E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada gündemde enflasyon var---

Borsada gündemde enflasyon var

Borsada gündemde enflasyon var
30 Nisan 2014 - 09:03 borsagundem.com

Borsada enflasyon raporuna dek sakin bir seyir bekleniyor

''Küresel piyasalar bu akşam açıklanacak FED faiz kararını, Rusya’nın askeri tatbikatı bitirmesi ve yaptırımların da büyük sarsıntılar yaratmamasının etkisiyle yatışan Ukrayna gündemi sayesinde iyimser bir havada beklemeye dün de devam ederken, yurtiçi tarafta gündem noksanlığı nedeniyle bize de kapanışa dek destek vermeye devam ettiler..

Geçen haftaki TCMB toplantısı sonrası yüzümüzü dışarı çevirmiş ve küresel piyasaları daha duyarlı bir şekilde takip etmeye başlamıştık. Ancak bugün buna bir süre ara vererek sabah saatlerinde dış ticaret dengesi ve TCMB Enflasyon Raporu’nu izleyeceğiz.

Küresel talepte canlanma eğilimleri ve TL’nin rekabetçi bir konuma gelmesinin yanında yurtiçinde de iç talebi kısmaya yönelik alınan tedbirlerin etkileri görülmeye başladığından ve de devamı da geleceğinden Merkez’in beklentisi zaten ihracatın büyümeye olumlu katkı yapması yönünde. Bu şekilde dış ticaret açığında önemli sapmalar görmeyi biz de beklemiyoruz ve ihracat tarafında da bir büyüme görüleceğini tahmin ediyoruz. Bugün Mart ayına ait rakam açıklanıyor olacak, Şubat ayında ise dış açık 5,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti..

Yine bugün aynı saatte TCMB’nin Enflasyon Raporu açıklanacak ve bu raporun mevcut koşullarda önem sıralamasında dış açığın önüne geçmiş olduğunu düşünüyoruz. TCMB Başkanı Erdem Başçı TCMB’nin Olağan Genel Kurulu sonrası yaptığı sunumda bu raporda enflasyonda yukarı yönlü bir revizyon gelebileceğinin sinyallerini vermişti. TCMB Beklenti Anketleri’nde gördüğümüz üzere enflasyon beklentilerinde bozulmalar devam ediyor ve de tepe noktasının Mayıs’ta görüleceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla alınan tedbirlerin gecikmeli etkilerinin de sebep olduğu şekilde henüz yükselişin sonuna gelmedik, bu da bugün bir revizyon görme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmemize neden oluyor.

Piyasanın reaksiyonu açısından ise para politikasında sıkı duruşun enflasyonda yükseliş eğilimi tersine dönmeden bozulmayacağı yönünde net mesajlar zaten Merkez’den alınmıştı, beklentiler de en son anket hatırlanacak olursa yüzde 8’in üzerine çıkmıştı, beklentilerden önemli ölçüde sapma göstermeyecek revizyonların piyasa üzerinde sert etkiler yaratmayacağını ve piyasanın bir ölçüde bu revizyona Başçı’nın sinyali ile hazırlanmış olduğunu düşünüyoruz…

Tabi bu raporla beraber hedefin değişikliği sıkı para politikasının yönü hakkında da pekiştirici bir etki yaratabileceğinden büyüme beklentilerinde bir değişime neden olursa, ki piyasada beklentiler zaten ağırlıklı olarak büyüme tarafında da bir geri çekilmenin kaçınılmaz olduğu yönünde, o zaman fiyatlanmamış bir gelişmeden söz etmek gerekebilir. Büyüme konusuna değinmişken de enflasyonun ardından büyüme tarafında da revizyon görme ihtimali doğduğunu belirtelim.
Başbakan Yardımcısı Babacan dün %4 büyümenin hala ulaşılabilir bir hedef olduğunu, belki ileride bir revizyon gerekebileceğini ancak bunu konuşmak için henüz erken olduğunu söyleyerek bunun işaretini vermiş oldu.

Bugünün diğer gündem maddeleri ise yurtdışından.. En önemlileri ise; Euro Bölgesi’nde Nisan ayı TÜFE, ABD’de Nisan ayı özel sektör istihdam verisi ve 1.çeyrek büyüme ile TSİ 21.00’da açıklanacak FED faiz kararı.. Aylık varlık alım programında 10 milyar dolar daha azaltımla taperinge devam edilmesi dışında esasında önemli bir beklenti bulunmuyor. Ayrıca zaten FED’in projeksiyonlarının açıklandığı ve FED Başkanı’nın da sonrasında bir basın açıklama yaptığı 4 toplantının ilki zaten Mart’ta yapılmıştı, bu aykinde Başkan’dan açıklama beklenmiyor, Mayıs’ta da FED FOMC toplantısı yok, yani Yellen’ı bir sonraki FOMC’de yani Haziran ayında göreceğiz..
Euro bölgesi’nde TÜFE ise 8 Mayıs’taki ECB toplantısı öncesi oldukça önemli, özellikle de EURUSD üzerinde. Dün Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’da TÜFE’nin %0,2 gerilediğinin görülmesi EURUSD’yi 1,3860’lardan 1,3810’lara gevşetmişti, dolayısıyla %0,3 seviyesindeki beklentiyi karşılamayacak bir TÜFE verisi ECB’den beklentileri daha da artırarak 1,38’in altını görmemize neden olabilir, bunun da son iki günde gevşeme eğilimini 2,12’nin de altına taşıyan DolarTL üzerindeki etkilerini izlememiz gerekir.. Tabi Draghi’nin dün yaptığı ‘parasal genişlemenin hala uzak olduğu”na dair açıklamalar düşük gelecek bir veriye verilecek reaksiyonu sınırlandırabilir, yine de ECB tarafından açıklamalar gelip gelmeyeceği önümüzdeki konularda da en kayda değer konulardan olmaya devam edecek..

BIST100 endeksine baktığımızda haftayı hızlı yükselişlerle başlatan endeks dün de 73,000 direncinin üzerini test ettikten sonra üzerinde tutunamasa da 73,000’de tutunma çabasını son bir saate kadar korudu ancak bu seviyenin aşılamaması ile geri çekilmenin hızlandığına şahit olduk, satışların kapanışa doğru hızlanması ile endeks 72,500’ün altında ve hafif ekside kapandı, yine de 72,000 üzerinde kapanış hala görünümü olumlu tutmaya devam ediyor. Enflasyon raporuna dek sakin bir seyir görmeyi bekliyoruz, sonrası için ise izleyeceğimiz ilk destekler 72,000 ve 71,500.. 73,000 ise hala en önemli direnç…''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)