E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada liderler düşüyor! Yatırımcı ne yapmalı?---

Borsada liderler düşüyor! Yatırımcı ne yapmalı?

Borsada liderler düşüyor! Yatırımcı ne yapmalı?
04 Eylül 2024 - 16:00 borsagundem.com

Küresel borsaları rekora taşıyan hisse senetleri pik noktasına ulaşmış olabilir. Uzmanlara göre endeks fonlarına yatırım yapanların strateji değiştirmesi gerekiyor


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 endeks fonları hisse senedi seçme riskinden kaçınmak isteyen yatırımcılar için son yıllarda harika sonuçlar verdi. Endeks ortalamalarının üzerinde performans gösterirken büyük teknoloji şirketlerinin başarısından da faydalandı. Ancak ABD borsalarında piyasa değeri kaynaklı yoğunlaşma en pik seviyesine ulaştı. Bu aynı zamanda çok az sayıda hisse senedinin fon yatırımcıları için büyük bir risk oluşturması anlamına geliyor.

30 Ağustos itibariyle SPDR S&P 500 ETF’sinin 566 milyar dolarlık portföyünün %19,6’lık kısmı sadece üç hisseye yatırım yapıyordu: Apple, Microsoft ve Nvidia. Bu şirketlerin güçlü olduğu konusunda bir şüphe yok. Ancak MarketWatch’un haberine göre bu denli bir yoğunlaşma endeks fonu yatırımcılarının ulaşmak istediği çeşitlendirmeye tamamen ters bir strateji oluşturuyor. Henüz 10 sene öncesinde ise aynı fonun ilk üç hisse senedi portföyde sadece %7,9’luk bir ağırlığa sahipti.

FactSet verilerine göre S&P 500'ün ağustos ayına kadar beş yıl boyunca ortalama yıllık getirisi, temettülerle birlikte %15,9 oldu. Endeksin 20 yıllık ortalamasındaki yıllık getiri %9,8 ve 30 yıllık ortalamasındaki getiri ise %10,7’ydi.

MW haberinde 628 milyar dolarlık varlığı yöneten yatırım yönetimi firması MFS Investment’ın yöneticilerinin yorumlarına başvuruldu. MFS Kantitatif Çözümlerden Sorumlu Baş Yatırım Uzmanı Benjamin R. Natsuo, hedef tarihli fonlar için portföy yöneticisi olan Derek W. Baine ve kantitatif araştırmalar biriminden Jonathan Perlman borsaların yoğunlaşması hakkında, “Şu anda bulunduğumuz konum modern ABD tarihinin en yoğun dönemleri arasında” açıklamasında bulunuyor.

MFS’in raporu tüm ABD borsasının bir analizini içeriyor. Araştırmacılar geçen yüzyıl boyunca 1932,1957,1973 ve 2000’deki zirvelere ve ardından gerçekleşen piyasa döngülerine odaklandılar. 1957, 1973 ve 2000’deki piyasa döngülerinde ortalama 10,3’lük bir borsa yoğunlaşma oranı ölçülüyor. Sonraki ortalama 10,7 yıllık dönemde ise endeks her zamanki çeşitliliğine geri dönüyor.

Beane ve araştırmanın ortak yazarları mevcut yoğunlaşma döngüsünün ne zaman sona ereceğini tahmin edemediklerini söyledi. Ancak rapora göre hisse senetleri fiyatları bu yoğunlaşma sonucu yeni zirveleri veya dipleri görebilir:

“Piyasaların yoğunlaşmayı veya çeşitlendirmeyi tercih etmesi 10 yıl gibi bir sürede değişiyor. Şimdiyse 18 yıllık bir süreye yaklaştık. Tarihsel olarak gördüğümüz şey piyasaların bir tür devrilme noktasına ulaştığıdır.”

Analistlere göre şimdiyse yoğunlaşma dönemlerinde çok iyi performans göstermeyen borsa yatırım stratejileri ön plana çıkabilir. Beane yoğunlaşma azaldıkça daha iyi sonuç veren stratejiler arasında eşit ağırlıklı fonlara ve düşük sermayeli şirketlere yatırım olduğunu belirtiyor.

MFS ekibi bu dört yoğunlaşma zirvesini takip eden 10 yıllık dönemler boyunca ABD borsasını analiz etti. Araştırmaya göre ABD hisse senetleri endekslerinin eşit ağırlıklı versiyonu, klasik piyasa değeri bazlı endekslere göre yıllık bazda %8 daha iyi performans gösteriyor.

Eşit ağırlıklı yatırım

S&P 500 endeks fonlarının piyasa değeri bazlı klasik versiyonu son yıllarda oldukça güçlü bir performans gösterdi. Dolayısıyla bu endeksi esas alan fonlardan vazgeçmek kolay olmayabilir. Ancak fonların bir kısmını endeksin eşit ağırlıklı versiyonuna tahsis etmek riskleri azaltabilir ve muhtemelen uzun vadeli getirileri artırabilir.

Invesco Eşit Ağırlıklı S&P 500 endeks fonu yönetimi altında 61,9 milyar dolarlık yatırım varlığı bulunduruyor. Invesco’nun borsa yatırım fonlarında faktör stratejilerine başkanlık eden Nick Kalivas geçen hafta yaptığı bir açıklamada fona giren ve çıkan yatırımlara dikkat çekti. Kalivas yoğunlaşma riskine dair endişeleri birçok yatırıcının da paylaştığını belirtiyor. Borsa uzmanı fona 2024’ün başından bu yana 6 milyar dolarlık net yatırımcı nakit girişi görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Eşit ağırlıklı fon S&P 500’deki 500 hisse senedinin tamamını portföyünde tutuyor ve bu hisseleri üç ayda bir eşit ağırlıklı olacak şekilde yeniden dengeliyor. 2003 yılında kurulan fon tahmin edileceği üzere son 10 yılda endeksin klasik versiyonundan daha zayıf bir performans gösterdi. Ancak analistler endeksteki yoğunlaşmanın dağılmasıyla birlikte bu tür çeşitlendirme stratejisinin yatırımcılar için çok daha faydalı olabileceğini belirtiyor.

Borsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?Borsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?

 

Elektrikli araç rüyası kabusa dönüşebilir mi?Elektrikli araç rüyası kabusa dönüşebilir mi?

 

Nvidia soruşturması Wall Street’i yaktıNvidia soruşturması Wall Street’i yaktı

 

Wall Street’te 1 trilyon dolar 24 saatte buhar olduWall Street’te 1 trilyon dolar 24 saatte buhar oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)