E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkün---

Borsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkün

Borsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkün
01 Ekim 2024 - 11:55 borsagundem.com

Karmaşık opsiyon stratejileri, kaldıraçlı işlemler ve bunun gibi birçok karmaşık ve riskli yatırım borsada kazanmaktan çok kaybetmenize sebep olabilir. Uzmanlara göre basit düşünmenin faydaları ise gözden kaçırılıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcı karmaşık portföy stratejilerine kapılma ve basit yatırım stratejilerini hemen göz ardı etme eğilimindedir. Ancak istatistikler basit stratejilerin çok daha verimli olabileceğini gösteriyor.

MarketWatch’un haberinde yatırım devi Vanguard’ın konuyla ilgili yaptığı son araştırmaya dikkat çekildi. Araştırmada yatırımcıların ‘rollover IRA’ varlık tahsislerini nasıl yaptıkları araştırıldı. Söz konusu hesaplar ABD’de çalışanların önceki işyerlerindeki emeklilik hesaplarını transfer etmek istediklerinde devreye giriyor.

Vanguard araştırmacıları, 2023'te ‘rollover’ sürecini tamamlayan 500'den fazla yatırımcıyla Haziran 2024 tarihinde bir anket araştırması gerçekleştirdi. Bu zamanlama, yatırımcıların birikimlerini tamamen nakit varlıklardan çıkarmak için en az altı ay ve en fazla 18 ay süreleri olduğu anlamına geliyordu.

Araştırmacılar yine de birçok yatırımcının nakit birikimlerde kaldığı sonucuna ulaştı ve bunun nedenlerini inceledi. Yatırımcıların nakitte kalması ise bir tercihten daha çok cehaletten kaynaklanıyor. Nakit tutanların %68’lik bir kısmı varlık tahsisi hakkında hiçbir fikre sahip değil.

Vanguard 55 yaşın altındaki yatırımcıların uygun bir hedef tarihli fona yatırım yapması halinde 65 yaşında en az 130 bin dolar daha fazla birikime sahip olabileceklerini belirtiyor. Bir mali danışmanın bu konuda müşterilerini yönlendirmesini bekliyor olabilirsiniz. Ancak danışmanlar genellikle basit ve sıradan stratejiler yerine daha karmaşık ve sofistike stratejileri analiz etmeyi tercih ediyorlar. Oysa basit ve sıradan olan tercihlerin çoğu zaman daha büyük bir etkisi olabiliyor.

Carnegie Bilimi Enstitüsü Bağış Ekibi Genel Müdürü Ted Lamade basit olan yerine karmaşık olanın tercih edilmesinin basit insan doğasından kaynaklandığını belirtiyor.

Lamade konuyla ilgili açıklamasında, “Müşterilerin portföylerini iyileştirmek veya yükseltmek amacıyla danışmanlar neredeyse her zaman yeni yatırımlar, taahhütler, varlık sınıfları ve menkul kıymetler üzerinde katman oluşturmaya çalışırlar. Genellikle de uygun bir karmaşıklık seviyesinin çok ötesine geçerler” dedi.

Borsa uzmanı konuyu açıklarken şu ifadelere yer veriyor:

“Piyasanın çökmesi konusunda endişeli misiniz? Pahalı koruma yatırımları ekleyin. Volatilite konusunda endişeli misiniz? Karmaşık opsiyon yatırımları satın alın. Düşük faiz oranlı bir ortamda daha yüksek getiri elde etmek ister misiniz? Kaldıraç ekleyin. Diğer yatırımcılara ayak uydurmaya mı çalışıyorsunuz? Sıcak bir satın alma veya risk sermayesi fonu peşinde koşun… Sorun şu ki, yatırımcılar bunu yaptığında, portföyleri bir o kadar da savunmasız hale geliyor. Sahip oldukları şeylerin izini kaybetmelerine neden oluyor. Portföylerinin likiditesi ve şeffaflığı azalıyor ve bu süreçte portföyleri onları daha yüksek ücretler ödemeye zorluyor.”

Daha az uğraşarak daha fazla kazanmak mümkün

Lamade’ye göre çözümse portföylere daha fazla karmaşıklık eklemek yerine sadeleşmekte:

“Her şeyin çok fazla olduğu bir çağda yaşıyoruz. Çok fazla bilgi, çok fazla seçenek ve çok fazla dikkat dağıtıcı şey var. Sonuç olarak yolunuzun önündeki bazı şeyleri ortadan kaldırarak daha iyi portföy performansı sağlama ihtimaliniz oldukça yüksek.”

Lamade bu tavsiyenin tam olarak ne anlama geldiğini söylemiyor. Ancak MarketWatch’dan Mark Hulbert’e göre çıkarılması gereken sonuç portföylerin büyük kısmı için uzun vadeli bir endeks fonu satın almak ve bu fona uzun süre bağlı kalmak. Zira en basit ve en etkili yatırım yöntemlerinden biri bu. Üstelik borsa performansını geçmeye çalışan yatırımcıların önemli bir kısmından daha yüksek getiri elde etme ihtimaliniz çok yüksek.

Seçim sonrası Bitcoin için 200 bin dolar senaryosuSeçim sonrası Bitcoin için 200 bin dolar senaryosu

 

Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' iyimserliğiKüresel piyasalarda 'yumuşak iniş' iyimserliği

 

Goldman Sachs'dan 2024 ons altın tahminiGoldman Sachs'dan 2024 ons altın tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)