E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
25 Eylül 2024 - 07:55 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü. Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişiminin canlandırılması ve Ukrayna ile Rusya arasında barışın kapısını aralayabilecek bir ateşkesin sağlanması için gayretlerin süreceğini bildirdi.

Erdoğan: (Ukrayna'nın NATO üyeliği) Şu an itibarıyla tüm NATO ülkelerinin duruşu, benim için diğer ülkeler için nedir ne değildir bu gelişmeleri takip ederek nihai kararımızı veririz. Heyecanla bu kararlar verilmez.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti.

Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan'ın iyi komşuluk esası ekseninde geleceğe emin adımlarla ilerleyebileceğini belirtti.

Erdoğan, Filistin'i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in New York'ta görüştüğü yatırımcılara gelecek yıl hedeflerini paylaşarak "Dilerseniz fotoğrafını çekin. Geçen sene bunları söyledik, şimdi bu aşamaya geldik. Gelecek sene ise bunları planlıyoruz" diyerek enflasyonda %20'nin altını işaret ettiği belirtildi.

Şimşek: İş aleminden OVP'yi rehber edinmelerini bekliyoruz.

Ticaret Bakanı Bolat: Türk – Amerikan ilişkilerinde önümüzdeki süreçte birçok sektörde yeni olumlu gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

ABD Başkanı Biden: (Orta Doğu'da) Kapsamlı bir savaş kimsenin çıkarına değil, diplomatik çözüm halen mümkün.

IMF İcra Direktörü Georgieva, ABD ekonomisinin yumuşak iniş yolunda göründüğünü ve para politikasının ekonomiyi resesyona itmeksizin enflasyonu soğuttuğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası bir yıllık orta vadeli kredi faiz oranını %2,30'dan %2,00'e düşürdüğünü açıkladı.

Ne olacak?

Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor.
ABD’de bugün Yeni Konut Satışlar verileri açıklanacak.
Japonya'da LDP'de lider seçimi 27 Eylül'de yapılacak.
1 Ekim’de başkan yardımcıları Vance ve Walz münazarası gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksinde geçtiğimiz gün.risk iştahı yüksekti. Endeks, günü %1,4 yükseliş, 142 puan artışla 10.030 seviyesinden tamamladı. Böylelikle 14 işlem günü sonrasında endeks 10.000 seviyesinin üstüne çıkmış oldu. Endekse puansal bazda en çok katkıyı bankalar yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen mesajlar, Borsa'da vergi sürecinin gündemde olmadığı ve enflasyon muhasebesinin değerlendirileceği haberleri endekse katalizör oldu.

Jeopolitik gerginlikler artarak devam etse de yurt içi dinamiklere bağlı haber akışları, bankacılık önderliğinde BİST100 endeksi 10.000 seviyesi üstünde tutunmaya çalışıyor. 1 Kasım’da Türkiye değerlendirmesi yayımlaması beklenen S&P verdiği rapordan önce verdiği mesajlarla öne çıktı. S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Gill, Türkiye’nin not artışına ilişkin verdiği konuşmada, "Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralması çok önemli. Not artışı kararı büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı diyebiliriz. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerileme de çok önemli gelişme. Bu arada, not kararı için TCMB’nin faiz politikasına da bakacağız." ifadelerini kullandı. Bu durum kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notunu yukarı yönlü revize etme beklentisi ile bankaları öne çıkardı.

Bir diğer haber akışı da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarıydı. 2024 yılında Borsa’ya vergi gelebileceğine dair haber akışları kısa süreli risk iştahında bozulmaya sebebiyet vermişti. Özellikle Meclisinde açıldığı bu günlerde tekrar bu ve benzer haber akışı olabilme tedirginliği varken Yılmaz’ın yaptığı haber merkezlerinde yer alan ‘’Borsa, kripto vergileri gündemimizde yok’’ açıklaması yurt içi piyasaları kısa vadeli rahatlatmış görünüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları ve yurt içi dinamiklere bağlı olarak yabancı yatırımcının gelme ihtimalinin yükselmesi de bankacılık tarafını öne çıkarmış durumda. Makro verilerdeki olumlu seyir ve yabancı yatırımcının tabir-i caizse bildikleri yerden devam etmesi, bankalarının BİST’teki ağırlığının da yüksek olması kaynaklı BİST’in yönünü yukarı çeviriyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ABD temaslarında olması ve olumlu beklentiler fiyatlamalar arasına girmeye başladı. Bilanço döneminde sıkı politikadan baskılı olarak etkilenen BİST100 endeksinde 10.200 – 10.400 arası gap kapanmadan gelebilecek alımların tepki alımları olduğunu düşünmekteyiz.

Jeopolitik gerilimlerin etkisi güvenli limanlara olan geçişleri artırırken, risksiz getirilerin enflasyon karşısında yeterli kaldığı algısı da kısa vadeli piyasadan para çıkışlarını hızlandırmıştı. Dün Fitch tarafından, "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar" başlıkla bir webinar düzenlendi. Webinar’da Politikanın tersine dönme riski ve erken politika gevşemesi riski bulunduğuna dikkat çeken Morales, sıkı parasal koşulların TCMB’nin 2025'in ilk çeyreğine kadar sürmesi gerektiğini belirtti. Türkiye ekonomisinde yıl sonunda %3,5 büyüme beklediklerini belirten Morales, 2025 ve 2026 için sırasıyla ,%2,8 ve %3,7 büyüme beklentilerinin olduğunu ifade etti.

ECB üyesi Knot yüzde 2 için 2025'i işaret ettiECB üyesi Knot yüzde 2 için 2025'i işaret etti

 

İsrail Lübnan'ı vurdu!İsrail Lübnan'ı vurdu!

 

Bakan Şimşek: 2025'te enflasyon güçlü bir şekilde düşecekBakan Şimşek: 2025'te enflasyon güçlü bir şekilde düşecek

 

BM Genel Kurulu sonrası Erdoğan'dan ABD'ye net mesajBM Genel Kurulu sonrası Erdoğan'dan ABD'ye net mesaj

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)