarzı petrol şoku ve stagflasyon dönemlerinde geçerli olan ve artık anlamını yitiren bir beklentidir.

Çoğu durumda krizin hızla tırmanacağı ve kontrolden çıkacağı varsayımına dayandığı için bu uyarıları ve felaket tahminlerini özellikle bugün dikkate almamak gerekir. Son 150 yılda savaşların kontrolden çıktığı yalnızca iki örnek görüldü. Bunlara Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı denir.

Ancak III. Dünya Savaşı'nı tetiklemesi muhtemel olan ama tetiklemeyen yüzlerce örnek yaşanmıştır. Kore Savaşı'nı ve Vietnam Savaşı'nı, Küba Füze Krizi'ni, Ortadoğu'daki birçok savaşı veya nükleer silahlı Kuzey Kore ile komşuları arasındaki sürekli gerilimi düşünmek bunun için yeterlidir.

2011 Arap Baharı sırasında yaşanan pek çok sivil ayaklanma da buna örnek verilebilir. Ancak işler nadiren kontrolden çıkar çünkü insanlar barışçıl zamanlarda yaşamaktan hoşlanırlar ve savaşa girmekten kaçınmak için ellerinden geleni yaparlar. Savaşı tırmandırmak için her iki tarafın da şaşırtıcı derecede yanlış hesaplama yapması gerekir ve bunun için bir adet çılgın diktatör en azından artık yeterli değildir.

Adım adım kılavuz

Soru 1: Yatırım yapacağınız ülkenin altyapısı hasarlı mı, yıkılmış mı; örneğin limanları ve demiryolları hizmet dışı mı, iletişim ağı bozuk mu?

Hayır ise bir sonraki soruya geçmeniz gerekir. Eğer öyleyse, bu yerel ekonomi için kötü bir haberdir. Bu muhtemelen GSYİH büyümesinde önemli bir bozulma ve dolayısıyla bundan etkilenen şirketler için kazanç kaybı anlamına gelecektir. Hasar gören altyapıyı işleten şirketler elden çıkacak ve bu kayıpların telafisi uzun zaman alacaktır. Ancak sigortalanmış hasarları ödemek zorunda olan sigortacıları da unutmamak gerekir.

Öte yandan inşaat şirketleri, telekomünikasyon ve teknoloji donanımı gibi hasarlı altyapıları onarıp yeniden inşa eden şirketler için de fırsatlar bulunur. Ancak genel olarak sağlık hizmetleri ve temel tüketici ürünleri gibi daha dayanıklı olan savunma sektörlerine yönelmek yatırımcılar için en anlamlısıdır.

Soru 2: Enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerinde kalıcı, yani bir yıldan fazla süreli bir etki var mı? Örneğin, küresel petrol ve gaz arzında önemli bir kesinti olması veya bir ülkenin büyük bir savaşı finanse etmek için büyük meblağlar harcaması…

Hayır ise bir sonraki soruya geçin. Cevabınız evet ise, yüksek enflasyondan yararlanan veya yüksek talep gören ürünleri üreten şirketlere yatırım yapın. Bu, bir petrol şoku durumunda petrol ve gaz şirketleri veya savaş nedeniyle hükümet harcamalarının artması durumunda savunma sektörü yüklencisi şirketler anlamına gelir. Altın madencileri de bu gelişmelerden dolaylı olarak yararlanabilir.

Bu arada, tüketim malları ve çoğu endüstriyel sektör gibi kar marjları düşük ve girdi maliyeti baskılarına karşı yüksek hassasiyete sahip şirketlerden kaçınmak gerekir. Merkez bankalarının olası faiz artırımlarıyla veya yüksek enflasyona tepki olarak yatırım ve tüketici harcamalarındaki kesintilerle daha iyi başa çıkabilen, finansal kaldıracı düşük ve istikrarlı kazançları olan şirketleri tercih etmek makul bir hareket tarzı olacaktır. Bu alana uygun örnekler arasında ilaç, kamu hizmetleri, tütün veya iletişim hizmetleri gibi temel tüketici hizmetleri yer alır.

Daha genel olarak, indirgenmiş nakit akışı modelinde kullanılan enflasyon oranları daha yüksek olmalı, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle kar marjları sıkıştığından kazanç büyüme beklentileri ise daha düşük olmalıdır.

Soru 3: Reel faiz oranları üzerinde kalıcı, yani bir yıldan fazla bir etki var mı? Örneğin merkez bankalarının hükümetlerin faiz oranlarını artırması veya düşürmesi, faiz maliyetlerini yapay olarak düşük tutmak için mali baskı araçları uygulamaya koyması gibi…

Hayır ise bir sonraki soruya geçin. Cevabınız evet ise, yüksek borçlanma maliyetleri yatırım faaliyetini ve tüketici talebini önemli ölçüde etkilediğinden, sermaye maliyetinde kalıcı bir artış ve talepte bir yavaşlamayla karşı karşıyasınız demektir. Bu, borsanın büyük bölümünün düşüşe geçtiği ve bir ayı piyasasının muhtemel olduğu anlamına gelir. Eğer hükümetler finansal baskı uygularsa, bu, özellikle bankalar ve muhtemelen sigorta sektörü için kötü olur, ancak merkez bankaları faiz oranlarını artırırsa, kısa vadede kar marjları yükseleceğinden bankalar ve sigorta şirketleri için bu iyi haber anlamına gelecektir.

Oyunun adı 'savunmacı olmak' ancak yüksek mali kaldıraca sahip ve gelecek bir ila üç yıl içinde yeniden finanse edilmesi gereken borçları olan şirketlerden kaçınma konusunda da dikkatli olunmalıdır. İronik bir şekilde, bu genellikle ilaç veya kamu hizmetleri gibi klasik savunma şirketlerinden kaçınmak anlamına gelebilir çünkü bu şirketler genellikle çok fazla borca ve yüksek mali kaldıraca sahiptir.

Daha genel olarak, indirgenmiş nakit akışı modelinde kullanılan reel oranların daha yüksek olması gerekirken, yüksek sermaye maliyeti nedeniyle kar marjlarının daralması nedeniyle kazanç büyüme beklentileri de daha düşük olmalıdır.

Soru 4: Önceki üç soruya da 'hayır' cevabı mı verdiniz?

Hayırsa buradan sonrasını okumanıza gerek yok. Cevabınız evet ise hemen riskli varlıkları satın almalısınız! Jeopolitik şokun enflasyon, reel oranlar veya kazançlar üzerinde kalıcı bir etkisi yoktur; bunun yerine yalnızca hisse senetlerinin risk primini artırır. Riskten kaçınmadaki bu tür artışlar genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer; bu nedenle yatırımcılar riskli varlıklardaki aksaklıkları ve geri çekilmeleri yatırım yapmak için kullanmalıdır.

11 Eylül terör saldırılarından sonraki ilk gerilemenin üç hafta sürdüğünü, Londra bombalamalarından sonra ise bir gün sürdüğünü hatırlamak önemlidir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki ilk düşük on gün sürdü ve bu noktada tüm kayıplar telafi edildi. Ancak bu ilk tepkiden sonra piyasalar enflasyonda kalıcı artış beklentisiyle fiyatlama yaptı ve tekrar düşmeye başladı. Tüm bu örnekler, ortalama olarak en iyi hareket tarzının riskli varlıklar satın almak olduğunu ortaya koymaktadır.

Jeopolitik riskler ve bunların hisse senedi piyasaları üzerindeki etkileri üzerine yapılan çalışmaların temel sonucunu tekrarlamak gerekirse; normal tepkiniz, geçici olarak satılan riskli varlıkları satın almak olmalıdır.

Ancak enflasyon, kazançlar veya reel oranlar üzerinde kalıcı bir etki olması durumunda bazı hisse senetlerinin satılması haklı gösterilebilir. Ancak söz konusu kalıcı etkinin gerçekten kalıcı olması şarttır. Hisse fiyatları gelecek bir veya iki çeyreğe ilişkin beklentilere tepki verebilir ancak bu yalnızca gürültüdür. Beklentilerin hisse fiyatları üzerinde önemli ve kalıcı bir etki yaratması için bir yıldan fazla süre boyunca kalıcı olması gerekir.

Değer yatırımcısı olarak tanınan Ben Graham'ın söylediği gibi: “Kısa vadede piyasa bir oylama makinesidir, uzun vadede ise bir tartı.” Bu nedenle, yatırımcılar ayaklarıyla oy verdiklerinde, başarılı yatırımcının kanıtları tartıp ona göre hareket etme zamanı gelmiş demektir.

Yatırımcıların asıl korkusu jeopolitik riskler

 

Piyasalarda artan jeopolitik gerilimlerin etkisi

 

Jeopolitik durgunluk işletmeler için ne ifade ediyor?

 

Küresel piyasalarda satış dalgası

 

Ortadoğu’da tansiyon yükseliyor! Peki piyasalar nasıl etkilenecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)