E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyon---

Borsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyon

Borsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyon
02 Ağustos 2024 - 11:31 borsagundem.com

Uzmanlar, borsaların ‘dot-com balonu’ dönemini çağrıştırdığını hatta daha kötü durumda olduğunu öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü rallinin ardından ABD borsalarının nasıl seyredeceği bilinmezliğini koruyor. Karamsar bakış, hisse senetlerinin ‘dot-com balonu’ döneminden daha kötü durumda olduğu yönünde.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de hemen herkes teknoloji hisselerinin performansından bahsediyor; cevap basit: “Tıpkı 'dot-com balonu’nda olduğu gibi.” Oysa daha çok endişelenmeleri gereken şey, S&P 500'ün nasıl işlem gördüğü; bunun da cevabı bir o kadar basit: “Tıpkı 2007'de, mali krizden hemen önce olduğu gibi.”

Teknoloji hisselerindeki benzerlik

Barron’s’tan Jacob Sonenshine’ın haberine göre, yüzeysel bakıldığında teknoloji hisselerinin nasıl seyredeceğine yönelik korku mantıklı gözüküyor çünkü S&P 500 teknoloji sektörü, 2022 yılı sonlarında ayı piyasasının en düşük noktasından bu yana, tabii ki yapay zekanın katkısıyla yüzde 80 oranında arttı.

Yapay zeka, 2000'lerin başındaki internet gibi, hem dev teknoloji şirketleri hem de daha küçük oyuncular için yeni satış ve kar fırsatları sunuyor. Teknolojinin S&P 500'ün piyasa değerindeki baskın ağırlığı, endeksi Ekim 2022'deki en düşük seviyesinden bu yana yüzde 52 oranında yukarı çekmiş durumda.

Ancak o zaman ile şimdiki zaman arasındaki farklar da hiç az değil. Nvidia, Microsoft, Meta ve Alphabet gibi bugünün en büyük yapay zeka kazananları, dünyanın en karlı şirketlerden bazıları olma özelliği taşıyor; oysa ‘dot-com balonu’ döneminde internet şirketleri açık şekilde kaybediyordu. Ayrıca, bugünün yenilikçi şirketlerinin işlerinin net rekabet avantajları bulunuyor.

Gerçek endişe

Gerçek endişe ise bu değil; gerçek endişe S&P 500. Detaylı bakıldığında endeksin 2007 yılını hatırlattığı açıkça görülüyor. Sevens Report'tan Tom Essaye'ye göre, endeks geçen Temmuz'dan bu yana Temmuz 2006’yla Temmuz 2007 arasındaki dönemle yüzde 85 korelasyonla işlem görüyor.

S&P 500'ün geçen yılki hareketi, neredeyse 20 yıl önceki o zamana korkutucu derecede benziyor. Endeks tırmandı, tökezledi, tekrar rekor seviyelere yükseldi ve sonra düştü. Şu anda S&P 500, 16 Temmuz'daki rekor seviyesinden aşağıda seyrediyor.

Benzerlikler tesadüf değil. Ekonomi büyüyor ancak büyüme yavaşlıyor, ve bu yüzden Fed’in muhtemelen bu yıl faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

2007 yılında da büyüme yavaşlıyordu ve federal fon oranı çok yıllı zirve seviyelerdeydi. Sonra Wall Street, Fed'in ekonomiyi uçurumdan geri çekmek için bir sonraki yıl gelecek faiz indirimlerini tahmin etmeye başladı.

Bu kez farklı mı?

Essaye, bu piyasanın 2007 piyasasına benzerliğini ‘en hafif tabirle endişe verici’ olarak tanımlayacak kadar ileri gidiyor ve yatırımcıların karşı karşıya olduğu belirsizliğe değiniyor. Essaye, “Bugün yatırımcıların karşı karşıya olduğu en büyük soru 'Bu sefer farklı mı?’ sorusu” diye yazıyor.

Bunun cevabını zaman dışında verebilecek kimse olmasa da yatırımcıların riskleri hesaba katması gerekiyor. Yine de kimse tam bir ekonomik çöküş öngörmüyor; uzmanlar bile nadiren böyle bir çöküşe işaret ediyor; ancak evet, ekonomi resesyona karşı savunmasız görünüyor.

Daha yüksek fiyatlar ve faiz oranları hanehalkı bütçelerini tüketmeye başlıyor; bu durum, dışarıda yemek yeme alışkanlığındaki düşüşten anlaşılıyor. Bu, diğer sektörlere yayılabilecek ve kurumsal satışlar ve kazançlar için tehdit oluşturabilecek türden bir zayıflığa işaret ediyor. Bunun S&P 500'ü zedeleyeceği ise açık çünkü piyasa değerinin çoğu, ekonomideki değişikliklere daha duyarlı olan teknoloji dışı sektörlerden geliyor.

Peki yatırımcıların ne yapması gerekiyor? Bu noktada iki seçenek ön plana çıkıyor: Öncelikle, neler olup bittiğinin farkında olmak ancak piyasadan hemen çıkmak için acele etmemek gerekiyor. Bir süredir piyasadaysanız, bir süre daha beklemek en iyi seçenek olabilir. İkinci seçeneğin ise agresif bir şekilde daha fazla hisse senedi satın almanın şu anda iyi bir fikir olmadığının dikkate alınması olduğu gözüküyor.

ABD’nin teknoloji hisseleri çöküşün eşiğinde mi?ABD’nin teknoloji hisseleri çöküşün eşiğinde mi?

 

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacakDoug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak

 

Resesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecekResesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecek

 

Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyorCharles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor

 

Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’teÜnlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te

 

Amerikan borsa tarihinin en büyük çöküşleriAmerikan borsa tarihinin en büyük çöküşleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)