E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada çıkış sürüyor: Büyük yatırımcı direniyor!---

Borsada çıkış sürüyor: Büyük yatırımcı direniyor!

Borsada çıkış sürüyor: Büyük yatırımcı direniyor!
03 Ekim 2024 - 02:50 borsagundem.com

Sıkı para politikası, jeopolitik riskler ve sabit getirili yatırımlara artan ilgi 10 bin liraya kadar portföyü olan küçük yatırımcıların borsadan çıkmasına neden olurken, 10 milyon lira ve üzeri portföyü olan yatırımcılar ise direnç gösterdi.

Mayıs ortasından bu yana, Türkiye'deki sıkı para politikası, sabit getirili risksiz yatırımlara olan ilgi ve beklenen yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasına gelmemesi, Borsa İstanbul'un BİST100 endeksini olumsuz etkiledi. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte, BİST100 endeksi 10 bin puanın çok altında kalırken; TL ve dolar bazında tüm zamanların ortalamalarının altında seyrediyor.

Şebnem Turhan'ın Ekonomim'de yer alan haberinde Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre özellikle 10 bin liraya kadar portföyü olan küçük yatırımcıların son 9 ayda borsayı terk ettiği, buna karşın 10 milyon lira üzeri portföy büyüklüğüne sahip yatırımcıların direnç gösterdiği görülüyor. Eylül ayında, hisse senedi piyasasında toplam yerli ve yabancı yatırımcı sayısı 7 milyon 154 bin 833, toplam portföy değeri ise 5 trilyon 543 milyar 890 milyon lira olarak kaydedildi. Bu rakamlar, önceki aya göre portföy değerinde yüzde 2,18, yatırımcı sayısında ise yüzde 3,73'lük azalmayı gösteriyor.

Özellikle 10 bin lira ve altında portföyü olan yatırımcıların durumunda ciddi bir gerileme gözlemlendi. Bu gruptaki portföyler 9 ayda yüzde 19,02 oranında azaldı. Eylül itibarıyla, bu gruptaki yatırımcıların sayısı 4 milyon 273 bin 137'den 3 milyon 653 bin 264'e düşerek yüzde 14,51'lik bir kayıp yaşadı.

Diğer yandan, 10 milyon lira ve üzeri portföy büyüklüğüne sahip yatırımcılar, hisse senedi piyasasında önemli bir artış gösterdi. Bu grubun portföy büyüklüğü, 9 ayda yüzde 37,65 artarak 4 trilyon 566 milyar 744 milyon liraya ulaştı. Yıl sonunda bu gruptaki yatırımcı sayısı 15 bin 371'den 18 bin 918'e çıkarak yüzde 23,08 oranında bir artış gösterdi.

Borsa İstanbul, mayıs ayından bu yana likidite eksikliği ve yabancı yatırımcıların gelmemesi nedeniyle dalgalı bir seyir izlerken, jeopolitik riskler de kayıpları artırdı. Son günlerde BİST100 endeksi kritik 9 bin seviyesine gerileyerek yüzde 3,62 kayıpla kapandı. Sadece 6 hisse gün içerisinde pozitif sonuç alırken, bankacılık endeksi ise gün içinde yüzde 6,58 oranında düşüş yaşadı.

New York borsası yatay seyirle kapandıNew York borsası yatay seyirle kapandı

 

Üzerinde tedbir kalkan 3 hisseÜzerinde tedbir kalkan 3 hisse

 

Borsa İstanbul 3 hisse için tedbir kararı aldıBorsa İstanbul 3 hisse için tedbir kararı aldı

 

BIST Geri Alım Endeksi'ne 4 hisse eklendiBIST Geri Alım Endeksi'ne 4 hisse eklendi

 

Yatırımda amatörlükten profesyonelliğe geçişin 10 adımıYatırımda amatörlükten profesyonelliğe geçişin 10 adımı

 

Borsada 'Orta Doğu' gerginliği: Günü yüzde 3.62 düşüşle tamamladıBorsada 'Orta Doğu' gerginliği: Günü yüzde 3.62 düşüşle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)