E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcısı seçime olumlu girdi---

Borsa yatırımcısı seçime olumlu girdi

Borsa yatırımcısı seçime olumlu girdi
29 Mart 2014 - 07:48 borsagundem.com

Borsa İstanbul seçim öncesi primlendi

Yatırımcılar seçim sonuçlarına ilişkin son kararlarını dün verdi. Seçim sonrasında siyasi tansiyonun düşeceğine inanan yatırımcılar, Borsa İstanbul’u yüzde 3.09 daha yükseltti.

Hisse senetleri seçim sonrasında, siyasi yapının değişmeyeceği ve böylece tek parti hükümetinin politikalarını sürdürebilecek bir destekle çıkabileceğine dair beklentilerle haftalık bazda yüzde 5.8 değer kazanırken, yılbaşından bu yana negatif seviyelerde olan endeks ilk defa artıya geçti. 

Endeks yılbaşından bu yana en düşük 61.189 puandan kapanırken, dün seans içinde 68.500 puanı gördü. Endeks yılı 67.801 puandan kapatmıştı. 

Analistler ayrıca, Rusya’nın Batılı ülkelerle yaşadığı gerilim nedeniyle bu ülkeden çıkan yatırımcıların BIST’i desteklediğine dikkat çekiyor. 

Yılın zirvesine çıktı

Endeks küresel hisse piyasalarındaki yükselişe paralel olarak haftanın son işlem gününü yüzde 3.09’luk yükselişle yılın en yüksek seviyesi olan 69.117 puandan kapattı. Salı günü alınan bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları zorunlu karşılıklara faiz ödeme kararından itibaren kaydedilen yükseliş ise yüzde 7.2 oldu. 

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Serdar Pazı, hisselerdeki alımların seçimlerde mevcut siyasi tablonun korunacağı varsayımına dayandığını ifade ederek, “Endekste yabancı yatırımcı saklama payındaki değişiklikler ve işlem hacmindeki artışla destekleniyor. Şu an son bir yıldır içinde bulunduğumuz düşüş trendi içinde çok önemli direnç noktalarına gelindi. Seçim öncesi belirsizliği düşününce buranın önüne geçmek zor görünüyor. Ama teknik olarak bakıldığında görünüm olumlu olmayı koruyacaktır” dedi. 

‘Olumlu hava sürmez’

Seçimler öncesinde yabancı yatırım bankalarının raporlarına göre AKP, büyük ihtimalle yüzde 40 veya bir miktar üzerinde oy alması bekleniyor. Siyasi devamlılık piyasaları rahatlatacak olsa da uzmanlar Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde olumlu havanın çok uzun sürmesini beklemiyor. 

HSBC raporunda sonuçların AKP’nin popülaritesi açısından kritik bir test olacağı belirtilerek, “Seçim sonuçlarını gelecek seçimleri de etkler” denildi.

Kredi notu için kritik tarihler: 4 ve 11 Nisan

Analistler seçimler sonrasında Fitch ve Moody’s tarafından 4 ve 11 Nisan tarihlerinde yapılacak kredi notu değerlendirmelerinin yanı sıra, Pazartesi ve Salı günleri yapılacak Hazine ihaleleri ve gelecek hafta açıklanacak ekonomik büyüme ve enflasyon verilerinin hisseler için risk unsuru olabileceğine dikkat çekiyor. İş Yatırım hisse senetleri uzmanı Özgür Alioğlu ise Rusya’nın Batılı ülkelerle yaşadığı gerilim nedeniyle bu ülkeden çıkan yatırımcıların BIST’i desteklediğine dikkat çekti.

Bank Asya hisseleri hareketli

Bank Asya hisseleri, Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmesi açıklamasının ardından ‘bankanın mali yapısının güçleneceği’ algısı ile son 3 gündür tavan seviyelerden hareket ederken, hisselerdeki yükseliş hafta başından bu yana yüzde 50’yi aştı.

Güniçinde 1.87 TL’yi gören hisseler günü yüzde 4.38’lik kayıpla 1.53 TL’den kapandı. Katılım bankası Bank Asya, Katar’ın en büyük İslami bankası olan QIB ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığını ve ortaklığı kısa sürede sonuçlandırmayı planladığını 25 Mart’ta duyurmuştu.

Hisselerdeki hareketle ilgili olarak Bank Asya’nın KAP’a yaptığı açıklamada, “Bankamız ile ilgili olarak, mevcut durum itibariyle kamuya açıklanmış olanlar haricinde, kamuya açıklanmamış herhangi bir özel durum bulunmamaktadır” denildi. Çok ortaklı bir yapıya sahip olan Bank Asya’nın 2013 sonu itibariyle 900 milyon lira ödenmiş sermayesi, 2.5 milyar lira özkaynağı, 29 milyar milyon lira kârı bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)