E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düşüş beklentisinin kısa vadeli iki nedeni---

Borsada düşüş beklentisinin kısa vadeli iki nedeni

Borsada düşüş beklentisinin kısa vadeli iki nedeni
21 Şubat 2024 - 11:26 borsagundem.com

ABD borsalarındaki yükselişte sona gelindiğine dair işaretler artıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, ABD hisse senedi piyasalarında Mart ayında belirgin bir düşüş bekliyor. Bunun nedeni olarak ise düşen momentum ve mevsimsellik gösteriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BTIG baş piyasa teknisyeni Jonathan Krinsky, ABD hisse senetlerinin azalan momentum ve 'mevsimsel zayıflık’ nedeniyle Mart ayında düşebileceğini söylüyor.

Mevsimsellik ve düşen momentum

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Krinsky, “ABD hisse senetlerini rekor bölgelere iten son yükseliş momentumu zayıflıyor ve Mart ayındaki mevsimsel zayıflık, büyük hisse senedi endekslerini yılın en kötü dönemlerinden birine itebilir” diyor.

Krinsky, paylaştığı notta, “S&P 500 teknik olarak yanlış bir şey yapmadı ancak ivme sonraki her yükselişte zayıflıyor” diye yazıyor ve dünü 4.975 puanda bitiren endeksin kısa vadeli momentumu değiştirmek için 4.920 puan seviyesini kalıcı şekilde kırması gerektiğini ekliyor.

ABD hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in para politikasına yönelik devam eden temkinli tutumu ile yapay zeka ve güçlü şirket kazançları konusunda artan iyimserlik arasında gidip gelmesiyle yılın başından bu yana dalgalı bir seyir izliyor.

Her üç gösterge endeksi de yılbaşından bu yana güçlü getiriler elde ederken, ‘Muhteşem Yedili’ de dahil olmak üzere dev teknoloji hisseleri Wall Street'i son iki ayda birçok rekor kapanış zirvesine taşımış durumda. FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi 2024'te şu ana kadar yüzde 4,3 oranında yükselirken, Nasdaq ve Dow Jones aynı dönemde sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 2,3 oranında artış gösterdi.

Ancak Krinsky, mevsimsel zayıflığın gelecek ay borsa üzerinde baskı oluşturabilme ihtimali nedeniyle, Wall Street'in karşı karşıya olduğu aşağı yönlü riskin daha fazla olduğunu dile getiriyor.

Krinsky, “Birçok kişi mevsimsel kalıpları göz ardı ediyor ancak geçen yıl bu durum esrarengiz bir şekilde kendini göstermişti; 2023 Mart ortasındaki bankacılık krizinin en düşük seviyesinden Temmuz zirvesine, ordan Ekim sonundaki en düşük seviyeye ve ardından Şubat ortasındaki zirveye ulaştık. Açıkçası bu bulmacanın sadece bir parçası ancak negatif ivme farklılıkları göz önüne alındığında, Mart ayındaki bazı zayıflıklar şaşırtıcı olmamalı” diyor.

Küçük ölçekli hisse senetlerinde fırsat

Bu arada Krinsky, son birkaç hafta içinde Nasdaq ve Russell 2000 arasındaki korelasyonda 'ince bir değişim’ gördüğü için küçük ölçekli hisse senetlerinin liderlik göstermeye başlayabileceğini de düşünüyor.

Geçen yılın büyük bölümünde, Nasdaq şirketlerini izleyen Invesco QQQ Trust ETF’i, faiz oranları yükseldiğinde iShares Russell 2000 ETF'inden daha iyi performans gösterme eğilimindeydi. Ancak Krinsky, bu ilişkinin son iki hafta içinde ustaca bir şekilde tersine döndüğünü söylüyor ve bunun küçük sermayeli şirketler için ‘cesaret verici bir işaret' olduğunu ekliyor.

Küçük ölçekli hisse senetleri dün dalgalı seyrini sürdürürken Russell 2000 yüzde 1,4 kayıpla üst üste sekizinci seansını her iki yönde de en az yüzde 1'lik bir hareketle kapattı. Bu, geçen yıl Mart ayında sona eren 10 seanslık seriden bu yana bu türden en uzun seriye karşılık geliyor.

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?

 

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim

 

Bank of America: Hisse senedi piyasaları faiz indirimi olsa da olmasa da yükselecek

 

Boğa piyasası için bir iyi bir kötü haber

 

ABD borsalarında boğa piyasası bitmedi

 

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir insan21 Şubat 2024 18:52

    Ben burdan isyan ediyom sesimi duyan yok mu 8 aydır beni bitirdi ahlaksız gaz yani ahgaz pay topluyok diye oyalayip duruyo SPK nerede hicmi sesimizi duyun yok SPK yetkilileri açın tlefonu bunlara haddini bildirin hergun aynı senaryo küçük yatırımcı yi bitirdi niz yazıklar olsun

  • KEMAL TABANCASIBÜYÜK21 Şubat 2024 12:14

    Endeks % 60 bir düzeltme yapmadan asla borsaya girmem tüm hisse senetleri şişmiş durumda olup seçimlerden sonra patlatacaklar borsayı.buralardan alıp da lütfen hükümeti ve SKP suçlamayın kendinizi suçlayın lütfen.