E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada ‘ikinci rotasyon’ dönemi---

Borsada ‘ikinci rotasyon’ dönemi

Borsada ‘ikinci rotasyon’ dönemi
05 Ağustos 2024 - 16:23 borsagundem.com

ABD borsalarına damga vuran satış dalgasının ardından borsa rotasyonu sona ermiş olsa da bir diğer rotasyonun başlamış olma olasılığı da artmış durumda.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları son birkaç hafta küçük ölçekli hisse senetlerinde yaşanan yükseliş ivmesiyle ‘büyük rotasyon’u yaşadı ancak işlerin hızlıca ve yeniden tersine döndüğü görülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasalarına damga vuran satışların yeni bir rotasyonu başlatma ihtimali bulunuyor.

Hisse senetleri çöktü

Bloomberg’den Jessica Menton ve Elena Popina’nın haberine göre, geçen hafta Fed'in tökezleyen ABD ekonomisine yardım etme şansını kaçırdığı korkularının tetiklediği şiddetli borsa satış dalgası bir rotasyon ticaretini sonlandırdı. Ancak bu durumun bir başka rotasyonu başlatmış olma ihtimali bulunuyor ve yatırımcılar hisse senetlerinin buradan nereye gideceğini tahmin etmeye odaklanıyor.

Çarşamba günü sona eren iki günlük toplantısında Fed'in faiz oranlarını sabit tutmaya karar vermesinin ardından, Başkan Jerome Powell Eylül ayındaki bir sonraki toplantıda faiz indirimlerinin gelebileceği sinyalini vermiş gibi görünse de hisse senetleri çöktü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi bir düzeltmeye girdi ve S&P 500 Endeksi iki günde yüzde 3,2 oranında değer kaybederek Mart 2023’ten bu yanda en kötü iki günlük düşüş serisini yaşadı.

Temettü ödeyen şirketlere yoğun talep

Ancak her sektör bedel ödemedi. Teknoloji ve ihtiyari tüketim sektörlerinde hisse senetleri darbe aldı ancak, tahvil getirileri düştüğünde gelir yatırımcıları arasında popüler olan ve yüklü temettü ödeyen kamu hizmetleri ve gayrimenkul şirketleri, S&P 500'de haftanın açık ara en iyi performans gösteren hisseleri oldu.

Wealth Alliance'ın başkanı ve yönetici müdürü Eric Diton, “Soğuyan iş piyasasının etkisiyle faiz oranlarının düşmesi beklenirken rotasyon ticareti devam ediyor, ancak hangi hisseleri satın aldığınız hiç olmadığı kadar önemli. Büyük teknoloji şirketlerinin güçlü bilançoları ve gergin değerlemeleri olduğu için faiz indirimlerine ihtiyacı yok. Küçük ölçekli şirketler de daha fazla borç tuttuğu ve netlikten uzak bir görüntü çizdikleri için asıl odak noktası temettü ödeyen şirketlere kaymalı” diyor.

Bu hareket halihazırda etkisini göstermeye başladı bile. Yatırımcılar geçen hafta gayrimenkul ve kamu hizmetleri sektörü ABD borsa yatırım fonlarına yaklaşık 1 milyar dolar yatırdı, Bloomberg Intelligence verilerine göre teknoloji ETF'lerine ise sadece 300 milyon dolar giriş oldu.

İkinci borsa rotasyonu

Bu, borsa yatırımcıların son zamanlarda karşılaştığı ikinci borsa rotasyonu anlamına geliyor.

İlki, küçük sermayeli şirketlere olan talebin artmasıyla Haziran sonlarında ivme kazandı. O zamanlar, Russell 2000 Endeksi, S&P 500'ün 21,2'lik çarpanıyla neredeyse aynı seviyede, tahmini kazançların 23 katında işlem görüyordu. Bu kadar dar bir değerleme farkı geleneksel olarak küçük sermayeli hisse senetlerinde bir satın alma sinyali olarak kabul ediliyor ve bu da yatırımcıların, daha riskli küçük şirketlerin hisselerini almak için dev teknoloji şirketlerindeki pozisyonlarını bırakmalarına neden oldu.

Bu, ikisi arasındaki değerleme farkı genişleyene ve yatırımcılar genellikle büyük sermayeli şirketleri tercih ettiği bir seviyeye geri dönene kadar birkaç hafta sürdü. Böylece Russell 2000’a yönelik talep giderek söndü. Genellikle risk iştahının bir temsilcisi olarak görülen endeks, 16 Temmuz'da zirveye ulaştı ve o zamandan beri yüzde 6,8 oranında düştü.

Şimdi, faiz indirimlerinin yolda olduğu ve Hazine getirilerinin düştüğü bir dönemde, yatırımcılar kamu hizmetlerinden gayrimenkul yatırım ortaklıklarına kadar temettü ödeyen, daha düşük volatiliteli hisse senetlerine akın ediyor. Hem 10 yıllık hem de 2 yıllık Hazine tahvili getirileri geçen hafta yüzde 4'ün altına düştü ve 2 yıllık tahvil Cuma günü Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bu, takvimin ABD borsa getirileri için yılın tarihsel olarak en kötü iki ayı olan Ağustos ve Eylül aylarına dönmesiyle birlikte, temettü odaklı hisse senetlerinin dışında borsalar için daha fazla acının gelebileceği anlamına geliyor.

Yüksek volatilite

Bu arada oynaklık artıyor ve Cboe Oynaklık Endeksi veya VIX, Cuma günü, Mart 2023'ten bu yana dokunmadığı bir seviye olan 29,66'ya kadar yükseldi ve VIX'in oynaklığını ölçen sözde VVIX Endeksi, Fed'in faiz artırma döngüsünün başladığı Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyelerinin etrafında dolaşıyor.

Bu piyasayı yatırımcılar için bu kadar zor hale getiren şey, riskli varlıkların Fed'in ilk faiz indirimini aşırı derecede önceden tahmin etmesi. Perşembe ve Cuma günkü satıştan önce, S&P 500 Endeksi 27 Ekim'deki endeksin 52 haftalık en düşük seviyesinden önceki dokuz ayda yüzde 34 oranında yükseldi ve o zamandan beri haftayı yüzde 30 oranında yukarıda tamamladı. Bu da hisse senedi fiyatlarından çıkabilecek bazı aşırı alımların olduğunu kanıtladı.

Kayne Anderson Rudnick'te portföy yöneticisi olan Julie Biel, “Bunun bir kısmı 'haberleri satma ticareti' olabilir çünkü faiz indirimleri için çok fazla istek var. Ancak ne istediğinize dikkat etmeniz gerekiyor çünkü birçok insan Fed'in politikayı daha erken gevşetmeyerek hata yaptığından hala korkuyor. Gerçekten ekonomik bir zayıflık varsa, bu küçük sermayeli şirketleri daha sert vuracaktır” diyor.

Satın alma iştahı hala devam ediyor

Yine de yatırımcılar olası bir satışa karşı korunmak için hala kısa pozisyon almıyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, opsiyon piyasasında, S&P 500'ü izleyen en büyük ETF'de gelecek 60 günde yüzde 10'luk bir düşüşe karşı koruma sağlayan sözleşmeler, şu anda yüzde 10'luk bir yükselişten kâr eden opsiyonlardan yalnızca 1,9 kat daha pahalı seyrediyor.

Susquehanna International Group'ta türev stratejisi eş başkanı olan Chris Murphy, “Bu satış, panik modundan ziyade köpüklü bir hisse senedi piyasasının yeniden başlatılmasını andırıyor. Kesinlikle artan endişede bir değişim var ancak tek bir hisse senedi seviyesindeki emir akışı hala yığınla opsiyon satışına işaret ediyor ve daha fazla zayıflık satın alma isteğini gösteriyor” diyor.

Fundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalıFundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalı

 

Küresel borsalar ABD resesyon riskiyle düşüyorKüresel borsalar ABD resesyon riskiyle düşüyor

 

Piyasalarda Piyasalarda "korku endeksi" 4 yılın zirvesinde

 

Goldilocks senaryosu piyasaları terk ettiGoldilocks senaryosu piyasaları terk etti

 

Jeremy Siegel: Hisse senetleri dönüm noktasındaJeremy Siegel: Hisse senetleri dönüm noktasında

 

'Insider’lar hisse senetlerini rekor hızla elden çıkarıyor'Insider’lar hisse senetlerini rekor hızla elden çıkarıyor

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

 

Borsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlıBorsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlı

 

Wall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlıWall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)