E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düşüş ne zaman sona erecek?---

Borsada düşüş ne zaman sona erecek?

Borsada düşüş ne zaman sona erecek?
06 Ağustos 2024 - 11:05 borsagundem.com

ABD borsalarında yaşanan büyük düşüş, yatırımcıları dip seviyelerin ne zaman görüleceği noktasında merakta bırakıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisselerinin performansı ve yüksek volatilite, düşüşün ne zaman sona ereceği konusunda yatırımcıların başvurduğu iki ana gösterge olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında dün yaşanan düşüş, yatırımcıların dip seviyenin ne zaman görüleceği noktasında endişeli bir bekleyişe itiyor.

‘İçgüdüsel kontrol’

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarını düşürmesini beklerken Wall Street'in ‘korku göstergesi'ni ve teknoloji hisselerini izliyor.

ABD hisseleri, popüler bir para birimi ticaretinin şiddetli bir şekilde çözülmesinin küresel piyasalara yayılması ve zayıflayan ABD ekonomisine ilişkin korkuların yoğunlaşmasıyla Pazartesi günü yaklaşık iki yılın en kötü düşüşünü kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi, ABD hisseleri gibi daha riskli getirili varlıkları satın almak için Japon Yeni ile borçlanmaya alışkın küresel yatırımcıların, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırma yönündeki son hamlesi karşısında hazırlıksız yakalanmasıyla 1987'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetti.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, bu durum ABD Hazine tahvil getirilerini keskin bir şekilde düşürdü ve S&P 500 Endeksi 13 Eylül 2022'den bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşayarak yüzde 3 değer kaybetti.

Colony Group'un baş piyasa stratejisti Richard Steinberg, “Bu, yoğun işlemlerden hızlı paranın bir kısmını çıkarmak için şiddetli ancak gerekli bir düzeltme” dedi.

Dow Jones yüzde 2.6 değer kaybetti ve 13 Eylül 2022'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetti, Nasdaq ise 24 Temmuz'dan bu yana en keskin günlük düşüşünü kaydederek yüzde 3.4 oranında geriledi.

Satış dalgası şimdiye kadar düzenli bir şekilde gerçekleşiyor gibi görünse de Steinberg, özellikle yılın ilk yarısında birçok dev teknoloji hissesinde görülen çarpıcı kazançların ardından yatırımcılara hisse senetlerinin hala risk taşıdığına dair bir ‘içgüdüsel kontrol' sağlaması gerektiğini söyledi.

'Korku göstergesi' sıçradı

Hisselerdeki satış dalgası, ABD tahvil getirilerinde keskin bir düşüş ve Wall Street'in resmi olarak Cboe Volatilite Endeksi olarak bilinen ‘korku göstergesi'ndeki artışla aynı zamana denk geldi. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, endeks, Pazartesi günü kısa bir süreliğine yüzde 181 oranında yükseldi  ve rekor seviyedeki günlük kazancını kaydetti; ardından günlük yaklaşık yüzde 65'lik bir kazanca geri döndü.

Truist Advisory Services'da eş yatırım sorumlusu olan Keith Lerner, “Şablon genellikle VIX'te bir artış olduğu, herkesin ofsayta yakalandığı ve korku ile açgözlülük arasında bir mücadele olduğu yönünde” dedi.

Lerner'ın ekibi, S&P 500'ün aşağı yönlü riskinin son seviyelerden yaklaşık yüzde 5'lik bir düşüşle sınırlı olabileceğini ve endeksi yaklaşık 4.900 ila 5.000 puanlık düşük bir seviyeye getirebileceğini düşünüyor.

Dow Jones Piyasa Verileri'ne göre, Pazartesi günü referans büyük sermayeli endeks Temmuz ayındaki rekor kapanışından yüzde 8,5 oranında düşüşle kapandı; endeksin resmi olarak bir düzeltmeye yani önceki zirvesinden en az yüzde 10 oranında düşüşe girmesi için 5.100,48 puan veya altında kapanması gerekiyor.

Lerner, “Teknoloji bizi aşağı doğru yönlendirdi. Geri sıçramadan önce bunun önce dengelenmesini istersiniz” diyor.

S&P 500'ün bilgi teknolojisi sektörü Pazartesi günü yüzde 3,8 oranında düşerken iletişim hizmetleri bileşeni gün içinde yüzde 3,4 oranında değer kaybetti.

Durgunluk vurursa...

Güvenli liman arayışındaki yatırımcılar ABD Hazine tahvili getirilerini keskin bir şekilde düşürdü ve Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 3.78'e geriledi.

Schwab Center for Financial Research’ün baş sabit gelir stratejisti Kathy Jones, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın yen'i daha da yukarı iten politika hamlelerinden sarsıldığını ancak ABD işsizlik oranının Temmuz ayında üç yıllık zirve olan yüzde 4.3'e çıkmasının ‘işleri çığırından çıkardığını' söyledi.

Ancak ekonomik durgunluk korkuları artarken Jones, ABD ekonomisinin bir desteğe ihtiyacı olması durumunda faiz oranlarını düşürmek için Fed'in yeterli hamle gücüne sahip olduğunu düşünüyor; merkez bankasının politika faizi hala yirmi yıldan uzun süredir en yüksek seviyesinde, yüzde 5,25 - 5,5 aralığında seyrediyor.

Jones, Fed'in kısa vadeli politika faizi hakkında, sonunda yüzde 3 civarında sabitleneceğini öngördüğü için, “Bu döngüde bitiş noktası yüzde 5,5 değil. Ekonomi tahmin edilenden daha hızlı ivme kaybediyorsa gidecekleri çok yer var” diyor.

Olası bir durgunluk korkusu, Fed'in Eylül ayındaki bir sonraki politika toplantısından önce olası bir faiz indirimi fikrini tekrar gündeme getirdi. Harris Financial Group'ta yönetici ortak olan Jamie Cox, satış dalgasının ‘histeri’ gibi göründüğünü ve ABD'de yavaşlama endişelerinin yanlış yönlendirildiğini söyledi. Cox, “Para piyasasında kendini gösteren satış dalgaları genellikle çok keskindir ancak uzun ömürlü değildir. Sabahtan beri alım yapıyorum” şeklinde konuştu.

Borsada domino etkisi! Peki yatırımcı nasıl hareket etmeli?Borsada domino etkisi! Peki yatırımcı nasıl hareket etmeli?

 

Borsada ‘ikinci rotasyon’ dönemiBorsada ‘ikinci rotasyon’ dönemi

 

Küresel borsalar ABD resesyon riskiyle düşüyorKüresel borsalar ABD resesyon riskiyle düşüyor

 

Goldilocks senaryosu piyasaları terk ettiGoldilocks senaryosu piyasaları terk etti

 

"Muhteşem 7'li"de satış baskısı! Piyasa değeri 700 milyar dolar geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)