E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
15 Şubat 2023 - 08:18 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor

Son verilere göre Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 35.418 kişi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mart başı itibarıyla 30.000 konutun inşasına hemen başlıyoruz.

Erdoğan: Kabine üyeleri, kabine toplantısına katılan kamu görevlileri olarak, depremzedeler için AFAD'a toplam 136,6 milyon TL bağışta bulunma kararı aldık.

Hazine ve Maliye Bakanlığ'nın ikinci bir kararına kadar mal mukabili ödeme şekli ile işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirilmemesi uygun bulundu.

Borsa İstanbul, TYS ve VBTS kapsamında yatırım aracı bazında devam etmekte olan tüm tedbirlerin kaldırılmasına karar verdi.

Hisse geri alımında stopaj sıfırlandı.

Özkaynak zorunluluğu %35’ten %20’ye çekildi.

VİOP bünyesindeki pay ve endeks türev pazarlarında, emtia sertifikaları hariç tutulmak üzere Pay Piyasasında açılış seansı uygulanan tüm sermaye piyasa araçlarında ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören tüm sözleşmelerde; açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmemesine karar verildi.

BDDK, temassız kartların müşteri bilgisi dışında kullanımının engellenmesi için ilk işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması yönünde bankalara talimat verdiğini duyurdu.

BDDK, payları borsada işlem gören halka açık bankaların, 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi.

SPK deprem bölgesinde bulunan müşterilerin, depremlerin yaşandığı tarih olan 6 Şubat'tan itibaren oluşan temerrüt durumlarında, 30 Haziran'a kadar işlem tesis edilmemesine karar verdi.

Ticaret Bakanlığı, depremler nedeniyle ilk etapta ortaya çıkan geçici barınma ihtiyacının acilen giderilmesi için konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatını 3 ay yasakladı.

Prefabrik yapı ve konteynerlerin, KDV oranı yıl sonuna kadar %1'e düşürüldü.

ABD: Türkiye'ye bu zorlu dönemde desteğimiz sürüyor.

Birleşmiş Milletler: Türkiye'ye acil fon sağlamak için çağrı yapacağız

Ne olacak?

• Yurt içinde Bütçe Dengesi, ABD’de Sanayi Üretim Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde depremin meydana gelmesi ve depremin yaklaşık on şehre sirayet etmesi yüreğimizi dağladı. Artçı sarsıntılar devam ederken Gaziantep’te 6’nın üstünde meydana gelen iki deprem ve Kahramanmaraş’ta 7’nin üstünde meydana gelen ikinci bir deprem sonrasında can kayıpları arttı. Vefat edenlere Allah'tan rahmet yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

BİST100 endeksi 8 Şubat'ta işlemlerinin başlamasının ardından iki kez devre kesti. Devre kesicilerin çalışması ardından Borsa İstanbul tarafından 8 Şubat'taki işlemlerin iptaline karar verilirken, 15 Şubat'a kadar da endekslerden işlem görülmeyeceği açıklandı.

Dün SPK ve Borsa İstanbul tarafından finansal piyasaların düzeni için bazı kararlar alındı. Bu kararlar arasında öne çıkanlar;

- Şirket paylarının geri alınmasında stopajın %15'ten %0'a indirilmesi,
- Özkaynak zorunluluğunun %35'ten %20'ye çekilmesi,
- Paylar üzerindeki tüm tedbirlerin kaldırılması oldu.
Bu tedbirler ardından ve sert geri çekilen şirket payları ile birlikte yatırımcıların korunması açısından bir çok şirket pay geri alım programı açıkladı.
Tüm bu tedbirler ve haber akışları akabininde; Paylar üzerindeki tüm tedbirlerin kaldırılması ile özellikle BİST30 paylarında tekrar teminatlandırma olacağı, özkaynak zorunluluğunun indirilmesiyle kredi / temerrüt faizlerinin azalacağı ve şirketlerin pay geri alımlarında stopajların düşürülmesiyle geri alım programlarını başlatarak, bunların hisseler üzerinde katalist etki yaratması beklentimizle bugün BİST100’de tepki alımlarının olmasını beklemekteyiz.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, önceki işlem günü 5.003 - 5.473 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.080 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 19.690 artarak 307.283 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 5.346 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 5.200’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 5.450 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.030 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.200 ve 5.225 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken aşağı yönde ise 4.950 ve 4.900 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Bakır fiyatlarında 'Fed' endişesi

 

Altın ithalatı mal mukabili ödeme şekli ile yapılamayacak

 

Borsa İstanbul yeni önlemleri açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)