E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa​Borsada büyük çöküş yaklaşıyor---

​Borsada büyük çöküş yaklaşıyor

​Borsada büyük çöküş yaklaşıyor
09 Ağustos 2013 - 11:26 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Mark Faber'den korkutan öngörü: Büyük kriz geliyor, piyasalar yüzde 20 düşecek!

"Doktor Kıyamet" lakabıyla tanınan yatırımcı Marc Faber'den takma adına yakışır bir öngörü geldi.
"The Gloom, Boom and Doom Report"un editörü ve yayımcısı Faber, Wall Street'in 1987 yılındaki büyük çöküşe benzer bir çöküş yaşayacağını ve yıl sonunda yüzde 20 düşeceğini söyledi.
CNBC yayınına katılan Faber, "1987 yılında çok güçlü bir ralli vardı. Ancak kazanımlar rallinin artış hızında yükselmiyordu. Çöküşten önce son ralli 25 Ağustos'ta gerçekleşti, burada gitgide daha az hissenin son yılın zirvesine ulaştığı görüldü. Diğer bir deyişle, rekor kıranlar listesi daralıyordu" dedi.
170 HİSSE YILIN DİP SEVİYESİNDE
Faber 1987 yılındaki çöküş öncesinde yaşanan bu durumu Wall Street'te günümüzde yaşanan gidişata benzetti ve şöyle dedi: "Geçtiğimiz iki güne (salı ve çarşamba) bakarsanız piyasaların tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın olduğunu görürsünüz. Ancak hisseleri incelerseniz tam 170 hissenin yılın en düşük seviyesine geriledğini görürsünüz. Bu çok yüksek bir rakam" dedi.
Faber'in bu açıklaması ABD'de borsaların çok az sayıda firmanın performansına bağlı olarak hareket etmeye başladığını gösteriyor.
Ünlü yatırımcıya göre toplam 10 ila 50 şirket borsayı yukarı doğru çekerken geri kalan şirket hisseleri çoktan zirve yaparak düşüşe geçmeye başladı.
Dünya genelinde büyük çaplı parasal genişleme ve düşük faiz oranlarının da sona ermeye yaklaştığını kaydeden Faber, bütün bunların borsada olası bir çöküşte ektili olacağını belirtti.
1987'DE NE OLDU?
"Kara Pazartesi" olarak da bilinen 19 Ekim 1987 çöküşünde dünya genelinde borsalar büyük bir düşüş yaşadı.
Hong Kong'dan başlayarak bütün dünyaya yayılan ve Wall Street'in bir günde yüzde 20'nin üzerinde düşmesine neden olan krizin gerekçeleri arasında otomatik hisse satış programları, piyasaların aşırı değerli olması, likidite ortamı ve piyasa psikolojisi gösterildi.
Krizden önceki yıl içerisinde Wall Street yıllık bazda yüzde 44 yükseliş kaydetmişti. Ancak İngiltere'de meydana gelen bir fırtına nedeniyle piyasaların kriz önceki hafta boyunca kapalı kalması ve bunun Wall Street'te yarattığı düşüşler; ABD hazine bakanının düşen fiyatlarla ilgili endişelerini dile getirmesi ve de ABD'nin Basra Körfezi'nde bir İran petrol platformunu bombalamasının piyasalarda yol açtığı panik de çöküşün etkenleri arasında sayılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • isa arsi10 Ağustos 2013 19:24

    düşerse düşsün borsada param yok. rte

  • yorumsuz10 Ağustos 2013 01:27

    bu adam geçen yılda borsa düşecek demişti tam tersi oldu fedin tahvil azaltımını bütün borsalar zaten üçte ikisini sattı üçte birinide azaltım başladığında satar birde bizim Bloomberg tv ye çıkan ekonomistler fedi çok fazla abartıyolar endeks şöyle olur böyle olur yabancıya korku veriyolar acaba Yunanistan bizim kadar yada diğer ülkeler bizim kadar fedi konuşuyolar mı

  • Kimse inanmaz10 Ağustos 2013 01:13

    Endeks 20000 civarındaki boşluğu dolduracaktır er yada geç

  • london10 Ağustos 2013 00:07

    mark faber in pozisyonu altın olduğu için yaptığı yorum normal

  • keloglan09 Ağustos 2013 22:22

    hey canim ulkemin garip insanlari,piyasayi kotrol eden sermayeniz olsa siz de ne olacagini bilirsiniz herhalde

  • HAKAN09 Ağustos 2013 19:19

    sen öyle yorum yaparsan öbürü öyle yorum yaparsa herkes satar o zaman da doğal olarak düşüş olur. sonra da utanmadan çıkar ben demiştim dersiniz. zaten siz dediğiniz için düşmüş olur. uyanıklar sizi.

  • ferhat09 Ağustos 2013 18:09

    haziranda sattınız elinizdekileri şimdi sattıklarınızı yeniden yerine koymak için salın bakalım korkuyu millette saf ya korkmayın verir elinize ama neyi verir bilmem... :):)

  • m yazır09 Ağustos 2013 17:55

    borsada düşüş olacağını ve ne kadar düşeceğini ve hangi zamanda gerçekleşeceğini önceden bilmek mümkün değil...borsa uzmanları piyasa koşullarına ve beklentilerine göre tahminlerini açıklayabilirler, kesin zamanı önceden tahmin edemezler. Düşüşler, genelde beklenmedik zamanda ve hızlı gerçekleşir..

  • borsavirus09 Ağustos 2013 17:44

    düşsünde iyice mallanalım kar arttıran şirketlere yüklenelim lakin her sene ömür oldukça temettü almaya devam edeceğiz bizden sonra cocuklar torunlar temettüler ile yaşamaya devam ederler. bugün kar attıran temettücü kurumsal şirketten alınan 1 lot, gelekte cocuklara torunlara iyi meblağ yapacaktır. borsada 1-2 hafta düşünen hep hüsrana uğramıştır. vade koymayan, uzun vade satış yapmayan ve temettüler ile lot arttıranlar ise dünya hayatında maddi kurtuluşa ermişlerdir..bunun tek şartı da, sabırlı olmak ve aklını sürekli borsa ile meşgul etmemek, temettüden temettüye borsacı olmaktır.."hüsran, kurtuluş, sabır" bize neyi hatırlatıyor?asr suresi.. Asra yemin olsun ki, muhakkak insan (ömrünü yalnız geçici dünya isteklerine kavuşmak için harcadığından) büyük bir (zarar ve) ziyandadır. Ancak iman edenlerle, Salih (iyi işler) amel yapanlar, birbirlerine hakkı, (inanılması ve yapılması lazım olan şeyleri ve ibadetleri yapmak, günahlardan sakınmak hususunda) sabrı tavsiye edenler böyle değil (onlar zararda ve ziyanda değildirler). (Ayet: 1-3) Kim Asr suresini okursa, Allah'u teala onun günahlarını affeder. Hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur. (Hadîs-i şerîf-Envâr-ut-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te'vîl) Kur'an-ı kerimde başka hiç bir sure nazil olmasaydı, inmeseydi şu pek kısa olan Asr suresi bile, insanların dünya ve ahiret saadetlerini te'mine yeterdi. Bu sure, Kur'an-ı kerimin bütün ilimlerini içine alır. (İmam-ı Şafii)

  • hacı09 Ağustos 2013 17:39

    hisse senetlerinin çoğunda düzeltme olmadı, düşmeleri normaldir, koç hisseleri arclk, toaso, ttrak hala daha yüksek, thyao, asels, ulker, doas vs. bir yığın hisse yüksek değerlerde. pd/dd bist için 1.6 falan ki 1.3-1.4 e düşmesi normal değerlere inmesi demek. ben katılıyorum yukarı çıksa bile sonunda yönü aşağıdır, çünki bu adamlar al-sattan kazanır, düşürecek ki aşağıdan mal alsın. yabancı tüm malı 93 binde satmadı, 70 bin e kadar olan bölümde sattı ve hala daha satıyor, kar edecekse 70 binin altına çekip toplamalı

  • m. kara09 Ağustos 2013 17:03

    bu haberler bile yatırımcının kaçması için yeterli. nedir çöküş olmasını gerektirecek bir durum . ya savaş olacak. yada birleri büyük oyun peşinde

  • HALİT ER09 Ağustos 2013 15:59

    SUPEKÜLATÖR ARAYANLARA DUYURULUR...

  • Metin09 Ağustos 2013 14:52

    Spekülatör manipülatör ......

  • borsavirus09 Ağustos 2013 14:33

    %20 alıştık artık :)

  • 109 Ağustos 2013 12:51

    felaket tellalı

  • ramiz09 Ağustos 2013 12:19

    milleti panikletmek,,ucuz mal almak için bunu söylüyor.

  • aydın09 Ağustos 2013 12:18

    şimdi 1987 deki şartlar yok,,Türkiye zaten %25 düştü bunu fiyatladı,,taş çatlasa %5 daha düşer.Bankalar,sanayi şirketleri önemli diplerde.

  • yorum09 Ağustos 2013 11:52

    ozaman borsaların cıkısına hazırlıklı olun