E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?---

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?
01 Ağustos 2024 - 13:13 borsagundem.com

Küçük ölçekli ve değer odaklı hisse senetleri, Temmuz ayında ABD borsalarında belirgin bir hakimiyet kurdu.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük ölçekli hisse senetlerine yönelik yüksek ilgi, ABD borsalarındaki ‘büyük rotasyon'un devam edip etmeyeceği sorusunu akıllara getiriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, küçük sermayeli şirketlerin, yükselen dev teknoloji şirketlerini yakalamak için katetmeleri gereken daha çok yol bulunuyor. Bu yolun kısalmasının ise ABD ekonomisinin durumuyla alakalı olduğu düşünülüyor.

Fark kapanacak mı?

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, bu ay piyasayı altüst eden 'büyük rotasyon', yatırımcılara sabırlı olmanın karşılığını alabileceklerini gösterdi. Ancak teknoloji hisseleri dünkü seansta yeniden öne geçti ve bu da birçok analistin küçük ölçekli hisse senetlerinin arayı kapatmasının daha ne kadar süreceğini merak etmesine yol açıyor.

11 Temmuz'da rotasyonun başlamasından önce, yapay zeka patlamasını kaçırdığını hisseden bazı yatırımcılar, piyasanın bu köşelerinin kaçırılmayacak kadar ucuz olduğunu düşünerek küçük ve orta sermayeli hisse senetlerini ve büyük sermayeli değer odaklı hisse senetlerini tercih etmişti.

Bu yatırımcıların içgüdüleri doğru çıktı çünkü yapay zeka patlamasından faydalanabilecek konumda olduğuna inanılan şirketlerdeki amansız yükselişin ardından bu geride kalan alanlar öne geçti ve küçük ve değer odaklı hisse senetlerinin değerlemeleri S&P 500 ve Nasdaq ile karşılaştırıldığında onlarca yılın en ucuz seviyelerine ulaştı.

Endekslerde rekabet

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, geçen ay küçük ve değer hisse senetleri büyüme odaklı rakiplerini yıllardır görülen en geniş marjlarla geride bıraktı. Ancak Çarşamba günü teknoloji öncülüğündeki yükselişin yeniden canlanması ve Microsoft’un son kazanç raporunun yatırımcıların yapay zekaya olan inancını yenilemesiyle, Nasdaq ve S&P 500 lehine açığı daraltmaya yardımcı oldu.

Küçük sermayeli Russell 2000 Temmuz ayında Nasdaq'ı yüzde 11.19 puan geride bırakarak Şubat 2001'den bu yana en büyük aylık üstün performansına doğru ilerledi. S&P 500’e karşı ise küçük sermayeli endeks, Şubat 2000'den bu yana en iyi üstün performansına doğru ilerledi.

S&P 500 eşit ağırlıklı versiyon, S&P 500'ü 2.8 puan geride bırakarak Şubat 2021'den bu yana en geniş aylık marjına ulaşma yolunda ilerledi.

Russell 1000 Değer Endeksi, Russell 1000 Büyüme Endeksi’ni 7 puan geride bırakarak 2001 Mart ayından bu yana en geniş marja ulaşma yolunda ilerledi. S&P 500 Değer Endeksi ise Ekim 2022'den bu yana en geniş marjla büyüme endeksini geride bırakma yolundaydı. Dow Jones ise, Ekim 2022'den bu yana nispeten en iyi ayına doğru ilerlerken S&P 500'ü 3.64 puan geride bıraktı.

Elbette, piyasanın bu köşelerinin, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen teknoloji hisseleri grubunun çoğu üyesine ev sahipliği yapan bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleri gibi daha büyüme odaklı sektörlerle olan farkı kapatmak için katetmeleri gereken uzun bir yol var.

Liderlikteki değişim uzun zamandır bekleniyordu

Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde yatırımcıların piyasanın ucuz köşelerinde ‘nesiller boyunca bir kez gelen bir fırsatı' kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunu öneren Richard Bernstein gibi stratejistlere göre, Temmuz ayında görülen telafi uzun zamandır bekleniyordu.

Bernstein, “Genel kârlar şu anda olduğu gibi hızlandığında, yatırımcılar tarihsel olarak kazanç büyümesi için karşılaştırma yapan alışverişçiler haline geldiler. Her yerde bulunan bir şey için neden çok para ödeyesiniz ki?” diyor.

Gelecek aylarda trendin devam edip edemeyeceği ise daha az açık. Bernstein, “Size kısa vadeyi anlatacak kadar akıllı değilim. Ancak zamanla piyasanın bu köşelerinin önde gelen yapay zeka hisselerinden daha iyi performans göstereceğini söyleyebilirim” şeklinde konuşuyor.

Ekonominin etkisi

Telafi ticareti sadece faiz oranlarına değil ekonomiye de bağlı olacak. Bazı isimler ise ‘rotasyon’un devam edebilmesi için 2024'te hala çok şeyin yolunda gitmesi gerektiğini söylüyor. Baird'de yatırım stratejisti olan Ross Mayfield, küçük ölçekli şirketler ve değer odaklı hisse senetlerinin, teknoloji akranlarına kıyasla değerlemelerine dayanarak cazip kalmaya devam ettiğini ve bu durumun performans farkını daraltmaya devam etmeleri için bir alan olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ancak nihayetinde, başarılı olup olmayacakları ABD ekonomisinin kaderine bağlı.”

Mayfield, Fed ABD ekonomisini yumuşak bir inişe yönlendirmede başarısız olursa, merkez bankası, yatırımcıların beklediği gibi faiz oranlarını düşürse bile, küçük sermayeli şirketler ve finans, sanayi ve malzemeler gibi birçok döngüsel sektörün son kazanımlarının tersine dönebileceğini ifade ediyor. Mayfield, “Küçük sermayeli şirketlerin çok fazla değişken faizli borcu ve bölgesel bankalara büyük maruziyeti var. Ekonomi resesyona doğru gidiyorsa bu işlemler işe yaramaz” diye ekliyor.

Eski New York Fed Başkanı Bill Dudley ve Renaissance Macro'dan Neil Dutta da dahil olmak üzere bazı ekonomistler, Fed'in resesyon riskinden kaçınmak için faiz oranlarını bir an önce düşürmesi gerektiğini savunuyor. Mayfield da, iş gücü piyasası verilerindeki son zayıflık nedeniyle bu görüşe katılma eğiliminde olduğunu ifade ediyor.

Diğerleri ise, Temmuz ayındaki rotasyonun nihayetinde dev teknoloji hisselerinin liderliği geri almasından önce kısa bir duraklama olarak hatırlanmasını bekliyor.

Yapay zekaya güven

RIA Advisors Portföy Yöneticisi Michael Lebowitz, bu ayki değişimde diğer tüm faktörlerden daha büyük bir rol oynayanın duygu olduğunu söylüyor. Lebowitz, “Dev sermayeli hisse senetlerine yapılan yükseliş bahisleri gibi popüler işlemler basitçe çok kalabalık hale gelmişti. Şimdi bunların çözülmesi için bir süre geçti ve yatırımcılar tekrar bir araya gelmeye başlayabilir” diyor.

Lebowitz, “Şu anda bunun daha çok teknik analize dayalı işlemlerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Çok fazla kişi küçük sermayeli ve değer odaklı hisselerden kısa ve çok fazla kişi de yüksek büyümeye sahip hisselerde aşırı kaldıraçlı ve uzun pozisyon aldı” şeklinde konuşuyor.

Lebowitz, piyasalara söz konusu olduğunda, kazanç gibi temel unsurların yatırımcı güveni gibi maddi olmayan unsurlara göre ikinci planda kaldığını ekliyor ve “Yapay zakanın dönüştürücü etkisine olan güven, Nvidia’nın kazanç ve satış büyümesinden daha fazla toparlanmayı körükledi. Yatırımcılar, yapay zekanın çalışanların üretkenlik artışını artırma yeteneğinden dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir ancak şimdilik, güvenleri azalmış değil” diyor.

Borsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlıBorsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlı

 

Wall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlıWall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı

 

UBS: Büyük rotasyon nakitten hisse senetlerine doğru olacakUBS: Büyük rotasyon nakitten hisse senetlerine doğru olacak

 

Borsada rotasyon kısa sürecekBorsada rotasyon kısa sürecek

 

Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?

 

Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)