E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarında doğru zamanı arayanlar kaybetti---

Borsa yatırımlarında doğru zamanı arayanlar kaybetti

Borsa yatırımlarında doğru zamanı arayanlar kaybetti
06 Eylül 2024 - 15:59 borsagundem.com

Morningstar’ın son araştırması borsalardaki dalgalanmalar sırasında yatırım fonlarından çıkanların getiri oranlarını ciddi derecede düşürdüğünü ortaya çıkardı


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar çalkalanırken yatırımcıların sabrın önemini hatırlaması özellikle önemlidir.

Bloomberg’ün haberinde yer alan bir Morningstar raporuna göre ortalama bir yatırımcı yatırım fonları ve ETF’lerdeki al ve tut stratejisinden vazgeçtiğinde yıllık getirilerinden %2,6 oranında kayıp yaşıyor.

Servet yöneticileri de her fırsatta borsada doğru zamanı yakalama stratejisine karşı uyarılarda bulunuyor. Zira borsalardaki volatilite dönemlerinde satışa geçen yatırımcılar genellikle nakit pozisyonunda kalıyor ve borsalardaki toparlanma dönemlerini kaçırıyor.

Charles Schwab’ın Finansal Planlama Genel Müdürü Rob Williams konuyla ilgili açıklamasında, “Borsalar %10 düştüğünde piyasalardan çekilirseniz muhtemelen sıçrama ve toparlanma dönemlerinden faydalanamazsınız. Çoğu zaman piyasalara geri döndüğünüzde artık çok geç olduğunu görürsünüz” ifadelerine yer verdi.

Morningstar’ın yıllık ‘Mind the Gap’ raporu 31 Aralık 2023’te sona eren 10 yıllık süre boyunca fonlara giren ve çıkan nakit akışlarını hesaba katıyor ve ortalama bir yatırımcının nasıl bir performans gösterdiğine dair getiri oranlarını ölçüyor.

Kaybolan getiriler

Bir fonun toplam getirisi ile Morningstar raporunda tanımlanan ‘yatırımcı getirisi’ arasında ciddi bir fark bulunuyor. Bu farkın en yüksek olduğu alansa %2,6’yla dar odaklı sektör fonlarında. Diğer bir deyişle ortalama bir sektör fonu %9,6 oranında getiri sağlarken ortalama bir yatırımcı ise sadece %7’lik bir getiri elde edebiliyor.

Teknoloji gibi hedef sektörlere odaklanan fonlarınsa değişkenlik eğilimi gösteriyor. Morningstar’ın Baş Fon Derecelendirme Sorumlusu Jeffrey Ptak bunun ortalamada daha geniş farklara yol açabileceğini söyledi.

Ptak “Başa çıkılamayacak kadar sıcak fonlar diye bir gerçek var ve bunun araştırmada da ifade edildiğini görüyoruz” diyor ve araştırmanın sonuçlarına bakarak “yatırımları basit tutmanın işe yaradığını” da sözlerine ekliyor.

Tüm yatırım fonları ve ETF’lerde ortalama getiri farkı %1,1’den daha küçük olma eğiliminde. Yani yatırım fonları %7,3’lük bir getiri sağlarken yatırımcılarsa ortalama %6,3’lük bir kazanç elde edebiliyor. Fakat bu tablo aynı zamanda yatırımcıların 10 yıl içinde bir fonun toplam getirisinin %15’ini kaçırdığı anlamına geliyor.

Araştırmada gözlemlenen en düşük fark ise otomatik olarak yeniden dengelenen hedef tarihli fonlar gibi tahsis fonlarıydı. Söz konusu fonların yeniden tahsis özellikleri yatırımcıların yanlış zamanlamayla hamle yapma ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Perşembe günü açıklanan Morningstar raporu bu on yıllık süre içerisinde toplamda 21 trilyon dolar varlığı yöneten 20 binden fazla fonu kapsıyordu.

FED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecekFED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek

 

ABD'de istihdam artışı beklentilerin altında kaldıABD'de istihdam artışı beklentilerin altında kaldı

 

Berkshire Hathaway, BofA'daki hisselerini azaltmaya devam ettiBerkshire Hathaway, BofA'daki hisselerini azaltmaya devam etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)