E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsada Fitch baskısıyla düşüş görülebilir---

Borsada Fitch baskısıyla düşüş görülebilir

Borsada Fitch baskısıyla düşüş görülebilir
27 Ocak 2017 - 09:25 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi’nin bugün Fitch’in kredi notu kararı ve ABD Doları’nda güçlenme eğiliminin baskısı altında düşüş eğilimli seyir izlemesi beklenebilir

GLOBAL HİSSE PİYASASI YÜKSELİŞİNE BIST 100 ENDEKSİ EŞLİK ETTİ… 

BIST 100 Endeksi ABD hisse piyasaları endekslerinin rekor seviyelere yükselerek öncülük ettiği global hisse piyasalarındaki olumlu seyre paralel hareket ederek günü %0,8 yükselişle 83,827 seviyesinden tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

FİTCH KARARI BEKLENİYOR… 

SAAT 16:30 ABD BÜYÜME VERİSİ AÇIKLANACAK… 

BIST 100 Endeksi açısından bugün ve gelecek haftaya etkisi açısından gün kapanışında açıklanması beklenilen Fitch’in Türkiye kredi notu değerlendirmesi önemli olacak. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu Fitch tarafından Kasım 2012’de yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmişti. Yurtdışında ise ABD Doları’nın değerlenme faktörlerinden ABD Ekonomisi’ne ilişkin 2016 yılı 4. Çeyrek büyüme verisi izlenilecek. ABD Doları’nda pozitif veriler ve EURUSD paritesinde aşağı yönlü güçlü hareketler Türkiye dış ticaret açığının ve dış borçların döviz cinsinin ağırlıklı ABD Doları olması nedeniyle olumsuz etki oluşturmakta. BIST 100 Endeksi’nin bugün Fitch’in kredi notu kararı ve ABD Doları’nda güçlenme eğiliminin baskısı altında düşüş eğilimli seyir izlemesi beklenebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Yabancı İşlemleri…  Yurtdışındaki yerleşik kişiler, 20 Ocak ile sona eren haftada, 456,3 milyon USD net hisse alımı, 156,5 milyon USD net DİBS satışı ve 17,2 milyon USD değerinde ise net Özel Sektör Tahvil ve Bono alımı gerçekleştirdi. (TCMB)

AKSEN…Nötr… Şirket, Kızıltepe/Mardin’de işletmede bulunan 32,01 MW ve 33MW kurulu güçteki Mardin-1 ve Mardin-2 akaryakıt santrallerinin lisansları iptal edildiğini ve santral ekipmanlarının Afrika kıtasında inşaatı devam eden santrallerde kullanılacağını açıkladı. Afrika'daki üç proje inşaatının 2017 ilk yarısı içinde tamamlanarak, Şubat-Haziran 2017 döneminde bölüm bölüm devreye gireceği belirtildi. Ayrıca, şirket, Belen Atik, Kapıdağ ve Ayvacık rüzgar santrallerinin satışlarına Rekabet Kurulu tarafından, Sebenoba ve Karakurt rüzgar santrallerinin satışlarına ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Rekabet Kurulu tarafından onay verildiğini bildirdi. (KAP)

Otogaz Sektörü/AYGAZ…Nötr… EPDK’nın açıklamasına göre, Kasım ayında LPG üretimi, geçen yılın aynı ayına göre, %3,3 azalarak 77,202 ton; LPG ithalatı, %14.4 artarak 308,726 ton; LPG ihracatı, %15.2 azalarak, 23,467 ton olarak gerçekleşti. 2016 yılı Kasım ayı satış rakamlarına göre, bir önceki yılın aynı ayına göre, tüplü LPG satışı %2,6 artmış, dökme LPG satışı %19,4 azalmış ve otogaz satışı %1,7 artmıştır. Toplam LPG satışı ise %0,9 artmıştır.  (EPDK)

TSGYO…Sınırlı Negatif… Şirket, 2016 yılı 12 aylık konsolide olmayan net zararını 26,6 milyon TL olarak açıkladı. Şirketin 2015 yılı 12 aylık net karı 9,0 milyon TL olarak gerçekleşmişti. (KAP)

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %1,0 yükselişle 103,475 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın önemli Fitch kararı öncesinde, Dolar’daki yükselişle birlikte düşüşle açılmasını ve gün içerisinde dalgalı bir şekilde 102,0-104,0 bandında hareket etmesi beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Yurt içinde sakin gündemde Türk Lirası’ndaki görülen zayıf seyir dün de devam etti. Gelişmekte olan ülke para birimleri dün dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası da söz konusu seyre iştirak ederek günü dolar karşısında %0,51 değer kaybı ile tamamladı. USDTRY kontratı dünü yatay ve 3,8508 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Hafta başından bu yana küresel bazda risk iştahında görülen artış ile birlikte dün doların değer kazanması paralelinde güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azaldığı görüldü. Altın günü dolar karşısında %1,02 değer kaybı ile tamamladı.  Altın kontratı ise dünü %0,7 değer kaybı ile 1189 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün dolar dünya genelinde hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. G10 para birimlerinin tümü dolar karşısında değer kaybederken, euro da söz konusu seyre iştirak ederek günü Dolar karşısında %0,61 değer kaybı ile tamamladı. EURUSD kontratı ise dünü %0,5 değer kaybı ile 1,0686 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne sınırlı düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Dün veri akışının sakin olduğu günde dolar cephesinde küresel bazda  hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. Dolar endeksi dün yeniden 100 seviyesinin üzerine yerleşirken, dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandı. 

Hafta başından bu yana küresel bazda risk iştahında görülen artış ile birlikte dün doların değer kazanması paralelinde güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azaldığı görüldü. 

Yurt içinde ise sakin gündemde Türk Lirası’ndaki görülen zayıf seyir dün de devam etti. Gelişmekte olan ülke para birimleri dün dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası da söz konusu seyre iştirak ederek günü dolar karşısında %0,51 değer kaybı ile tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün ABD’de takip edilecek olan makro gündem oldukça yoğun görünmekte. Günün en önemli gündem maddesini ABD 4. Çeyrek büyümesi verisi oluşturuyor. Bununla birlikte ABD’de Aralık ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri ile birlikte Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. 

Yurt içinde ise kredi derecelendirme kurluşu Fitch’in akşam saatlerinde açıklanması beklenen Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesi önem arz ediyor. 

USDTRY 

Yurt içinde sakin gündemde Türk Lirası’ndaki görülen zayıf seyir dün de devam etti. Gelişmekte olan ülke para birimleri dün dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası da söz konusu seyre iştirak ederek günü dolar karşısında %0,51 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,8500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,9200 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,8500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,8000 ve 3,7500 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Dün dolar dünya genelinde hafta içerisinde görülen değer kayıplarının telafi çabası söz konusuydu. G10 para birimlerinin tümü dolar karşısında değer kaybederken, euro da söz konusu seyre iştirak ederek günü Dolar karşısında %0,61 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0720 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0765 ve 1,0820 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0650 ve 1,0600 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir.

ALTIN 

Hafta başından bu yana küresel bazda risk iştahında görülen artış ile birlikte dün doların değer kazanması paralelinde güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azaldığı görüldü. Altın günü dolar karşısında %1,02 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1180 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1192 ve 1208 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1164 ve 1152 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Bugün Asya seansında Japonya’da yıllık enflasyon verileri beklentilerin hafif üzerinde açıklanırken, hafta başından bu yana küresel bazda risk iştahında görülen artış ile birlikte dün doların değer kazanması paralelinde güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azaldığı görüldü. Bu kapsamda Yen cephesinde zayıf seyir etti. Japon Yeni dün dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişmiş ülke para birimi oldu. 

Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 115,00 ve 116,70 seviyeleri hedeflenebilir. USDJPY paritesinde zayıf seyrin görülmesi durumunda ise  114,80 ve 113,00 destek seviyeleri takip edilebilir. 

GBPUSD 

Dün İngiltere’de 4. Çeyreğe ilişkin büyüme verileri hem çeyreklik hem de yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Ancak verinin etkisi GBPUSD paritesinde sınırlı oldu. Dün G10 para birimlerinin tümü dolar karşısında değer kaybederken, sterlin de söz konusu seyre iştirak ederek günü dolar karşısında %0,29 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için 1,2520 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,2600 ve 1,2680 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar satışlarında ise 1,2440 ve 1,2320 destek seviyeleri takip edilebilir. 

BRENT 

Üretici ülkelerden gelen açıklamalar petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmaya devam ederken, petrol haftayı  OPEC ve diğer üretici ülkelerin üretim kesintilerine devam etmelerinin etkisiyle yükselişle tamamlama çabasında. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,40 ve 57,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,60 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)